Vul je mailadres in:

Met dank aan FeedBurner

Afbeeldingsresultaat voor keysabyl

Ik ben Patrick Keysabyl, onderwijzer en ICT-coördinator.  Ik ben verslaafd aan het educatief gebruik van de computer.  Ik probeer af te kicken met wandelen, fietsen, reizen, fotografie, video, lezen, joggen en badminton.  Gelukkig heb ik een fantastische vrouw die mijn verslaving al die jaren verdraagt.

 

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers en 0 gasten online.

Gebruikerslogin

Start | Blogs | blog van Patrick

Van Vista naar XP

Laptops kosten steeds minder.  Ik heb onlangs voor een school vijf Compaq Presario's CQ60 gekocht voor €499 't stuk. Neen, geen netbooks, maar volwaardige laptops met webcam, ingebouwde microfoon en numeriek klavier.  Er steekt zelfs 2 Gig ramgeheugen in, één gig meer dan in de folder.  Ze hebben één nadeel: er staat Windows Vista op.  Niet dat ik iets tegen Vista heb.  Vista wordt afgeschilderd als een draak van een besturingssysteem. Ten onrechte vind ik.  Maar op school configureer ik alle computers op dezelfde manier, met hetzelfde bureaublad en programma's.  Ik heb geprobeerd om dit ook onder Vista te doen, maar ik moest jammer genoeg vaststellen dat heel wat educatieve programma's het niet meer deden.  Snelkoppelingen verdwenen, DOS-programma's van Dainamic waren onbruikbaar.  Kortom, ik wilde Windows XP terug op de laptops.  Een lijdensweg zo blijkt. 

De laptop wilde niet booten vanaf de installatie-CD van XP.  Ik kreeg het gevreesde blauw scherm.  Googelen leerde me dat ik zelf een boot-CD moest maken, waarop de SATA-driver ingebakken stond die mijn Compaq kon lezen.  Dit had ik nog nooit gedaan. Gelukkig vond ik deze interessante website die me leerde hoe ik dit tot een goed eind moest brengen.  Gisterenavond heb ik dan die boot-CD gebrand en deze morgen met een bang hartje uitgeprobeerd. Wonder boven wonder, nu startte mijn nieuwe boot-CD inderdaad op.  De installatie is nu bezig, maar ik weet dat ik nog heel wat problemen mag verwachten met het vinden van de juiste drivers.  Ik hoop dat deze website mij hierbij zal helpen.  Ik hou je op de hoogte.  Het illustreert alleen maar hoeveel uren je als ICT-coördinator steekt in een op het eerste zicht klein werkje.  Maar ik moet toegeven, dit zijn uitdagingen waar ik van hou.  Het is een virtueel gevecht van mij tegen de computer, een gevecht dat ik altijd wil winnen.  Gelukkig zijn er veel mensen op het net die hun ervaringen van deze strijd posten, zodat anderen er ook hun wapens mee kunnen smeden. Misschien wordt deze blog ook door iemand opgevist met dezelfde problemen. 

Commentaren

vervolg

Een mooi vervolg bij dit draadje zou het volgende kunnen zijn:
Hoe zorg ik er nu voor dat ik het proces na deze installatie automatisch kan laten verlopen...
Het lukt mij om de installatie van windows xp automatisch te laten verlopen (geen serial ingeven, geen toetsenbord meer moeten kiezen, meteen de juiste profielen aangemaakt, meteen onderdeel van het juiste netwerk,...)
Maar de lijdensweg begint eigenlijk pas daarna....
Installatie van Office, java, flash, snelkoppeling naar netwerkmap, installatie en zoeken van de netwerkprinter,...
Ik zoek al een tijdje om ook dit proces automatisch te laten verlopen.

Een ghost maken is enkel een oplossing als alle computers dezelfde hardware hebben... Iets wat op een school zelden voorkomt aangezien men af en toe eens een computers krijgt van hier en daar...

Iemand daar enig ideetjes voor?