Vul je mailadres in:

Met dank aan FeedBurner

Afbeeldingsresultaat voor keysabyl

Ik ben Patrick Keysabyl, onderwijzer en ICT-coördinator.  Ik ben verslaafd aan het educatief gebruik van de computer.  Ik probeer af te kicken met wandelen, fietsen, reizen, fotografie, video, lezen, joggen en badminton.  Gelukkig heb ik een fantastische vrouw die mijn verslaving al die jaren verdraagt.

 

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers en 0 gasten online.

Gebruikerslogin

Start | Blogs | blog van Patrick

Returnil Virtual System

Ik ben ICT-coördinator in 5 vestigingsplaatsen.  Voor elke school heb ik gemiddeld 3,5 uur van 60 minuten.  In die 210 minuten ben ik bezig met lesgeven, technische problemen oplossen en beleid.  Een computer die in de fout gaat kost me normaal die 210 minuten om hem volledig vanaf nul terug te installeren en in het netwerk op te nemen. Ik weet dat ik dat met een image veel sneller kan en in mijn computerklas doe ik het ook zo, want daar staan 14 dezelfde computers.  Maar de computers in de klassen zijn allemaal verschillend.  Ik heb dus het liefst dat daar zo weinig mogelijk problemen mee zijn.  Eerlijk gezegd lukt me dat ook, omdat ik gebruik maak van software zoals Windows Rescue, maar soms loopt het toch fout.

Ik heb nu weer zo'n schatje ontdekt: Returnil Virtual System.  Het is om te beginnen ook gratis voor thuisgebruik, maar vallen scholen daar ook niet onder?  Na de installatie maakt het op de C-schijf een virtueel station aan, standaard Z, maar je kan het ook een andere letter geven.  Als je RVS activeert, dan wordt bij de volgende herstart van Windows, de computer opgestart in een virtuele omgeving.  Dit betekent dat het lijkt alsof je werkt vanaf je eigen harde schijf, maar dat is niet zo.  Wordt je computer geïnfecteerd of een gastheer voor spyware, dan is dat niet zo erg.  Na de volgende opstart, staat je computer terug in zijn originele toestand.  De makers hebben volgens hun website dit ook gemaakt als een bescherming tegen virussen en andere ongedierte, maar voor een ICT-coördinator is dit ook een zegen, want wat er ook uitgespookt wordt op de computer, na de heropstart staat de PC terug zoals jij het wilde.  Het is wel belangrijk dat er een tweede partitie of schijf aanwezig is, want als je bestanden opslaat op de C-schijf, zijn die ook verdwenen.  Staat de map documenten op een andere partitie, dan blijft die bewaard. 

Het is trouwens een verstandige gewoonte om je map documenten niet op de ROOT van je computer te zetten.  De ROOT is de partitie waarop windows staat, want bij een crash is het vaak die ROOT die naar de knoppen is en dan ben je jouw bestanden ook kwijt.  De map documenten kan je gemakkelijk verplaatsen, door met de rechtermuisknop op deze map te klikken en de eigenschappen op te vragen. Bij doel staat waar je map zich bevindt en dit kan je dan aanpassen.

Voor je het programma op jouw computer loslaat, kan je best eerst de grote kuis houden met Advanced Systemcare uit mijn vorige blog, anders hou je een slecht systeem intact.

Commentaren

Deep Freeze

Een ander handig programma hiervoor is deep freeze. Dit is wel geen gratis programma... http://www.faronics.com/html/deepfreeze.asp
Dit is heel handig na het opzetten van een computerklas. Het programma is op 2min geïnstalleerd en gaat de state van jouw computer op dat moment 'bevriezen'. Je hebt geen 2de partitie nodig!
Vanaf dat moment kunnen leerlingen zich 'volledig' uitleven op de computer. Na een herstart komt hij terug in de originele staat terecht.
Belangrijk:
- Installeer alle handige onderdelen zoals java, flash, codec's ,... alvorens een computer in zo'n deep freeze state te zetten. De software uit deep freeze mode halen heeft een herstart nodig. Dus om achteraf iets te installeren moet je de computer minstens 2 keer herstarten.
- Zorg dat de map 'mijn documenten' verwijst naar een gezamelijke servermap (bv 'mijn documenten computerklas'. Dit heeft 2 voordelen:
-leerlingen kunnen iets opslaan op de computer (anders gaat telkens al het werk verloren na een herstart, geen gedoe met geheugensticks)
- de leerkracht kan door een bestand in deze map te zetten meteen alle computers in de computerklas bereiken.
Ivm de map documenten is het steeds handig om die te linken naar een map op de server. Natuurlijk moet je die server dan ook op een manier voorzien van backups, maar het is makkelijker om van 1 computer een backup te laten nemen dan van alle computers op school.

Computer opgeschoond houden