Vul je mailadres in:

Met dank aan FeedBurner

Afbeeldingsresultaat voor keysabyl

Ik ben Patrick Keysabyl, onderwijzer en ICT-coördinator.  Ik ben verslaafd aan het educatief gebruik van de computer.  Ik probeer af te kicken met wandelen, fietsen, reizen, fotografie, video, lezen, joggen en badminton.  Gelukkig heb ik een fantastische vrouw die mijn verslaving al die jaren verdraagt.

 

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers en 0 gasten online.

Gebruikerslogin

Start | Blogs | blog van Patrick

Questet met QR codes

QR-codes.  Je hebt ze vast en zeker al gezien in kranten, tijdschriften of langs de straat.  Maar wist je dat er voor het onderwijs ook leuke toepassingen mee uit te voeren zijn?  Bekijk best eerst dit filmpje als eerste kennismaking.
QR staat voor Quick Response.  Als je de QR-code leest met een smartphone of computer, dan verschijnt er een geschreven boodschap.  Dit kan een antwoord zijn op een vraag, maar meestal is het een link naar een website.  
De mooiste toepassing die ik vond, was een leerkracht die haar klas vol hangt met QR-codes.  Elke QR-code staat voor een bepaalde uitleg.  In plaats dat de leerkracht steeds opnieuw hetzelfde uitlegt, legt ze dit één keer uit en registreert dit op video.  Als een kind bijvoorbeeld niet meer weet hoe het voltooid deelwoord wordt geschreven, dan gaat het met een laptop naar de QR-code, neemt een picture met de webcam van de QR-code en automatisch wordt op de laptop een video afgespeeld met de uitleg van de leerkracht.  Van individueel onderwijs gesproken.
Een ander mooi voorbeeld was een leerkracht die elk boek van de klasbibliotheek voorziet van een QR-code die verwijst naar een website met info over de schrijver van het boek.  Zo kunnen leerlingen direct via het internet meer info krijgen over hun auteur.
Ik hoop dat ik je een beetje warm heb kunnen maken voor QR-codes.  Wie er meer over wilt weten, vindt hier enkele interessante websites:
Maar zoals uit het filmpje blijkt, zijn QR-codes zelfs te gebruiken met kleuters.  Zoals vaak bepaalt de creativiteit van de leerkracht de toepassingen die mogelijk zijn.  Op de website van Linda Humme ontdek je alvast heel wat concrete mogelijkheden.
Ikzelf heb de voorbije twee dagen een idee uitgewerkt dat ik Questet heb genoemd.  De voorbereiding is klaar, benieuwd hoe de concrete uitwerking zal verlopen met mijn leerlingen.  Wordt vervolgd.