Vul je mailadres in:

Met dank aan FeedBurner

Afbeeldingsresultaat voor keysabyl

Ik ben Patrick Keysabyl, onderwijzer en ICT-coördinator.  Ik ben verslaafd aan het educatief gebruik van de computer.  Ik probeer af te kicken met wandelen, fietsen, reizen, fotografie, video, lezen, joggen en badminton.  Gelukkig heb ik een fantastische vrouw die mijn verslaving al die jaren verdraagt.

 

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers en 0 gasten online.

Gebruikerslogin

Start | Blogs | blog van Patrick

Opletten met private gegevens op het internet

Als coördinerende ICT-coördinator voor mijn scholengroep, heb ik in het verleden alle e-mailadressen verzameld van mijn collega's en deze als excelbestand op de server gezet van onze scholengemeenschap.  De link naar dit bestand is bij mijn weten nooit openbaar geweest voor de internetgemeenschap, maar een collega die zijn naam in Google had ingetikt, ontdekte zijn naam toch op deze lijst.  De lijst is vier jaar oud en ik heb ze inmiddels van het net verwijderd, maar het bewijst  de kracht van zoekmachines en de problemen dat dit meebrengt op het gebied van privacy.  Het bewijst ook de noodzaak aan beveiligde websites zoals Site4School, waarin bestanden in gesloten mappen worden bewaard.

Als leerkracht hebben wij ook de taak om onze leerlingen te wijzen op dit gevaar.  Heel wat leerlingen houden één of meer persoonlijke blogs bij, waarin ze vaak intieme zaken vertellen.  Ze vergeten daarbij dat vaak de hele wereld dit kan lezen en dat dit ook heel wat jaren bewaard wordt.  Het verhaal is bekend van de dame die in het forum van een Nederlands vrouwenblad over haar depressie en zelfmoordplannen schreef. Toen ze vijf jaar later solliciteerde, werd ze geweigerd op basis van dit bericht. De dame was intussen moreel helemaal gezond, maar de werkgever vond het risico te groot.  

Niet enkel uw DNA bewaart uw intiemste geheimen, zoekmachines zijn ook cracks hierin.  Tijdens de vakantie heb ik zelf eens als proef op de som genomen en alle gegevens opgezocht die ik kon vind over een (internet)vriend.  Het is soms onrustwekkend wat je zo allemaal vindt.  Bezint dus eer ge begint en vaak begint de miserie met jouw e-mailadres dat je ergens hebt achter gelaten op het net. Ondergetekende kan ervan meespreken.  Je zou al vegetariër worden als reactie op al die spam die je ontvangt. Een doordenker...

Commentaren

Archievering van websites

En als iets bij Google niet meer te vinden is, dan kun je hier ook nog zoeken.
Je moet de URL wel weten.
http://www.archive.org/web/web.php