Vul je mailadres in:

Met dank aan FeedBurner

Afbeeldingsresultaat voor keysabyl

Ik ben Patrick Keysabyl, onderwijzer en ICT-coördinator.  Ik ben verslaafd aan het educatief gebruik van de computer.  Ik probeer af te kicken met wandelen, fietsen, reizen, fotografie, video, lezen, joggen en badminton.  Gelukkig heb ik een fantastische vrouw die mijn verslaving al die jaren verdraagt.

 

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers en 0 gasten online.

Gebruikerslogin

Start | Blogs | blog van Patrick

GPS op de fiets

 

Ik heb me tijdens de voorbije vakantie een GPS aangeschaft voor op de fiets.  Na wat wikken en wegen, ben ik voor de Garmin etrex Vista Hcx gegaan of beter gereden.  De voordelen van een Garmin ten opzichte van mijn GPS in de auto zijn de volgende:

  1. Veel langere batterijduur.  Ik heb er zeker al 15 uur mee gefietst zonder dat ik de herlaadbare batterijen een beurt moest geven.
  2. Hoe meer zon, hoe beter het scherm zichtbaar is.  Bij de GPS in de auto is het precies omgekeerd.
  3. Klein en licht.
  4. Waterdicht.
  5. Op het internet zijn veel routes te vinden. Bv op www.routeyou.com 
  6. Betrekkelijk eenvoudig om zelf routes uit te stippelen.
  7. Snel en stevig te monteren op het fietsstuur.
  8. Veel nauwkeuriger dan mijn autoGPS.
  9. Na enkele seconden gebruiksklaar.

Twee nadelen: geen 3D navigatie mogelijk en geen stemondersteuning.  Het zijn kleine nadelen die niet echt beperkend zijn op de fiets.

Ik schreef "betrekkelijk" eenvoudig om zelf routes te maken.  Ik ben toch even zoet geweest om uit te dokteren hoe ik de een route in mijn GPS kreeg.  Daarom voor mezelf en voor de anderen, onderstaand stappenplan.  Ik heb weinig info hierover gevonden op het net. Het was vooral een beetje van dit mengen met een beetje van dat.  Gelukkig heb ik zo een bruikbare oplossing gevonden.

1) De route maak ik met Google Maps.  Zo gaan we volgend weekend fietsen rond Lac de l'Eau d'Heure, het grootste merengebied in België. Ik heb hiervoor twee routes. De ene vond ik op routeyou.com De andere route heb ik zelf uitgestippeld op Google Maps.  Het geeft je een fantastisch gevoel om zo een fietsroute te maken.  Je zoekt, zoomt in, kijkt en vergelijkt.  Let wel dat je Google Maps onder routebeschrijving instelt als Lopen.

2) Met het programma Tyre, kopieer ik de link uit Google Maps in het programma en sla dan mijn route op als een GPX-bestand.  GPX is voor de GPS wat PDF is voor documenten. Elke GPS kan ermee overweg, dus ook mijn Garmin. 

3) Het GPX-bestand laad ik binnen het programma Mapsource dat bij mijn Garmin werd geleverd.  De route verschijnt dan als rechte lijnen van punt naar punt.  De route is nog niet zichtbaar op het wegennet zelf.  Daarvoor klik ik met de rechtmuisknop op de route en kies voor "Route opnieuw berekenen".  Mapsource stippelt de route dan opnieuw uit, maar deze keer gebruik makend van het bestaande wegennet.

4) Ik hoef nu nog enkel deze nieuwe route te exporteren naar mijn Garmin via de USB-kabel.

Ik maak er zeker in de toekomst een filmpje over bij Kijk & Begrijp.