Vul je mailadres in:

Met dank aan FeedBurner

Afbeeldingsresultaat voor keysabyl

Ik ben Patrick Keysabyl, onderwijzer en ICT-coördinator.  Ik ben verslaafd aan het educatief gebruik van de computer.  Ik probeer af te kicken met wandelen, fietsen, reizen, fotografie, video, lezen, joggen en badminton.  Gelukkig heb ik een fantastische vrouw die mijn verslaving al die jaren verdraagt.

 

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers en 0 gasten online.

Gebruikerslogin

Start

zorg

warning: Creating default object from empty value in /home/cokmisrg/domains/triangel.be/public_html/site4school/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Doe de GOK-test

GOK  staat voor Gelijke OnderwijsKansen. Het werd in het leven geroepen door onze minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke. GOK wil de onderwijskansen van bepaalde groepen kinderen verbeteren. Ik denk hierbij aan anderstalige kinderen, kinderen waarbij de ouders laaggeschoold zijn of kinderen uit achtergestelde milieus.  Een school die voldoet aan bepaalde GOK-normen, kan hiervoor bijkomende GOK-uren krijgen bovenop het pakket lestijden waarover het reeds beschikt. 

De cel onderwijs van de stad Turnhout heeft hiervoor een doe de GOK-test ontworpen, waarbij je als school kunt nagaan of je voldoet aan de normen die GOK oplegt.  Als school vraag je best een login aan, waarna U zes vragen voorgeschoteld krijgt per peiler van het GOK-beleid.  Je kan je resultaten vergelijken met andere scholen in Vlaanderen en je krijgt als kers op de taart nog adviezen om uw GOK-beleid te verbeteren.

Textaloud als hulp bij dyslexie

Ik heb de voorbije dagen wat geëxperimenteerd met Kurzweil, Sprint en Textaloud.  Deze laatste is verre de goedkoopste en levert volgens mij de beste prijs/kwaliteit.  Op de website van www.nextup.com kan je Textaloud downloaden voor €25 samen met de goede Vlaamse stem Ellen aan €35.  Voor €60 heb je een spraaksysteem dat alles voorleest wat je op een klembord kopieert, in behoorlijk Nederlands . Ik vind dit goedkoop. Maak je gebruik van Firefox, dan wordt Textaloud automatisch geïntegreerd in de browser en leest een Vlaamse stem alles voor wat je selecteert.  Daarnaast kan je alle teksten wegschrijven in wav., mp3 of wma-formaat (wel even een apart programma downloaden hiervoor) zodat teksten ook via een mp3-speler zijn te beluisteren. 

Als ICT-coördinator beschik je over een klein budget dat toch wat financiële ruimte toelaat als je (bijna) fulltimer bent.  Ik heb Texaloud en Ellen (hopelijk is mijn vrouw niet jaloers) aangeschaft met deze middelen en ik ben heel positief over de eerste testen. Onze zorgkinderen kunnen er maar wel bij varen.

ICT en zorg

Vorig jaar volgde ik een themadag rond zorg en ICT in Kortrijk.  De opkomst was bedroevend laag.  Grootste oorzaak was de keuze van de dag: op woensdag zijn blijkbaar weinig collega's happig om ook hun vrije namiddag op te offeren om iets bij te leren.  Toch vond ik het een geslaagd initiatief, hoewel sommige sessies tegen vielen.

Er is nu een speciale website aangemaakt waar je heel wat interessant materiaal kan downloaden.  Zeker de moeite waard om er een bezoekje te brengen.  Kwelwerk kende ik reeds als een goed programma om werkwoorden te leren vervoegen, maar de Babbelbank en Zorgpyramide zijn nieuw voor mij. Ik ga er me nu onmiddellijk in verdiepen.