Vul je mailadres in:

Met dank aan FeedBurner

Afbeeldingsresultaat voor keysabyl

Ik ben Patrick Keysabyl, onderwijzer en ICT-coördinator.  Ik ben verslaafd aan het educatief gebruik van de computer.  Ik probeer af te kicken met wandelen, fietsen, reizen, fotografie, video, lezen, joggen en badminton.  Gelukkig heb ik een fantastische vrouw die mijn verslaving al die jaren verdraagt.

 

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers en 0 gasten online.

Gebruikerslogin

Start

websites

warning: Creating default object from empty value in /home/cokmisrg/domains/triangel.be/public_html/site4school/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

20 websites die elke leerkracht zou moeten kennen voor hij/zij aan het nieuwe schooljaar begint

 Lijstjes, oh wat hou ik ervan.  Normaal tref je overal lijstjes aan rond de nieuwjaarsperiode, maar vandaag ontdekte ik het eerste lijstje: Top 20 Websites No Teacher Should Start the 2010-2011 Year Without.  Ik heb het vrij vertaald als titel van deze blog.  Ik gebruik één derde regelmatig met mijn leerlingen.  Er valt dus nog heel wat te ontdekken, als het wat rustiger wordt op school ;-(

Oefenmateriaal bij de concurrentie

De titel is als grap bedoeld, want met concurrentie bedoel ik scholen die ook online oefenmateriaal aanbieden zoals wij dat doen met onze scholengemeenschap.  Ik heb hieronder enkele interessante van die sites verzameld. Een aantal oefeningen zal je op verschillende sites terug vinden.  Elke school probeert ook op zijn manier een bepaalde structuur aan te bieden.  De ene leerkracht zal zich daarom beter thuisvoelen bij site A terwijl een andere het voor site B heeft.

http://www.kabage.be/ict

http://users.belgacom.net/ictronse 

http://www.gbs-denderleeuw.be/online.oefenen.htm

http://www.deboomgaard.org/e-school/index-kids.htm 

http://www.sintlievenkbo.be/vbsh2007/weboefeningen.html 

http://www.arkorum.be/opdrachten/index.html 

http://www.gemschoolmaasmechelen.be/index.php?option=com_content&view=article&id=52&Itemid=50  (kijk onder e-oefeningen)

Spelling zonder kwelling

Op maandag sta ik als onderwijzer voor het 6de leerjaar (groep 8).  Ik heb met mijn collega de vakken duidelijk gescheiden gehouden, zodat we zelden in elkaars vaarwater vertoeven en we ook niet elkaars lessen moeten afwerken.  Dat is niet altijd de meest ideale oplossing, maar het biedt toch meer voor- dan nadelen.  Ik verzorg de leerstof spelling.  Ik druk er bij de leerlingen op dat ze elk woord waarover ze twijfelen, moeten opzoeken.  Dit kan met een klassiek woordenboek, maar zelf gebruik ik hier graag mijn computer voor.  Ik beken eerlijk dat ik ook niet altijd de juiste schrijfwijze ken.  Tijdens de verbetering begint de twijfel dan te knagen over sommige woorden, zeker als goede spellers een bepaald woord verkeerd schrijven.  Hieronder heb ik enkele websites verzameld die me snel de juiste schrijfwijze van een woord tonen of waar ik een beroep op doe bij spelproblemen. Is het nu de idee of het idee?  Wat is het verkleinwoord van kampioen?   Schrijf je nu uitweiden of uitwijden? Je kan of je kunt, mag je die allebei gebruiken?

 

Samen sterk

Hoe kan je de volledige woordenschat Frans in een half uur klaar stomen om overhoord te kunnen worden?

 1. Je maakt een klassikale account aan bij www.wrts.nl 
 2. Je laat ieder klasnummer de woordenschat invoeren van het unité met datzelfde klasnummer.
 3. Je maakt goede afspraken hoe de titel er uit moet zien en waar je Frans en Nederlands plaatst.

Binnen het half uur staat zo de volledig woordenschat online en kunnen de leerlingen op een leuke manier de woordenschat oefenen die ze geleerd hebben. Ik hoop toch dat ze nu bezig zijn voor hun toets van morgen. 

Leuke ideeën met foto's

Vandaag was het de laatste dag dat Michiel onder mijn hoede stond.  Michiel liep 6 weken stage in het zesde leerjaar en zijn eindwerk gaat over Thinkquest.  Ik had zelf reeds een sessie gevolgd over Thinkquest tijdens de ICT-dag in Gent.  Michiel heeft aangetoond dat er meer gaven inzitten dan ik dacht.  De leerlingen hebben zich rot geamuseerd.  Het was ook de bedoeling om enkele schooloverstijgende projecten uit te werken.  Jammer genoeg haakte zijn medestudent in Brugge af.  Michiel mailde me dit weekend of ik hem met een andere school uit de nood kon helpen.  Gelukkig was Mia Fournier bereid om mee te werken. Bedankt Mia.  Ik weet dat je mijn blog volgt.  Langs deze weg stuur ik je een

Michiel werkte ook een idee uit die Mia met haar leerlingen had gedaan.  In vorige lessen had hij van elke leerling enkele foto's genomen van hun gezicht.  Nu moesten ze deze foto's verwerken met behulp van enkele websites die leuke dingen creëren met deze foto's, zoals:

 

 

 

Dit leuk effect kan je maken op de website Photofunia.  

Op Pikipimp kan je nog andere leuke dingen met je foto doen.

Voor vaderdag zie ik hier toch ook leuke dingen mee te doen.

Info voor stagiairs i.v.m. ICT

Deze week word ik door drie stagiairs gevolgd in het kader van hun opleiding. Ik wil hen vooral iets meegeven, maar iedereen mag hiervan profiteren, vandaar dat ik ze op mijn edublog publiceer.

Functiebeschrijving van de ICT coördinator + bijlage

Interessante websites met visie over ICT in het onderwijs

Interessante websites met lesmateriaal waarbij ICT aan bod komt

Forums en edublogs

Interessante tools en werkvormen

 • Jclic
 • Hot Potatoes
 • Yurls
 • Webquests
 • Mindmaps
 • Aucacity
 • Windows Moviemaker
 • Oracle Thinkquest
 • Google Docs
 • Microsoft Live
 • Beeldbank

 

Websites over afval

In de tweede graad is men in de Ark bezig met een project rond afval. Men vroeg mij of er op het internet iets te beleven valt voor kinderen van 9 - 10 jaar. Ik heb volgende websites gevonden:

Het PMD-afvalspel: http://users.telenet.be/jaarthemawindekind/het_pmdafvalspel.htm 

Het afvalspel: http://www.natuurmilieuweb.nl/pages_content/7onderwijs/afvalspel.html

Koop minder afval: http://www.koopminderafval.be/Hetspel/tabid/585/language/en-US/Default.aspx

Ecowerf: http://www.ecowerf.be/edu/

Website over afval: http://duurzaamheidpo.kennisnet.nl/themazolder/afval

Actua

Via deze blog, weet je reeds dat ik elke week een actuaquiz maak voor mijn leerlingen. Dit is niet altijd zo'n snel-klaar-opdracht.  Gelukkig staan er ook op het internet actuaquizzen waaruit ik inspiratie haal.  Soms zijn ze te moeilijk, maar als je ze allemaal door elkaar klutst, dan slaag ik er toch telkens in om iets te brouwen. Je kan één van onderstaande quizzen natuurlijk ook onmiddellijk presenteren aan jouw leerlingen, maar mijn resultaten zijn nu al niet schitterend, ik vraag me af wat ze terecht brengen van deze.Wanneer er geen tijd staat op de quiz, dan kunnen de leerlingen natuurlijk de antwoorden opzoeken.  Onderaan vind je enkele bronnen.

http://www.standaard.be/extra/actuaquiz/actuaquizrenderer.aspx?ID=z1BHzX...

http://www.nieuwsblad.be/extra/actuaquiz/index.html

http://kurt.calis.googlepages.com/

http://quiz.nl.be.msn.com/quiz/default.aspx?id=0a984678-6c1c-4056-b702-5...

http://www.nieuwsblad.be/extra/zonnelandquiz/ (enkel voor geregistreerde gebruikers)

Bronnen:

1) Krant: De Standaard http://www.standaard.be

2) Krant: Het Laatste Nieuws http://www.hln.be

3) Krant: Het Nieuwsblad http://www.nieuwsblad.be

4) Tijdschrift: Knack http://www.knack.be

5) Tijdschrift: Kits http://www.kits.beVergeet de websleutel niet in te geven

5) Google news: http://news.google.be

6) TV: Karrewiet: http://www.ketnet.be/ketnet/subsites/karrewiet/index.html

7) Achtergrondsinformatie is vaak te vinden op Wikipedia: www.wikipedia.be

8) Nieuws: www.nieuws.be

 

Kinderradio.Fm

Een computer kan in de klas soms voor andere toepassingen gebruikt worden dan oorspronkelijk de bedoeling was.  Zo is een computer een goedkope muziekspeler.  Sluit gewoon twee luidsprekers aan van zo'n €20 en je hebt een fantastisch muziekapparaat.  Je kan er CD's mee afspelen, mp3's, online radiostations.  Voor kinderen ontdekte ik vandaag zo'n leuk radiostation: Kinderradio.Fm.  Ik ben ervan overtuigd dat deze muziek op veel bijval zal rekenen tijdens knutsel- en tekenmomenten.  Het aanbod is vooral Nederlandstalig en hoewel het station uit Nederland komt, worden er ook Vlaamse hits gedraaid.