Vul je mailadres in:

Met dank aan FeedBurner

Afbeeldingsresultaat voor keysabyl

Ik ben Patrick Keysabyl, onderwijzer en ICT-coördinator.  Ik ben verslaafd aan het educatief gebruik van de computer.  Ik probeer af te kicken met wandelen, fietsen, reizen, fotografie, video, lezen, joggen en badminton.  Gelukkig heb ik een fantastische vrouw die mijn verslaving al die jaren verdraagt.

 

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers en 0 gasten online.

Gebruikerslogin

Start

website

warning: Creating default object from empty value in /home/cokmisrg/domains/triangel.be/public_html/site4school/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Bouw een nieuwe schoolwebsite met Sites van Google

Afbeeldingsresultaat voor sites google
Met Google Sites kan je volledig gratis een schoolwebsite maken en beheren op de veilige servers van Google zelf.  Ik heb enkele mooie voorbeelden opgezocht op het net ter illustratie:
 
Wat zijn de voordelen van Sites uit de G Suite:
 1. Gratis
 2. Perfecte samenwerking met andere toepassingen van Google: Photos, YouTube, Drive, kalender.
 3. Veilig voor hackers.  De URL begint met https, waarbij de s staat voor secure of veilig.
 4. De website wordt automatisch aangepast voor elk medium: PC, tablet of smartphone.
 5. Meer info, lees je HIER
Verwarrend is wel dat er twee versies bestaan van Google Sites: een klassieke en een nieuwe.  De nieuwe is gebruiksvriendelijker, maar bevat (tot nu toe) minder mogelijkheden dan de oude.  Google heeft wel beloofd dat de ontbrekende opties later worden toegevoegd.
 
Een uitstekende handleiding voor de oude versie, vind je HIER.
Drie screencasts voor de nieuwe versie: deel 1    deel 2    deel 3
YouTube levert natuurlijk ook verschillende (meestal Engelstalige) screencasts.
 
Persoonlijk zou ik voor de nieuwe versie gaan, want die oogt mooier.

Pablo de kever

Neen, Pablo is geen insect, maar een auto van Volkswagen.  Vroeger werden groengeschilderde kevers als taxi gebruikt in Mexico.  Zo'n wagentje kon de Vlaamse Evy Raes op de kop tikken en ze is ermee van plan Mexico kriskras te doorkruisen geleid door de vragen en opmerkingen die ze op haar blog ontvangt van kinderen.  www.pablodekever.be richt zich dus tot kinderen die haar avonturen kunnen volgen en sturen.  Een mooi initiatief dat opvolging verdient.  De volwassenen kunnen op haar blog http://evyraes.wordpress.com/  haar ervaringen volgen in het Engels.

Sommenmaker

Je bent nooit oud genoeg om te leren, zei mijn grootmoeder zaliger altijd.  Deze week vroeg een zorgleerkracht me of ik een toepassing wilde maken voor leerlingen die moeite hebben met het herkennen van de brug over het tientalIk heb toen iets gemaakt met Hot Potatoes.  Als voorbeeld kreeg ik een oefenblad mee, gemaakt met Sommenmaker.  Ik kende deze website niet. Ja, ook voor een internetverslaafde gebeurt het wel eens dat ik niet van een website op de hoogte ben, die blijkbaar goed in de markt ligt bij collega's.  Met Sommenmaker kan je oefenbladen genereren met optellingen en aftrekkingen.  Hierbij zijn een aantal zaken instelbaar, zoals de brug en de grootte van de uitkomst.  Ik gebruikte daarvoor vroeger een Engelstalig programma (iets met factory...), maar het kan nu ook online.  Voor de eerste graad, kan dit ook (en zelfs nog veel beter) met het programma Het Digitaal Rekenboek, dat gratis is te downloaden op mijn website van Triangel.  De oefeningen zijn bij het Digitale Rekenboek wel beperkt tot 100, maar je kan het soort oefening nog veel nauwkeuriger bepalen.  Er zijn ook puntoefeningen mogelijk en je kan de antwoordsleutels ook uitprinten.

Beeldwoordenboek

In twee scholen waar ik te werk ben gesteld als ICT-coördinator, zitten een aantal kinderen, die geen woord Nederlands spreken.  Nog niet, schrijf ik beter, want ik sta er altijd versteld van, welke evolutie de meeste kinderen maken doorheen een volledig schooljaar.  Ik doe mijn hoed af voor die leerkrachten die doorheen alle ander werk, toch nog tijd vrij maken om taallessen te geven.  Met dat doel voor ogen, heb ik ooit het Beeldwoordenboek gemaakt.  Dit is vrij door iedereen te gebruiken.  Vandaag ontdekte ik een Engelstalig beeldwoordenboek dat eigenlijk ook best bruikbaar is voor ons Nederlands taalgebied. Vaak moet je zoeken naar de juiste afbeelding van een voorwerp.  Hier staan ze mooi gecatalogiseerd.  Googles zoeken op afbeeldingen vind ik ook een prachtig instrument voor anderstaligen.

Frank De Winne

Gisterenavond zag ik toevallig een reizende ster aan het hemelfirnament.  Mijn veronderstelling bleek na controle te kloppen: Frank De Winne passeerde voorbij in zijn ISS.  Op volgende website kan je controleren wanneer en waar het ISS eventueel voorbij komt: http://esa.heavens-above.com/esa/iss_step1_3.asp?CountryID=BE Je moet gewoon je woonplaats ingeven en dan zie je dat de komende dagen het ISS op een interessant uur voorbij komt.  Het is telkens 's avonds op een uur dat ik nog niet in mijn bed lig.  Voor de leerlingen is dit natuurlijk anders.  Toch hebben we deze morgen al eens gekeken wanneer we onze Frank kunnen zien.

LOGO voor schildpadden

Lang geleden, toen computer nog puur hobby was, programmeerde ik educatieve programma's voor gebruik in mijn klas.  De meeste spelletjes werden geprogrammeerd in Visual Basic, op het einde stapte ik over naar Flash.  Programmeren vroeg echter zoveel tijd dat er geen tijd meer over bleef voor iets anders.  Toen de computer mijn werk werd, had ik 's avonds ook geen zin meer om nog zwaar geestelijk werk te doen en ben ik gestopt met programmeren.  Wie weet, neem ik deze draad weer op, want het is de leukste activiteit geweest die ik met de computer deed.  Je had een idee en kon dit vanaf nul uitwerken tot een volwaardig programma.  Toen de leerlingen er ook nog mee werden geholpen, was de arbeidsvreugde heel groot.

Mijn oudste leerlingen (12 jaar) krijgen wel nog elk jaar een programmeercursus in LOGO.  Ik vind dit zo verrijkend voor het leren leren. Ze leren probleemoplossend denken, volharden, overleggen, experimenteren, meetkunde en als de oplossing gevonden wordt, kan hun geluk niet op.

LOGO werd ontwikkeld door Simon Papert en is heel geschikt om te werken met kinderen.  Hoewel het gemakkelijk is aan te leren, is het  een volwaardige programmeertaal die technieken gebruikt die in alle object georiënteerde programma's terug te vinden zijn.  Ik kreeg onlangs via Faceboek een berichtje van een oudleerling die nu doctoreert in de informatica en schreef dat alles in mijn lessen met LOGO was begonnen. 

Als lesmateriaal gebruik ik een cursus die ik vertaald heb uit het Engels en die de regels volgt van de geprogrammeerde instructie.  Dit betekent dat de leerlingen de cursus doorlopen op eigen tempo.  De lessen beginnen heel gemakkelijk en worden steeds moeilijker.  Het programmeren gebeurt via een JAVA-applet.  Je hoeft dus niets te installeren. 

Het is een ideale manier om het schooljaar zinvol af te sluiten.  De proeven zijn achter de rug en hoewel er echt geleerd wordt, ervaren de leerlingen het als ontspanning, omdat het iets anders is, wat ze gewoon zijn.

 

Rapportbesprekingen

Ik kreeg deze middag een telefoontje van een directeur met de vraag of er geen programma bestaat, waarin ouders een afspraak kunnen maken via het internet voor de jaarlijkse rapportbespreking.  In het verleden gebeurde dat met het klassieke briefje, maar het grote nadeel was dat veel ouders rond hetzelfde ogenblik wilden komen en dat er dode momenten waren waarop geen ouders te zien waren.  Ik heb Doodle geadviseerd waarover ik in het verleden als eens geblogd heb.  Geert is onmiddellijk aan het werk geslagen en heeft voor elke klas een Doodle gemaakt.  Jammer dat dit niet kan via kopiëren en plakken, maar goed, het resultaat ziet er zo uit:

Ik geef de link niet waar het te vinden is, want misschien zijn er altijd geïnteresseerden die het eens willen uittesten en dat is nu niet de bedoeling.

Voordelen:

 • Elke ouder ziet welke tijdsperiodes vrij zijn
 • Wie eerst komt, eerst maalt
 • Geen dubbele keuzes meer
 • Gemakkelijke administratie achteraf

Nadelen:

 • De ouders die geen internet hebben zijn benadeeld.  Ik heb dit besproken met Geert en hier zou een mouw aan gepast worden.
 • Niet laagdrempelig

Ik vind dit een mooie creatieve toepassing van een gratis tool.  Volgende week wis je alle gegevens uit de Doodles en je kan ze volgend jaar weer gebruiken.  Je moet maar één keer in werk investeren.

Als er iemand een beter idee heeft, mag die het altijd posten bij de reacties.  Misschien is dit mogelijk binnen Smartschool, ik weet het niet.

Hoe vaak wordt onze schoolwebsite bezocht?

Vorige week vroeg een collega of ik wist hoeveel bezoekers onze schoolwebsite heeft.  Ik wist dit niet en heb er daarom een teller opgezet.  

Dit gaf voor deze week het volgende resultaat:

Groen zijn het aantal pagina’s die bekeken worden.  Onze website bestaat uit verschillende pagina’s.
Blauw is het aantal unieke bezoekers.  Een mama die driemaal inlogt per dag, wordt slechts één keer geregistreerd.
Orange zijn de bezoekers die vroeger reeds een bezoek hebben gebracht.

Op dinsdag hadden we 146 unieke bezoekers waarvan vermoedelijk 75 ouders (die terugkeren)  Dat is behoorlijk veel. 

Een website trekt altijd volk door het gebruik van zoekmachines.  Vandaar dat het aantal unieke bezoekers meestal hoger ligt dan de terugkerende bezoekers.

Friday is vandaag 12 juni, normaal dus dat het bezoekersaantal hier laag ligt.

 • Ik maak hiervoor gebruik van Statcounter.  Deze website registreert 500 logins gratis.  Je kan nog veel meer info opvragen:
 • Welke browser gebruikt mijn bezoeker?
 • Waar op de wereldkaart komen mijn bezoekers vandaan?
 • Via welke link zijn zo op de website terecht gekomen?
 • De duur van het bezoek
 • De zoekwoorden waarmee men op de website is terecht gekomen

Allemaal nuttige informatie voor een webbeheerder, die soms ook de ijdelheid streelt ;-)

Grote bestanden versturen

Iedereen heeft het probleem wel eens meegemaakt: Je wilt een groot bestand versturen via mail, maar je mail weigert verstuurd te worden of aan te komen, omdat de bijlage te groot is.  Het is niet de eerste keer dat ik bijdragen voor de schoolkrant zie die groter zijn dan 10 Mb.  Meestal komt dit omdat men via knippen en plakken enkele foto's heeft toegevoegd wat het bestand reuzegroot maakt.  In zo'n gevallen maak je er beter een PDF-je van, maar goed. 

 

Op www.smashingapps.com/2008/10/27/11-free-websites-to-send-and-recieve-lar... staat een overzicht van websites die je in staat stellen om grote bestanden te versturen.  Volledig is de lijst niet, want tot nu toe gebruikte ik altijd www.yousendit.com en die vind ik niet tussen deze lijst.  Het grote nadeel van de meeste van deze sites is dat je jou eerst moet registreren, voor je er gebruik kan van maken.  Gelukkig hoeft dat bij www.2big2send.com niet.  Je vult gewoon jouw mailadres in, het e-mailadres van de ontvanger, een onderwerp en een verklarend woordje.  Je upload het bestand van jouw harde schijf en klaar.  De ontvanger ontvangt netjes een mailtje, waarin de link staat waar het bestand kan gedownload worden.

Ted

Weet jij wie of wat TED is?  Ik niet, maar ik weet wel dat het een heel interessante website is vol boeiende voordrachten over gevarieerde onderwerpen als kunst, politiek, techniek, wetenschappen, opvoeding.  Het enige nadeel aan de website is dat die Engelstalig is, ook de voordrachten.  Maar daar probeert TED nu iets aan te doen door het aanbieden van onderschriften.  Mijn Engels is voldoende om de voordrachten te volgen, maar het zal voor anderen misschien toch een noodzakelijke aanvulling zijn. Een bezoekje aan de website leerde me dat momenteel slechts één voordracht van de velen ondertiteld werd in onze moertaal.  Ik hoop dat dit snel veranderd in de toekomst.  In een mailtje stond dat de voordrachten nu vertaald zijn in  42 talen, maar ik verdenk de makers dat het een manier is om hen naar hun site te lokken. 

Ik doe het liever met deze voordracht.  Blijven kijken, want hoe langer je kijkt, hoe meer je zult verbaasd zijn over de creaties van deze Nederlander.

Een ideetje voor een les technologisch opvoeding?