Vul je mailadres in:

Met dank aan FeedBurner

Afbeeldingsresultaat voor keysabyl

Ik ben Patrick Keysabyl, onderwijzer en ICT-coördinator.  Ik ben verslaafd aan het educatief gebruik van de computer.  Ik probeer af te kicken met wandelen, fietsen, reizen, fotografie, video, lezen, joggen en badminton.  Gelukkig heb ik een fantastische vrouw die mijn verslaving al die jaren verdraagt.

 

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers en 0 gasten online.

Gebruikerslogin

Start

varia

warning: Creating default object from empty value in /home/cokmisrg/domains/triangel.be/public_html/site4school/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Het verslag

Gisteren had ik de maandelijkse personeelsvergadering.  Het verslag was via een beurtrol aan mij toevertrouwd.  Zoals gewoonlijk maakte ik dat verslag rechtstreeks met Google Docs op mijn laptop.  Ik had dit document onmiddellijk gedeeld met mijn directie.  Ook de directie gebruikte een laptop, om een aantal zaken te projecteren, zoals de toestand van onze school voor volgend schooljaar.  Een kwartier voor het einde, zoekt hij een ander document op en plots staat daar mijn verslag, waarmee ik ook bezig ben.  ICT is toch leuk, zeg ik tegen mijn buurvrouw, de directie heeft al mijn verslag terwijl ik het nog aan het tikken ben.  Met open mond vergelijkt Els snel de twee documenten en stelt dan voor om tegen een etentje haar beurt over te nemen, de volgende keer. 

Terwijl de meeste van mijn collega's 's avonds nog het verslag moeten overtikken, kan ik mijn tijd aan andere zaken besteden.  Efficiënt werken, heet zoiets.

De Klascement Awards

Gisteren werden tijdens de Klascement Awards talrijke prijzen uitgereikt: eTwinning, Microsoft Innovative Teachers, Oracle Thinkquest en de Klascement Awards zelf.  Het programma zag er als volgt uit:

 

 

14:30   Verwelkoming en toespraak vanuit het kabinet van minister Vandenbroucke
15:00   Voorstelling resultaten KlasCement Enquête
15:20   eTwinning prijzen - Presentatie: Sara Gilissen
            (2 x € 1000 en een SMART Board, geschonken door Vanerum, als hoofdprijs)
15:40   Voorstelling Microsoft Innovative Teachers Award- Presentatie: Iris Demarez & Isabel Schapdryver
15:50   ThinkIdee 2009 - Presentatie: Pascal Craeye
            (3 winnaars winnen laptop, tft-scherm of printer; de school wint een digitaal bord en/of een dataprojector)
16:10   KlasCement Awards - Presentatie: Steven Duyver
            (Diverse prijzen geschonken door tal van onderwijsfirma's)
16:30   Verzorgde receptie aangeboden door KlasCement

Ik ben vooral geweest om ideeën op te doen door het zien van good-practice, maar ik ben daar op mijn honger blijven zitten.  Het was een mooie zonnige dag, denk ik toch, want binnen hebben we er niets van gezien.  Ik had achteraf liever mijn gras geschoren, maar goed.  Voor netwerking moesten we er ook niet zijn, want er was niet veel volk komen opdagen, een beetje logisch: de eerste vrije halve dag van het verlengde weekend.

De speech van de vertegenwoordiger van onze minister (die zich liet verontschuldigen) was beloftevol, ware het niet, dat onze minister aan de laatste dagen van zijn ambtstermijn bezig is en de kans klein is dat hij dezelfde job nog eens zal uitoefenen.  Maar de krijtlijnen waren duidelijk en worden hopelijk ook door zijn opvolger overgenomen: snellere breedbandverbindingen voor scholen, betere ondersteuning van de ICT-coördinatoren (hopelijk in meer uren) en de verdere uitbouw van een portaalsite voor het onderwijs.  Klascement is goed bezig, ze hoeven van mij dus geen nieuwe portaalsite te laten bouwen.

De mevrouw die  de Microsoft Innovative Teachers Award in ontvangst mocht nemen, is een mooi voorbeeld dat je helemaal geen computernerd moet zijn om een tof project op te zetten.  Toevallig zat ik er in de terugreis mee op de trein en konden we doorpraten over het hoe. De BUSO-school waar ze werkt met gehandicapten, heeft een tweedehandswinkel uit de grond gestampt.  De leerlingen moeten onder begeleiding zoveel mogelijk zelf doen: zoekertjes plaatsen, de verzending, foto's nemen, ...  Ze maken bij dit alles gebruikt van bestaande websites en software.  

Oracle Thinkquest maakte vooral reclame voor zichzelf, zonder de mogelijkheden van hun product zelf te tonen, jammer, maar helaas.

Het was een middag van lang zitten: 3 uur op de trein en 3 uren in de conferentiezaal in het Ministerie van Onderwijs te Brussel.  Ik maak me nu klaar om de eerste communie vast te leggen op video en daarna ben ik weer voor uren zoet met de montage.   Alweer zitten...

Internet op vakantie

Straks is het weer vakantie.  Omdat ik ook op vakantie regelmatig op internet zit, heb ik mezelf een pre-vaderdag aangeschaft.  Voor op de auto een externe 9 DBi antenne samen met de ALFA USB highpower  Op de televisiemast van mijn caravan monteer ik straks een Nanostation2, een richtantenne die in open veld een reikwijdte zou hebben van 15 km.  Ja, je leest het goed km en niet m.  Testen spreken eerder over 5 km, maar dat vind ik nog uitstekend.  Op de camping waar we verblijven is er volgens de website een wifipunt. Hopelijk kunnen we net als vorig jaar er gratis gebruik van maken.  Op http://maps.fon.com kan ik controleren of er FON's in de buurt zijn (wat jammer genoeg niet het geval is) maar onderweg kom ik er zeker tegen.  Ik heb alle Fon's als POI's in mijn GPS steken van heel Europa.

De testen met de ALFA thuis zijn in elk geval zeer goed.  Rond mijn woning ontdekte ik een zevental WIFI-punten, waarvan één onbeveiligd.  Het signaal is vele keren sterker dan met de ingebouwde antenne in mijn laptop.  Ik heb nu niet de bedoeling om te wardriven, maar ik vind het wel leuk speelgoed.

Vorig jaar heb ik geen prentkaarten meer verstuurd.  Ik heb zelf een fotocollage gemaakt met enkele digitale foto's van tijdens de reis en die verstuurd aan vrienden en kennissen via e-mail.  Met Skype, Fring of Jajah bel ik ook over het internet gratis of tegen lokaal telefoontarief naar de kinderen thuis. 

Meer info over FON vind je HIER en HIER.

Van Vista naar XP

Laptops kosten steeds minder.  Ik heb onlangs voor een school vijf Compaq Presario's CQ60 gekocht voor €499 't stuk. Neen, geen netbooks, maar volwaardige laptops met webcam, ingebouwde microfoon en numeriek klavier.  Er steekt zelfs 2 Gig ramgeheugen in, één gig meer dan in de folder.  Ze hebben één nadeel: er staat Windows Vista op.  Niet dat ik iets tegen Vista heb.  Vista wordt afgeschilderd als een draak van een besturingssysteem. Ten onrechte vind ik.  Maar op school configureer ik alle computers op dezelfde manier, met hetzelfde bureaublad en programma's.  Ik heb geprobeerd om dit ook onder Vista te doen, maar ik moest jammer genoeg vaststellen dat heel wat educatieve programma's het niet meer deden.  Snelkoppelingen verdwenen, DOS-programma's van Dainamic waren onbruikbaar.  Kortom, ik wilde Windows XP terug op de laptops.  Een lijdensweg zo blijkt. 

De laptop wilde niet booten vanaf de installatie-CD van XP.  Ik kreeg het gevreesde blauw scherm.  Googelen leerde me dat ik zelf een boot-CD moest maken, waarop de SATA-driver ingebakken stond die mijn Compaq kon lezen.  Dit had ik nog nooit gedaan. Gelukkig vond ik deze interessante website die me leerde hoe ik dit tot een goed eind moest brengen.  Gisterenavond heb ik dan die boot-CD gebrand en deze morgen met een bang hartje uitgeprobeerd. Wonder boven wonder, nu startte mijn nieuwe boot-CD inderdaad op.  De installatie is nu bezig, maar ik weet dat ik nog heel wat problemen mag verwachten met het vinden van de juiste drivers.  Ik hoop dat deze website mij hierbij zal helpen.  Ik hou je op de hoogte.  Het illustreert alleen maar hoeveel uren je als ICT-coördinator steekt in een op het eerste zicht klein werkje.  Maar ik moet toegeven, dit zijn uitdagingen waar ik van hou.  Het is een virtueel gevecht van mij tegen de computer, een gevecht dat ik altijd wil winnen.  Gelukkig zijn er veel mensen op het net die hun ervaringen van deze strijd posten, zodat anderen er ook hun wapens mee kunnen smeden. Misschien wordt deze blog ook door iemand opgevist met dezelfde problemen. 

Info voor stagiairs i.v.m. ICT

Deze week word ik door drie stagiairs gevolgd in het kader van hun opleiding. Ik wil hen vooral iets meegeven, maar iedereen mag hiervan profiteren, vandaar dat ik ze op mijn edublog publiceer.

Functiebeschrijving van de ICT coördinator + bijlage

Interessante websites met visie over ICT in het onderwijs

Interessante websites met lesmateriaal waarbij ICT aan bod komt

Forums en edublogs

Interessante tools en werkvormen

 • Jclic
 • Hot Potatoes
 • Yurls
 • Webquests
 • Mindmaps
 • Aucacity
 • Windows Moviemaker
 • Oracle Thinkquest
 • Google Docs
 • Microsoft Live
 • Beeldbank

 

Hersengymnastiek

 

Het is bewezen, gymnastiek houdt de spieren en ledematen jong.  Voor hersenen geldt hetzelfde.  Vanaf de leeftijd van 27 jaar beginnen de hersenen af te takelen, maar wie ze traint houdt de hersenen op peil.  Met deze filosofie in het achterhoofd werd een website ontwikkeld voor 50-plussers.  Ik behoor nog niet tot die groep (hoewel die voordeur er verschrikkelijk snel aan komt), maar ik heb me gisteren toch geregistreerd op de website geheugen.plusmagazine.be    Na registratie, kan je instellen op welke dagen en hoelang je wilt oefenen.  Via een mailtje word je dan op de hoogte gehouden van je oefensessie. De registratie is gratis en ik hoop dat dit zo zal blijven. Volgende items worden getraind: aandacht, taal, geheugen, ruimtelijk inzicht en logisch denken.

Er worden allerlei leuke hersenoefeningen aangeboden en na elke sessie krijg je een beoordeling over jouw prestatie.  Hoewel de oefeningen bedoeld zijn voor 50-plussers, vind ik ze ook goed geschikt voor leerlingen van de derde graad.  Ik hou het meest van de logicapuzzels, maar waarschijnlijk komt dit omdat ik hier veel beter in scoor dan informatie onthouden.  

Afkicken

Mijn desktop is nu precies één week uit de lucht.  Vandaar dat ik deze week weinig gepost heb op deze blog.  Ik heb nog wel de beschikking over mijn laptopje, maar dat is enkel voor internetgebruik. Hoewel ik dringend voor het koor waarin ik zing, het programmaboekje moest maken met Publisher voor ons optreden van 7 en 8 maart.  Dat is dan wel nog gelukt.  Ik had nooit gedacht dat ik me zo rustig zou voelen bij deze gebeurtenis.  Mijn vrouwtje is er niet rouwig om, ik heb nog nooit zoveel bij haar gezeten in de huiskamer. We zijn samen naar de cinema geweest, ik heb reeds een lijvig boek uitgelezen. Niet dat ik nu wens dat het nog veel langer duurt, want er staan nog enkele dringende zaken op de todolijst die ik voor de krokusvakantie af wil hebben. In de krokusvakantie trekken we even naar het hopelijke warme zuiden in Lissabon.

De belangrijkste reden dat ik me rustig voel is dat ik van alles een backup heb.  Toevallig had ik vorige maand Norton Ghost aangekocht, waarmee ik een volledige image heb van mijn rootschijf.  Verder staan al mijn bestanden op een externe backupschijf.  Ik hoop alleen dat ik niet al mijn programma's opnieuw moet installeren, want als mijn moederbord stuk is, zoals ik verwacht, dan zou het kunnen zijn dat mijn Norton Ghost Image weinig zinvol is, om Vista opnieuw te installeren.

De kloof

Vorig jaar heb ik als nieuwjaarscadeau een DVD geschonken aan mijn vader over de Franse topvoetballer Zinédine Zidane. Dit jaar gaf mijn broer een DVD van een concert van Helmut Lotti.  Er bleek echter een probleem te zijn met deze DVD, want hij kon niet afgespeeld worden.  Wat bleek, de DVD over Zidane was zonder een menu, op het ogenblik dat je hem in de DVD-speler stopte, begon hij af te spelen.  De DVD over Helmut had eerst een taalmenu en dan nog enkele menu's, die je moest instellen voor je kon beginnen te kijken.  Voor ons, allemaal normaal, maar voor mijn vader die helemaal niet dom is, maar met zijn 81 jaar toch uit ander tijdperk komt, niet zo vanzelfsprekend. 

Dit voorval zette me toch aan het denken.  Als ICT-er waarbij mijn computer het dagritme volgt van zijn baasje en aangestoken wordt bij het opstaan en uitgezet bij het slapen, is veel normaal en vanzelfsprekend.  Maar dit is niet zo voor de meeste van mijn collega's en dat vergeet ik wel eens. Langs de andere kant weten ze dat ze altijd alles mogen vragen, maar blijkbaar durven de meesten dit niet.  Hopelijk lezen ze deze blog niet, zodat ik morgen niet overspoeld wordt met hele vragenlijsten ;-)  

Opletten met private gegevens op het internet

Als coördinerende ICT-coördinator voor mijn scholengroep, heb ik in het verleden alle e-mailadressen verzameld van mijn collega's en deze als excelbestand op de server gezet van onze scholengemeenschap.  De link naar dit bestand is bij mijn weten nooit openbaar geweest voor de internetgemeenschap, maar een collega die zijn naam in Google had ingetikt, ontdekte zijn naam toch op deze lijst.  De lijst is vier jaar oud en ik heb ze inmiddels van het net verwijderd, maar het bewijst  de kracht van zoekmachines en de problemen dat dit meebrengt op het gebied van privacy.  Het bewijst ook de noodzaak aan beveiligde websites zoals Site4School, waarin bestanden in gesloten mappen worden bewaard.

Als leerkracht hebben wij ook de taak om onze leerlingen te wijzen op dit gevaar.  Heel wat leerlingen houden één of meer persoonlijke blogs bij, waarin ze vaak intieme zaken vertellen.  Ze vergeten daarbij dat vaak de hele wereld dit kan lezen en dat dit ook heel wat jaren bewaard wordt.  Het verhaal is bekend van de dame die in het forum van een Nederlands vrouwenblad over haar depressie en zelfmoordplannen schreef. Toen ze vijf jaar later solliciteerde, werd ze geweigerd op basis van dit bericht. De dame was intussen moreel helemaal gezond, maar de werkgever vond het risico te groot.  

Niet enkel uw DNA bewaart uw intiemste geheimen, zoekmachines zijn ook cracks hierin.  Tijdens de vakantie heb ik zelf eens als proef op de som genomen en alle gegevens opgezocht die ik kon vind over een (internet)vriend.  Het is soms onrustwekkend wat je zo allemaal vindt.  Bezint dus eer ge begint en vaak begint de miserie met jouw e-mailadres dat je ergens hebt achter gelaten op het net. Ondergetekende kan ervan meespreken.  Je zou al vegetariër worden als reactie op al die spam die je ontvangt. Een doordenker...

BETT-beurs 2009

Gisteren ben ik naar de BETT-beurs geweest in Londen.  Het is een boeiende, maar vermoeiende dag geworden.  Ik had alles goed voorbereid, maar toch was ik wel een beetje zenuwachtig, want ik reis meestal met mijn vrouw en nu stond ik er helemaal alleen voor.  Om 5u15 werd ik gewekt door de radiowekker. Gelukkig dat mijn vrouw me nog een zetje gaf of ik had het niet gehoord.  Ik ben met de auto tot Lomme gereden nabij Rijsel, waar een gratis parking is nabij een metrostation.  Na een half uurtje sporen in de volautomatische metro van Rijsel (er zit geen bestuurder in de metro) kwam ik rond 6u30 in Lille Europe aan, het station waar de Eurostar vertrok.  Ik vond niet onmiddellijk de plaats waar ik moest inschepen, maar gelukkig was er een infoloket centraal in het station.  De Eurostar vertrok om 7u35 en kwam aan om 8u.  Neen, de rit duurde geen 25 minuten, maar 8u is plaatselijke, lees Engelse, tijd.  Op mijn uurwerk was het een uurtje later. 

Een metrokaartje bemachtigen was spannend, als er een rij van tien gegadigden achter jou staat te wachten, terwijl je nog nooit zo'n apparaat bediend hebt, laat staan weet welk soort ticket je nodig hebt.  Maar goed, ook dat verliep vlot.  Het was toen volop spits in Londen en de tube zat barstensvol.  Ik had alles goed voorbereid en wist perfect welke lijnen ik nodig had.  Toch is het zoeken en dwaal je de ene gang in, trap op, roltrap af, tot je de juiste lijn bereikt hebt.  Na drie keer overstappen en een half uur wachten in de laatste halte op Earls Court, bereikte ik dan eindelijk om 9u50 (Belgische tijd) de Olympia.  Er stond een enorme rij te wachten, netjes per twee en mooi achter elkaar.  Engelsen zijn enorm gediciplineerd op dat vlak.  Ik had geen zin om achteraan aan te sluiten.  Naast het gebouw zag ik een spandoek met daarop International Lounge.  Op de stoep stonden zo'n vijftigtal vreemdelingen, door elkaar.  Iedereen droeg een badge. Die had ik niet, maar ik had wel een A4-tje met een streepjescode die ik via het internet had afgedrukt. Ik besloot  bij deze groep aan te sluiten.  Er stonden opvallend veel Nederlanders in de groep. 

Toen stipt om 10 uur de deur openging, was het even een probleem, want mijn streepjescode kon niet ingelezen worden.  Blijkbaar had men onmiddellijk aan mijn taal gehoord dat ik geen inlander was en werd daarom vlot doorgelaten.

De BETT-beurs is groot. Men maakt reclame dat ze de grootste ICT-beurs zijn ter wereld voor het onderwijs, ik geloof hen.  In de voormiddag heb ik op eigen houtje een eerste verkenning gemaakt. In de namiddag had ik afgesproken met een collega die met een groep van Klascement kwam.  Het was heel wat aangenamer om samen de beurs af te schuimen.  Hier en daar kwam ik nog een bekende tegen uit Vlaanderen waarmee een praatje werd gemaakt.  Zo ontstonden kruisbestuivingen die interessant waren.  

Er waren weinig nieuwigheden. Overal zag je digitale borden in alle soorten en formaten.  De netbooks waren alom aanwezig.  Blijkbaar begint de tablet-pc ook eindelijk aan een opgang.  Hier en daar zag je  systemen om schriftelijke notities digitaal vast te leggen.  Sommigen werkten met speciaal papier, anderen bestonden gewoon uit een apparaat dat je op een klembord vastzette. Veel van deze onderwijsgadgets kan je ook kopen bij Develop IT.

Heel veel software, die allemaal op elkaar lijkt. Ik was wel gecharmeerd door Creaza waarmee je online video's, audio, cartoons en mindmaps kunt maken.  

De organisatie is ook doordacht.  Iedereen draagt een grote badge waarop jouw naam staat, een streepjescode en uit welk type onderwijs je komt.  Zo kunnen de exposanten onmiddellijk zien of je tot hun doelgroep behoort.  Ben je geïntereseerd in hun product, dan scannen ze gewoon even jouw streepjescode in en ze kunnen hun documentatie online mailen of opsturen. Knap!

Ik heb ook nog wat foto's genomen met mijn Ssmartphone, maar de HTC HD is een prachtig apparaat, de camera buiten beschouwing gelaten.  Ik had er spijt van dat ik mijn fototoestel niet meehad, maar het is weer gewicht bij. Als je bovenaan deze blog op de foto klikt, dan zie je een kleine reeks.

Het is zeker niet de bedoeling om elk jaar de BETT-beurs te bezoeken.  Als je regelmatig op het internet vertoeft, dan maak je nog sneller kennis met alle nieuwigheden, alleen zie je ze hier eens in levende lijve.  Zo stond de pocketprojector van  3M er ook, maar ik vond de lichtopbrengst maar magertjes. Hopelijk komen straks de digitale borden eraan die geen beamer meer nodig hebben.