Vul je mailadres in:

Met dank aan FeedBurner

Afbeeldingsresultaat voor keysabyl

Ik ben Patrick Keysabyl, onderwijzer en ICT-coördinator.  Ik ben verslaafd aan het educatief gebruik van de computer.  Ik probeer af te kicken met wandelen, fietsen, reizen, fotografie, video, lezen, joggen en badminton.  Gelukkig heb ik een fantastische vrouw die mijn verslaving al die jaren verdraagt.

 

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers en 0 gasten online.

Gebruikerslogin

Start

tip

warning: Creating default object from empty value in /home/cokmisrg/domains/triangel.be/public_html/site4school/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Youtube toont zwart schermvullend beeld

Ik sta soms versteld van het laag niveau van collega's, maar dit is niet denigrerend bedoeld.  Deze morgen mochten kleuters naar Sinterklaasfilmpjes kijken op YouTube in een kleuterklas.  Toen ik aan de juf vroeg waarom ze de filmpjes niet schermvullend afspeelde, wist ze niet dat dit kon.  Op één computer wilde dit echter ook niet lukken.  In dat geval moet je gewoon even klikken met de rechtermuisknop.  In het menu dat vervolgens verschijnt, kies je voor instellingen.  Standaard staat er een vinkje voor Hardwareversnelling inschakelen.  Klik dit vinkje weg en in de meeste gevallen zal je nu wel YouTubefilmpjes schermvullend kunnen bekijken.  Deze truk werkt voor alle videosites die gebaseerd zijn op Flash.

Meester, mijn scherm staat op zijn kop

Vandaag was het weer van dadde: een leerling was er opnieuw in geslaagd om door een bepaalde toetsencombinatie het scherm op zijn kop te zetten.  Je leest het goed, met de taakbalk bovenaan en alles omgekeerd.  In het verleden heb ik reeds enkele malen dit probleem voorgehad en toen enkel via systeemherstel kunnen oplossen.  Vandaag vond ik onmiddellijk de oplossing: gelijktijdig indrukken van CTRL + ALT + de pijltjestoetsen.  Op de website stond dat dit enkel werkt voor Dell-computers, maar met HP had ik blijkbaar ook geluk.  

Zo, mijn online langetermijngeheugen is weer in orde voor dit probleem. 

Sinterklaas op het net

Waar vind je goede websites over Sinterklaas op het net? Klop eens aan bij Yurls.net Yurls is de samentrekking vanYour urls. Iedereen kan er snel, goed en gratis een portaalsite aanmaken rond een bepaald onderwerp. Velen zijn jou reeds voorgegaan. De kans is dus groot dat iemand links heeft verzameld over Sinterklaas met Yurls. Tik in een zoekmachine dus maar eens Sinterklaas en Yurls in. Deze truk werkt voor veel onderwerpen die in de klas aan bod komen: bos, wapenstilstand, carnaval, kerstmis, ...

Wedden dat je nooit meer lang hoeft te zoeken met Yurls? 

 

Er bestaan nog dergelijke portaalsitemakers.  Symbaloo is er ook zo één.  We herhalen onze werkwijze in een zoekmachine:  Sinterklaas  symbaloo   en opnieuw krijg je heel wat links op een presenteerblaadje rond Sinterklaas die onmiddellijk bruikbaar zijn voor in de klas.

Tenslotte adviseer ik ook altijd om eens een kijkje te nemen op Klascement.  Onze collega's posten daar zelf lessen, werkblaadjes, foto's en zo meer over Sinterklaas.  Je moet je wel vooraf gratis registreren, maar dat heb je natuurlijk reeds lang gedaan.

 

Google als spelvoorspeller

"Meester?"

"Ja, Arnaud"

"Hoe schrijf je pinguin?"

"Wel Arnaud, open even Google binnen Chrome en tik het woord in, zoals jij denkt dat het geschreven moet worden"

Arnaud doet wat hem gevraagd wordt en tikt: puingin.  Hij drukt op de entertoets en onmiddellijk verschijnt de vraag Bedoelde je pinguin? en Arnaud ziet zelfs enkele afbeeldingen van een pinguin, zodat hij weet dat hij juist zit.

Op die manier gebruik ik vaak de zoekmachine van Google als een spelvoorspeller.   De kinderen hebben die vaak bij de hand en hoeven zo geen duur programma als Kurzweil te bezitten. 't Is maar dat je 't weet.

Oh ja, dit hoeft niet met Google Chrome, maar bij Chrome kan je de zoekwoorden onmiddellijk intikken in het adresvenster bovenaan.

Enkel geluid gebruiken uit YouTube

Volgende week wil ik mijn leerlingen een actuaquiz laten maken met de online toepassing www.mijnquiz.nl  Zoals het een goed leerkracht betaamt, heb ik als voorbereiding zelf een quiz gemaakt, zodat ik weet welke problemen er kunnen opduiken.  Ik wilde ook vooraf meer kunnen gebruiken dan tekst.  Na enig zoeken, ben ik erin geslaagd om ook afbeeldingen, video's en zelfs geluid in de quiz te gebruiken.  Vooral dat laatste was niet zo eenvoudig.  Eerste probeerde ik om met Google geschikte geluidsfragmenten te vinden, maar dat leek niet zo simpel.  Ik vond veel geschikt materiaal op YouTube, maar dan krijg je er in eerste instantie steeds het beeld bij en dit is niet zo interessant bij de vraag Wie hoor je hier?  Ik heb gelukkig een oplossing gevonden:

In de broncode die je krijgt om te embedden, wijzig je onderaan  height="385"   in height="25"  en je krijgt enkel de onderste balk te zien.  Handig hé en heel eenvoudig.

Skype terug onder de duim

Skype stond vroeger altijd online.  Ik had er geen probleem mee dat anderen konden zien als ik aan mijn PC zat.  Er werd nooit misbruik van gemaakt.  Sedert ik met Windows 7 werk, is Skype te nadrukkelijk aanwezig in een venster op mijn bureaublad.  Daarom startte Skype niet meer automatisch op met Windows.  Toen ik vandaag toevallig een update uitvoerde van Skype, wilde ik wel eens uitvissen of ik de enige ben die van dit fenomeen last heeft.  Bleek dat ik niet alleen was met mijn frustratie.  Gelukkig vond ik HIER een oplossing.  Deze tip werkt en mijn Skype staat als vanouds terug in mijn systeemvak, lekker anoniem.

Afbeeldingen in een MS Officebestand

Aagje, mijn tweede dochter zit in haar laatste jaar journalistiek.  Tijdens de opleiding krijgen ze onder andere een cursus in het werken met InDesign, maar simpele trukken om te werken met Word worden niet aangeleerd.  Nadat ik pas een nieuwe laptop voor mijn oudste dochter had gekocht, wilde Aagje ook een nieuwe laptop, want hij werkte zo traag.  Zondagnamiddag heb ik haar laptop onder handen genomen, maar eerlijk gezegd, de laptop draaide als een naaimachientje.  Ik vond wel enkele problemen die nodig moesten opgelost worden, maar ik kon de snelheid niet echt opdrijven, wat mijn inziens ook niet nodig was.  De volgende dag kreeg ik weer te horen dat er niet te werken viel met Word.  Ze had een paper gemaakt over een bezoek aan Brugge.  In dit reisverslag stonden ook een tiental foto's die ze geschoten had.  Toen ik de grootte van het bestand controleerde kwam de kat op de koord: het bestand was 18547 Mb groot.  Hoe kwam ze aan deze reus?  Heel eenvoudig, ze had de tien foto's gewoon in het document gevoegd, zonder verdere bewerking.  Je mag dan de  foto's verkleinen met de elastiekpunten, de omvang van elke foto blijft dezelfde.  Gelukkig bezit Word en Publisher een leuke tool.  Als je met de rechtermuisknop klikt op de tekening, kies je Afbeelding opmaken, tabblad Afbeelding en dan klik je op de knop Comprimeren.  Je kiest dan om alle afbeeldingen te comprimeren om af te drukken in 200 DPI. Op die manier verkleinde ik het bestand van 18547 Mb naar 314 Mb.

De directory van een DVD opslaan

Vandaag wilde ik de directory van een DVD met tientallen bestanden afdrukken en opslaan op mijn schijf.  Standaard kan dit niet onder windows XP.  Misschien is dit wel mogelijk onder Vista of Windows 7, maar met een tooltje van Karen's Power Tools was deze klus snel geklaard.  Je gebruikt daarvoor de tool Directory Printer.

Numeriek klavier activeren

Een veelvoorkomend probleem bij het aanmelden in een netwerk is dat de numlock niet standaard opstaat. Daardoor worden vaak wachtwoorden verkeerd ingetypt.

In onderstaand stappenplan lees je hoe je de num lock standaard aanzet:

  1. Klik op de startknop links onderaan
  2. Klik op uitvoeren
  3. geef regedit in en klik op OK
  4. ga in het register naar: HKEY_USERS\.DEFAULT\Control Panel\Keyboard
  5. Klik rechts op de gevonden waarde en verander de waarde van InitialKeyboardIndicators (standaard 0) naar waarde 2 (Num Lock aan) 
  6. Als je nu de computer opnieuw opstart, zal de num lock automatisch opstaan.

Wees voorzichtig met het wijzigen van zaken in het register of je kan ervoor zorgen dat je computer niet meer werkt.  Als je weet wat je doet, is er geen probleem.

Een speciaal lettertype voor mensen met dyslexie

Windows bevat standaard tientallen lettertypes, maar op het internet zijn ook verschillende andere gratis lettertypes te vinden.  Sommige van deze lettertypes hebben verrassende mogelijkheden.  Zo ontwikkelde een Nederlands graphicus een lettertype speciaal voor mensen met dyslexie.  Dyslexie is een leesprobleem.  Door dit lettertype zouden deze lezers het gemakkelijker hebben om een tekst te lezen. Ik kwam dit lettertype op het spoor door een artikel in Clickx.

Op de website van Christian Boer, de maker van het bewuste lettertype, kan je trouwens meer info vinden over dyslexie en de mogelijkheden van het lettertype.  Er staat trouwens ook een interessant filmpje op.

Omdat ik denk dat niet iedereen weet hoe je een nieuw lettertype kan installeren, heb ik er een instructievideo over gemaakt.

Eigenlijk zou het goed zijn om elk document voor alle kinderen met dit lettertype op te maken.  Als het werkt voor kinderen met dyslexie, dan zullen de normale lezers het ook kunnen gebruiken.  Ik heb momenteel één kind met dyslexie in de klas.  Het is een beetje laat om dit nu uit te testen. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.

Belangrijke toevoeging: Het is niet toegestaan om vrij het lettertype te gebruiken voor educatieve doeleinden.  Hiervoor moet je een schriftelijk akkoord aanvragen met dhr. Boer.