Vul je mailadres in:

Met dank aan FeedBurner

Afbeeldingsresultaat voor keysabyl

Ik ben Patrick Keysabyl, onderwijzer en ICT-coördinator.  Ik ben verslaafd aan het educatief gebruik van de computer.  Ik probeer af te kicken met wandelen, fietsen, reizen, fotografie, video, lezen, joggen en badminton.  Gelukkig heb ik een fantastische vrouw die mijn verslaving al die jaren verdraagt.

 

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers en 0 gasten online.

Gebruikerslogin

Start

software

warning: Creating default object from empty value in /home/cokmisrg/domains/triangel.be/public_html/site4school/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Google Dictionary

Chrome wint aan populariteit, las ik vandaag.  Hoewel Firefox ook verschillende plugins heeft, moet Chrome ook niet onderdoen en ze werken zo eenvoudig.  Vandaag Google Dictionary geïnstalleerd, ook beschikbaar in het Nederlands.  Begrijp je een vreemd woord niet op een website, gewoon even dubbelklikken en de Nederlandse vertaling verschijnt netjes in een ballonvenstertje.  Meer moet dat niet zijn.  Vroeger kon ik hetzelfde met Babylon, betalend.  

Het is jammer dat de plugin van Roboform zo armtierig werkt onder Chrome, daar steekt Firefox duidelijk Chrome de loef af.  Dit is vaak de enige reden waarom ik nog eens gebruik maak van Firefox.  Maar op reis is het wel handig dat ik zo al mijn wachtwoorden bij de hand heb, op voorwaarde dat er een internetverbinding is, maar zonder heb je die wachtwoorden toch niet nodig.

Ik vertrek vanavond richting Londen tot het eind van de week. Volgens FON beschikt Londen over ontzettend veel draadloze FON-punten.  'k Ben benieuwd.  Tot nu heb ik nog maar zelden ter plaatse kunnen inloggen op een FON.  Meestal moest ik er speciaal voor rondrijden met behulp van mijn GPS waarin de FON's geïnstalleerd zijn.

Tot volgende week.

Een klein antivirusprogramma dat groots presteert

Vroeger installeerde ik AVG op schoolcomputers.  Maar ieder jaar moet je dit handmatig vernieuwen.  AVG draait ook niet soepel op oudere computers (Pentium IV)  Daarom gebruikte ik tot voor kort als vervanger Microsoft Security Esstentials.  Maar ik ben opnieuw overgestapt op een nieuwe virusscanner: Panda Cloud Antivirus.  Het grote voordeel van dit programma is dat de database niet meer dagelijks moet geladen worden, maar dat die op de servers blijft staan van Panda.  Daarom kan dit programma enkel gebruikt worden bij computers die online zijn.  

De testen blijken zeer goed te zijn bij het onderscheppen van bedreigingen.  Voor het verwijderen scoort het programma minder goed, maar daarvoor gebruik ik malwarebytes dat deze klus volgens testen veel beter doet. 

Nog een nadeel is dat het geen USB kan scannen, maar dat doet malwarebytes wel als je dit zo instelt.

 

Slitter 2 een frustrerend denkspel

Vandaag is het dinsdag, dus kangoeroeklas.  Mijn kangoeroes gebruikten vandaag zaag en schaar in het spel twitter 2.  Frustrerend dat je als leerkracht merkt dat sommige kinderen beter presteren dan jezelf.  Het spel is haalbaar vanaf 8 jaar.  Meer uitleg vind je hier.

Een kangoeroeklas verzamelt de knapste leerlingen uit de klassen die dan een uitdaging krijgen van mij, waarin ze hun tanden eens flink moeten zetten.  De slogan voor vandaag luidde: De aanhouder wint!

AV-presentatie

De eerste zondag van december houden we in onze fotografieclub traditioneel een wedstrijd van AV-presentaties.  AV staat niet voor een religieuze godsdienstbeleving van Maria, maar wel voor audio-visuele.  Tijdens de grote vakantie trok ik met mijn motorhome langs de oude grens van West- en Oost-Duitsland. In Marienborn bevond zich de tweede grootste grenscontrole na Berlijn.  Dit controlepunt wordt als herinnering bewaard en het bezorgt je een vreemd gevoel als je er rond loopt.  

Om AV-presentaties te maken, gebruik ik Pro Show Gold.  Om mijn foto's te bewerken, gebruik ik al jaren Paint Shop Pro en niet Photoshop, zoals de meeste van onze leden.  Ik sta versteld van de kwaliteit als je de presentatie bekijkt in HD 1080 binnen YouTube.  Het ziet er bijna even goed uit als live bij mij thuis.

Video op zijn kop

Wekelijks brengen mijn leerlingen uit de zesde klas de actualiteit van de voorbije week.  Normaal registreer ik dat met mijn Q3, maar die was ik gisteren vergeten.  Daarom heb ik de videofunctie gebruikt van mijn smartphone.  Ik ben aangenaam verrast geweest, vooral door de kwaliteit van de klank.  Eén groot nadeel, als je opneemt zie je niet als je jouw GSM op zijn kop hebt gezet.  Het beeld was achteraf dan ook omgedraaid.  Een fotootje kan je snel draaien, maar video?

Omdat ik automatisch mijn video's kan posten vanaf mijn HTC naar Youtube, heb ik de omgekeerde video maar online gezet. Achteraf heb ik ontdekt dat er een freewareprogramma bestaat om het beeld te draaien.  De klank loopt wel niet helemaal synchroon, maar er valt mee te werken.

Computers beschermen

Als ICT-coördinator heb je weinig tijd.  Voor elke school moet je jouw opdracht zien te klaren in een gemiddelde van drie tot vier uren per week.  Er wordt meestal zowel technische als pedagogische ondersteuning verwacht.  Een computer die in de fout gaat, is dus de nachtmerrie van elke ict-co.  Daarom bescherm ik de computers op scholen met het gratis programma returnil (free version).  Die laat de computers draaien in een virtuele harde schijf die aangemaakt wordt bij de opstart.  Bij het afsluiten wordt deze virtuele schijf verwijderd en begint het liedje van voor af aan bij een volgende opstart.  Op die manier start de computer altijd op in de staat zoals jij hem geconfigureerd hebt.  Zelfs een virusscanner is dan niet meer nodig, want besmettingen worden automatisch verwijderd bij het afsluiten.  Als je nieuwe programma's installeert, dan moet je Returnil natuurlijk uitschakelen, want anders is het programma ook verdwenen na afsluiten. 

Een probleem dat hierbij optreedt zijn de vervelende tekstballonnen die verschijnen.  Heb je geen virusscanner, dan krijg je een tekstballon dat je computer niet beschermd is.  Is er een update van één of ander programma, zoals bijvoorbeeld Java, dan zie je een tekstballon.  Kinderen weten dan niet goed wat ze moeten doen.  Daarom sluit ik deze tekstballonnen uit.  Hoe je dit doet, lees je HIER, maar opgelet als je met het register rommelt.  Dit doe je op eigen verantwoordelijkheid. 

Oh ja, nog dit: schakel de tekstballonnen uit voordat je Returnil geactiveerd hebt, want anders is alle moeite voor niets ;-)

Programma's als Deepfreeze of Illusion kunnen dit ook en op serverniveau, maar hiervoor moet je jouw portemonnee bovenhalen.

Foto's eenvoudig verkleinen

Elk jaar brand ik alle schoolfoto's op een DVD.  Toen ik dit deze week deed met de foto's van vorig schooljaar, bleek ik niet één DVD nodig te hebben, maar vijf!  Worden er dan zoveel meer foto's genomen?  Ja en neen.  We hebben ondertussen drie fototoestellen.  Het aantal pixels per foto is spectaculair gestegen.  Onze oude toestellen  fotografeerden in 3 MB, de nieuwste doen dit met 10 MB.  Dit maakt de grootte van elke foto ook exponentieel veel groter.  Gelukkig past Picassa dit automatisch aan bij het uploaden, maar op de server blijven de foto's bewaard als foto's met een duidelijk overgewicht.

Omdat ik de foto's van 't schooljaar 2008-2009 ook nog moet branden, was ik op zoek naar een programma die alle foto's eenvoudig kon verkleinen, ongeacht in welke map de foto's staan.  Mijn collega lesgever aan de Hogeschool van Brussel, Johan Desloover, had de oplossing: Picture Resizer  Met dit programma kan ik alle foto's, verspreid over tientallen mappen in één handeling verkleinen.  Schitterend vind ik dit en opnieuw een bewijs dat je met een computer efficiënter werkt, als je (lang genoeg) zoekt.  

Hieronder een stappenplan om Picture Resizer te gebruiken:

  1. Download het programma op jouw bureaublad.  Normaal zet je enkel snelkoppelingen op jouw bureaublad, maar dit programma is heel klein.
  2. Je verkleint een groep foto's door gewoon de map te slepen en los te laten op het pictogram van Picture Resizer.  Standaard worden je foto's verkleind naar een breedte van 400 pixels.   Dit vind ik veel te klein.  Om de eigenschappen van het programma te wijzigen, moet je de naam veranderen van het programma.  Genieus is dat.  Op de website vind je een Renaming Wizard. Je klikt de eigenschappen aan die je wenst en de naam die je moet wijzigen staat eronder.
  3. Klik op het icoon en druk vervolgens op de functietoets F2. Zo wijzig je de naam.
  4. Ik gebruik deze naam: PhotoResize1600x1200NIMROEG.exe
    Daarmee verklein ik de foto's tot 1600 x 1200 pixels wat meer dan voldoende is om de foto's nog af te drukken.  De foto's worden overschreven, maar de oorspronkelijke metadata als datum, worden behouden.

Zoals steeds is het gebruik van mijn tips op eigen verantwoordelijkheid.  Probeer dit de eerste keren uit op een kopie van een fotomap, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Het grote voordeel van deze tool is de eenvoud waarmee het werkt.  De gebruiker (in mijn geval, de leerkracht) moet enkel een map slepen en loslaten.  Wie niet gebruikt maakt van Picasa kan zo de bestanden (lees: foto's) die geüpload worden, drastisch verkleinen.  Voor een website is 1024 x 786 meer dan voldoende.

 

Het goedkoopste digitale bord

In mijn blog Op zoek naar het goedkoopste digitale bord, heb ik het reeds gehad over het gebruik van een WII-controler.  Ik werk op school zowel met Activborden als Smartborden, dus ik besef dat dit systeem niet gelijkwaardig is aan een echt digitaal bord, maar ik zou liever elke klas uitrusten met een beamer en dit goedkoop systeem, dan echte digitale borden te installeren in de hoogste graad.  In een andere blog beschreef ik hoe ik mijn digitale pen maakte. 

Op het internet vond ik vandaag toevallig volgende reeks interessante video's over dit goedkope digitale bord. 

1) Hoe maak je met een WII-controller een digitaal bord?
2) Monteren van de beamer met de WII-controller
3) Starten met de Smootboardsoftware
4) De pen
5) Installeer een grote beamer
 

Op YouTube vind je trouwens nog veel meer video's over dit goedkoop digitaal bord.

ZumoDrive

Websites onderhouden is onder andere één van de vele taken van een ICT-coördinator.  Ik ben al een tijdje op zoek naar de meest efficiënte manier om foto's te verzamelen en te publiceren.  Probleem hierbij is dat elke school opteert voor zijn eigen systeem.  In twee van mijn scholen hebben we gelukkig gekozen voor Picasa webalbums.  Dat gaat volgens mij nog altijd het vlotst.  Maar een andere school van mij werkt met een eigen CMS-systeem en wil enkel dit systeem gebruiken om foto's te tonen.  We hebben er nu wel voor geopteerd dat elke leerkracht zijn/haar foto's presentatieklaar moet aanbieden.  Vroeger gebeurde dat via het uitwisselen van USB-sticks, maar ik vind dit veel te omslachtig.  Ik dacht daarom om Dropbox te gebruiken, maar ik heb vandaag een andere tool ontdekt die mij nog beter lijkt: ZumoDrive.  Je kan het HIER downloaden.  Standaard krijg je 1 Gb opslagruimte, maar via vorige link, krijg je er automatisch 256 Mb bij.  Bij het doorlopen van een stappenplan, kan je deze 1,256 Gb nog vergroten.  De kostprijs voor meer Gb lijkt me heel schappelijk.  

Met ZumoDrive kan ik mappen synchroniseren tussen verschillende computers, net als Dropbox, maar het delen van folders lijkt me gebruiksvriendelijker dan bij Dropbox.  Zo heb ik nu een mapje foto's gemaakt op mijn ZumoDrive.  Via een eenvoudige link kan iedereen die deze link ontvangt en ook een account heeft bij ZumoDrive, toegang hebben tot deze map.  Op die manier kan elke leerkracht zijn foto's droppen in deze map en zijn ze toegankelijk voor mijn collega en ikzelf die de website beheren.  Kostprijs voor de school: nada.

Stappenplan:

1) Klik op deze link

2) Vul je volledige naam in, je mailadres (die wordt gebruikt om toegang te verkrijgen), een wachtwoord en klik aan dat je akkoord gaat met de gebruiksvoorwaarden.

3) Automatisch download je daarna de software. Soms moet je in de browser hier wel toepassing voor geven.

4) Na het installeren, log je in met jouw mailadres dat je hebt opgegeven en het wachtwoord.

5) Als je daarna wat uitleg doorloopt over het gebruik van ZumoDrive, kan je jouw gratis ruimte nog opwaarderen.

Ik probeer te groeien naar een papierloze bureau.  Daartoe scan ik alle belangrijk documenten in.  Deze map heb ik toegevoegd aan mijn ZumoDrive, zodat ik online nog eens een backup heb van al deze papieren.  Ik heb er ook overal toegang toe met een internetverbinding.  Kan ook handig zijn voor leerkrachten en directies.  Alle bestanden zijn mogelijk: film, foto's, office, mp3, ...

CAPTCHA-probleem hopelijk opgelost

Er was een probleem met mijn CAPTCHA-beveiliging.  Om onbekende redenen werkte deze niet meer sedert ik mijn site opwaardeerde naar Drupal 6.  Ik heb vandaag een nieuwe vorm van CAPTCHA toegepast door gebruik te maken van Mollom.  Mollom past een nieuw soort CAPTCHA toe.  Normaal word je niet lastig gevallen met het overtikken van die vreemde letters. Enkel als Mollom denkt dat het een SPAM is, wordt de CAPTCHA-beveiliging ingeschakeld.  Mollom is ook een uitvinding van Dries Buytaert, de geestelijke vader van Drupal.  'k Ben benieuwd of het goed werkt.