Vul je mailadres in:

Met dank aan FeedBurner

Afbeeldingsresultaat voor keysabyl

Ik ben Patrick Keysabyl, onderwijzer en ICT-coördinator.  Ik ben verslaafd aan het educatief gebruik van de computer.  Ik probeer af te kicken met wandelen, fietsen, reizen, fotografie, video, lezen, joggen en badminton.  Gelukkig heb ik een fantastische vrouw die mijn verslaving al die jaren verdraagt.

 

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers en 0 gasten online.

Gebruikerslogin

Start

Site4School

warning: Creating default object from empty value in /home/cokmisrg/domains/triangel.be/public_html/site4school/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Site4School in het nieuw

1 mei: Dag van de Arbeid.  Met deze slogan ben ik deze morgen opgestaan en ben er onmiddellijk ingevlogen.  Doel: mijn website upgraden van Drupal 5 naar de laatste versie van Drupal 6.  Ik weet het, Drupal 7 staat aan de deur te kloppen, maar het zal nog een jaar duren vooraleer alle modules zijn geïmplementeerd.  Aangezien straks Drupal 5 niet meer ondersteund wordt, vond ik het hoog tijd om de sprong te wagen in het duister.  Een upgrade is niet zonder risico's.  Daarom heb ik eerst de site gekopieerd naar mijn eigen computer en daar de upgrade uitgevoerd.  Toen dat lukte, heb ik alles gewist op de server, de nieuwe bestanden verstuurd van mijn locale computer naar de server.  Database aangepast en dan fingers crossed... Het werkte onmiddellijk.  Ik ben toch een hele dag zoet geweest, maar ik ben reuzeblij dat het gelukt is.  Ik zal nu eindelijk de multisitemogelijkheid van Drupal kunnen uittesten op Site4School.  Als dat lukt, zal ik eindelijk efficiënt tientallen schoolsites kunnen doen draaien onder Site4School.  Dat lukte vroeger natuurlijk ook, maar toen maakte ik voor elke school een volledige installatie.  Nu zal hopelijk elke site draaien op dezelfde Drupal installatie.  Ik hoef mij dan enkel nog bezig te houden met het onderhoud van deze installatie, waardoor alle sites automatisch mee onderhouden worden.  Whoawww, kennis is niet alleen macht, het laat je ook veel efficiënter werken.

Wil je Site4School ook eens proberen?

 

Site4School steekt in een nieuw fris kleedje.  Uiterlijk is er eigenlijk weinig veranderd.  De grootste wijzigingen gebeurden onder de motorkap.  Met Site4School kan elke school zijn eigen website bouwen met alle mogelijkheden van een professionele website die echter meer dan 20 keer minder kost.

Een greep uit de mogelijkheden:

1. Een openingspagina (toegang: iedereen)
2. Een eigen pagina voor de leerkrachten, leerlingen, ouders, oudervereniging, afhankelijk van de login.
3. Een blogpagina
4. Een chatruimte
5. Een fotopagina (toegang: iedereen) eventueel enkel voor ouders en leerlingen
6. Een poll
7. Een forum. In een forum kunnen vragen gepost worden, zoals: Vindt u een schoolreis van €25 euro te duur? Dit is een prachtig communicatiemiddel voor de school.
8. Een eigen zoekmodule, zodat elk woord op uw website snel teruggevonden wordt.
9. Een online kalender waarop alle schoolactiviteiten een plaats kunnen krijgen.
10. Een webformulier voor online inschrijvingen op de website.
11. Een intranet dat enkel zichtbaar is voor het eigen personeel.
12. Beheren en versturen van nieuwsbrieven naar de ouders.
13. Elke klas zijn eigen blog.
14. Een contactformulier
15. Captchabeveiliging op reactie– en contactformulier, zodat u geen last hebt van spam.

In deze folder, lees je er meer over.

Je kan Site4School een maand lang uitproberen.  Vraag nu een demo aan voor jouw school en straks heb je misschien een eigen website.  Opgelet, ik heb slechts 10 demosites in de aanbieding.  Gelieve daarom enkel een demo aan te vragen als je serieus overweegt om met een (ver)nieuwde schoolsite te starten en niet om het eens uit te proberen.

Commentaar op berichten

Hoewel mijn site dagelijks meer dan 200 unieke bezoekers telt (ik weet niet of dat veel of weinig is) stel ik vast dat er bitter weinig commentaar wordt gepost.  Andere blogs die ik dagelijks bezoek, ontvangen steeds heel wat meer respons en als schrijver is dat leuk, omdat je zo voelt dat je schrijfsels iets losweken.  Ik heb niet het gevoel dat mijn bijdragen gewaardeerd worden. 

De weinige commentaren stonden in een goedkeuringsrij, zodat die niet onmiddellijk zichtbaar waren. Belangrijkste reden hiervoor is dat er toch nog spam glipte door de eenvoudige captchabeveiliging met de rekensom.  Ik heb vandaag een nieuwe captcha geïnstalleerd, waarbij de gebruiker een tekenreeks van 5 tekens moet invoeren.  Daarna wordt de commentaar onmiddellijk gepubliceerd.  Ik hoop dat zo een drempel wegvalt en er makkelijker wordt gereageerd.  Als ik merk dat er toch nog spam door de mazen glipt, dan neem ik er dat dan maar bij.  Nu duurde het soms drie weken voor ik de tijd nam om de weinige commentaren na te kijken en te publiceren.

Opletten met private gegevens op het internet

Als coördinerende ICT-coördinator voor mijn scholengroep, heb ik in het verleden alle e-mailadressen verzameld van mijn collega's en deze als excelbestand op de server gezet van onze scholengemeenschap.  De link naar dit bestand is bij mijn weten nooit openbaar geweest voor de internetgemeenschap, maar een collega die zijn naam in Google had ingetikt, ontdekte zijn naam toch op deze lijst.  De lijst is vier jaar oud en ik heb ze inmiddels van het net verwijderd, maar het bewijst  de kracht van zoekmachines en de problemen dat dit meebrengt op het gebied van privacy.  Het bewijst ook de noodzaak aan beveiligde websites zoals Site4School, waarin bestanden in gesloten mappen worden bewaard.

Als leerkracht hebben wij ook de taak om onze leerlingen te wijzen op dit gevaar.  Heel wat leerlingen houden één of meer persoonlijke blogs bij, waarin ze vaak intieme zaken vertellen.  Ze vergeten daarbij dat vaak de hele wereld dit kan lezen en dat dit ook heel wat jaren bewaard wordt.  Het verhaal is bekend van de dame die in het forum van een Nederlands vrouwenblad over haar depressie en zelfmoordplannen schreef. Toen ze vijf jaar later solliciteerde, werd ze geweigerd op basis van dit bericht. De dame was intussen moreel helemaal gezond, maar de werkgever vond het risico te groot.  

Niet enkel uw DNA bewaart uw intiemste geheimen, zoekmachines zijn ook cracks hierin.  Tijdens de vakantie heb ik zelf eens als proef op de som genomen en alle gegevens opgezocht die ik kon vind over een (internet)vriend.  Het is soms onrustwekkend wat je zo allemaal vindt.  Bezint dus eer ge begint en vaak begint de miserie met jouw e-mailadres dat je ergens hebt achter gelaten op het net. Ondergetekende kan ervan meespreken.  Je zou al vegetariër worden als reactie op al die spam die je ontvangt. Een doordenker...

Een minifotoalbum op jouw website

Op vraag van een school heb ik een minifotoalbum geïnstalleerd op de startpagina van hun website.  Dit fotoalbum is gekoppeld aan Picasa.  Ik vermoed dat dit niet alleen werkt in een website die draait met Site4School, maar de uitleg is wel gebaseerd op een dergelijke website.

Hoe klus je deze klaar? ;-)

1) Surf naar de website

http://www.c00lstuff.com/embed-picasa-slideshow/picasa.html

2) Hier vul je de nodige gegevens in, te beginnen met de RSS-feed van de Picasa-album die je wilt gebruiken. Die RSS-code vind je normaal rechts. Klik met de rechtermuisknop op RSS en kopieer de link die eronder zit.  Deze link plak je vervolgens in het formulier dat je geopend hebt onder 1.

3) Vul de grootte in van het minialbum dat je wilt gebruiken.  Standaard staat dit op 420 x 350, maar dit is voor gebruik binnen Site4School te groot.  Ik kies hier voor 214 x 178.

4) Klik vervolgens op Submit en daaronder verschijnt de code die je nodig hebt om te gebruiken in jouw website.

5) Ga via >Beheren > Blokken en maak een nieuw blok aan.

6) Geef als Blokbeschrijving "Diavoorstelling" en laat Bloktitel leeg.  Onder Blokinhoud plak je de code die je onder 4 gekopieerd hebt. Klik op Blok opslaan.

7) Daarna stel je onder regio in dat dit blok in de rechterzijbalk zichtbaar is en klaar is Kees.

Website Triangel is verhuisd

Vandaag is de website van Triangel vzw verhuisd van server.  Ik heb in één trek door de website ook opgewaardeerd van Drupal 5 naar Drupal 6.  Voor de gebruiker oogt er weinig verschil. Enkel het menu rechtsboven ziet er een beetje anders uit.  Maar de website zou nu wel veel sneller moeten reageren, want ik was helemaal niet tevreden over de snelheid.  Het is de bedoeling dat deze site ook in de toekomst verhuist. 

Die ene trek waar ik het daarnet over had, is achter de schermen wel een lange tocht geworden met allerlei valkuilen die ik niet had verwacht, maar ik heb alweer heel wat geleerd uit mijn fouten.

Zo, ik heb alvast mijn jaar positief ingezet.

Op zoek naar een nieuwe server

Zoals u misschien reeds gemerkt hebt, zijn de oude prijzen verdwenen.  Site4School wordt momenteel gehost via een gedeelde server.  Dit is goedkoop, maar er zijn ook nadelen aan verbonden.  De toegang is vaak traag en een website durft wel eens een steekje laten vallen, zodat die even onbereikbaar is.  Na een dik jaar proefdraaien, met een twintigtal scholen, is het product Site4School volwassen geworden en verdient dan ook een volwaardige server.  Een VPN-server is jammer genoeg vele keren duurder.  Ik ben momenteel op zoek naar de beste prijs/kwaliteit, zodat er momenteel geen prijzen vermeld worden. Schrik niet als dit met een factor x2 of x3 zal stijgen en dat de aangeboden webruimte kleiner zal zijn, maar dan nog ben ik ervan overtuigd dat Site4School met dezelfde factor goedkoper is dan de concurrentie. Ik doe mijn best om het onderste uit de spaarkan te halen, zodat scholen nog steeds tegen een betaalbare prijs een professionele website kunnen hebben. Door gebruik te maken van gratis diensten als Picasa of Skydrive is er toch heel veel mogelijk voor scholen tegen een aanvaardbare prijs.  Informeer gerust eens bij scholen die reeds gebruik maken van Site4School en je zal merken dan ondersteuning geen loos begrip is voor mij.

Ik heb van deze kerstvakantie gebruik gemaakt om voor mezelf over te stappen naar Drupal 6. Uiterlijk verandert er weinig, maar onder de motorkap is er wel degelijk een verschil.  Dit betekent ook dat vanaf nu nieuwe websites van Site4School in Drupal 6 zullen ontwikkeld worden.  Ik ben voor mijn scholengemeenschap gestart met een nieuwe site omdat de oude moeilijk beveiligd kon worden en we niet konden werken met verschillende gebruikers. Op de nieuwe website zijn er vier rollen beschikbaar: leerling, ouder, personeel en beheerder.  Elke rol krijgt aangepast pagina's te zien. Zo wordt in samenwerking met onze zorgcoördinatoren een heel intranet leerhulp ontwikkeld.  Het is de bedoeling dat de leerkrachten via de website gemakkelijk in contact kunnen komen met collega's van de andere scholen. Er is nog heel wat werk aan de winkel, maar ik heb al een administratiemodule op poten gezet, die vlotjes toelaat om de honderden leerkrachten te beheren die straks deel uitmaken van het systeem. Arkorum bestaat namelijk uit 18 basisscholen. Jammer dat ik voor dit alles slechts drie luttele uurtjes per week krijg. Gelukkig zijn er de weekends en de vakanties...

Zet je schoolwerkplan op Skydrive

Ik was deze middag in Oostende in een school die gebruikt maakt van Site4School.  Het was een vruchtbare middag, waarbij heel wat kleine problemen opgelost werden.  Maar ik kreeg ook de vraag of het mogelijk was het schoolwerkplan, dat uit meer dan 500 documenten bestaat, op een aanschouwelijke manier via Site4School aan te bieden.  Ik zat toen even met de handen in het haar, maar tijdens de terugweg op de trein, bedacht ik dat Skydrive hiervoor uitstekende diensten kan bewijzen. Met deze dienst heb je de gratis beschikking over 25 Gb (ja, dit is geen tikfout: gigabite!)

Stappenplan:

1) Maak een gratis account aan bij live.com met jouw persoonlijke gegevens.
2) Maak een gratis account aan bij live.com voor de school (maak hiervoor eventueel een nieuw live-mailadres aan, of een gmailadres), bv school@live.com
3) Maak de juiste mappen aan op Skydrive en zorg dat deze gedeeld zijn met school@live.com (het adres dat je zonet hebt aangemaakt)
4) Via een klein programma dat je eerst moet installeren, kan je al jouw documenten zo slepen naar de juiste mappen.
5) Geef het aangemaakte e-mailadres van de school, bv school@live.com met het paswoord dat je aangemaakt hebt aan jouw personeelsleden.
6) Ze hebben nu toegang tot alle documenten die je hebt geüpload en kunnen alle documenten downloaden.
7) Ik heb een voorbeeld gemaakt op mijn skydrive:

Surf naar https://cid-a7773883e3b78cc7.skydrive.live.com/browse.aspx/SWP en log in met test@triangel.be  en paswoord 123456   Je kan deze logingegevens ook op een beveiligde pagina zetten van de schoolwebsite, samen de link.  Merk op dat de URL begint met https, wat op een beveiligde verbinding wijst.

Normaal moet je nu drie mappen zien: SWP1, SWP2 en SWP3

In elke map zitten enkele voorbeelddocumenten opgemaakt in het docx-formaat, maar dit kunnen om het even welke bestanden zijn.

Je kan natuurlijk ook vragen dat elk personeelslid een live-account aanmaakt en de mappen van het schoolwerkplan delen met hun accountgegevens, maar ik vermoed dat dit teveel gevraagd is.

Vanaf nu kan je jouw schoolwerkplan steeds up-to-date houden.  Je moet het niet meer afdrukken, wat ons milieu ten goede komt en het werkt allemaal heel gebruiksvriendelijk en oogt nog mooi ook.  Bovenal, het is gratis.

Ik ben een freak van Google met al zijn toepassingen, maar Microsoft is aan een serieuze inhaalbeweging bezig op 't gebied van cloudcomputing.

Verjaardag

Vandaag is het precies één jaar geleden dat ik een eerste blog postte op Site-4-School.  Ik heb mezelf eens getrakteerd met een BionX.  Geen nieuwe, maar ik was al maanden op zoek op het internet om er één tweedehands aan te schaffen.  Vorige week vond ik er eindelijk één in Berlare.  BionX is een elektrische trapondersteuning voor de fiets.  Een computer berekent je trapvermogen en vermeerdert deze met %25, %50, %100 of %200 afhankelijk van jouw instelling.  Je kan ook de batterij via de omgekeerde weg opladen op dezelfde manier.  Ook als je remt wordt er elektriciteit gepompt van de motor naar de batterij.  Vandaag, met het mottige weer dat we hebben, heb ik de motor, batterij en computer geïnstalleerd op mijn fiets.  Ik haal nu zonder grote inspanningen 32 km/u.  Normaal fiets ik aan 25 km/u naar mijn scholen, dus ik zal nu meer tijd hebben om aan de computer te zitten ;-) Normaal was het de bedoeling om de BionX te monteren op mijn ligfiets, maar één van de snoeren is te kort en ik had geen zin om deze uit te lengen.  In de vakantie komt het er nog wel van. Als je op de fiets klikt linksboven, krijg je een korte impressie van de BionX.

 

Reclame

Ik haat het op televisie, maar ik besef dat je niet zonder kan: reclame.  Als je een product hebt ontwikkeld, dan wil je dat het gekend wordt.  Zo vergaat het ook met Site-4-School. Ik heb hierin heel wat tijd en energie gestoken. Ik ben ervan overtuigd dat het aan een nood voldoet, maar als scholen Site-4-School niet kennen, dan zullen ze het ook niet gebruiken. Daarom heb ik een reclamefilmpje gemaakt, omdat ik geloof dat directies en ICT-coördinatoren de tijd niet hebben om alle reclame te lezen. Nu heb ik 4 bladzijden teksten kunnen samenvatten in 6 minuten video.  Het was meer werk dan gepland: teksten schrijven, foto's capteren, filmpjes monteren, htmlpagina ontwerpen, muziekje zoeken,...  , maar ik ben wel tevreden over het resultaat.  Ik heb het filmpje aangemaakt in Flash, omdat dit een standaard is die op elk besturingssysteem werkt: Windows, Apple en Linux.  Dit is ook de sterke troef van Site-4-School. Voor één keer bied ik de video niet aan via You Tube of GarageTV omdat de kwaliteit nu merkelijk beter is.  En kwaliteit, dat is mijn stokpaardje!