Vul je mailadres in:

Met dank aan FeedBurner

Afbeeldingsresultaat voor keysabyl

Ik ben Patrick Keysabyl, onderwijzer en ICT-coördinator.  Ik ben verslaafd aan het educatief gebruik van de computer.  Ik probeer af te kicken met wandelen, fietsen, reizen, fotografie, video, lezen, joggen en badminton.  Gelukkig heb ik een fantastische vrouw die mijn verslaving al die jaren verdraagt.

 

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers en 0 gasten online.

Gebruikerslogin

Start

screencast

warning: Creating default object from empty value in /home/cokmisrg/domains/triangel.be/public_html/site4school/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Een screencast maken van een Androidtoestel

Ik heb inmiddels reeds honderden screencasts gemaakt omdat dit voor mij de efficiënste manier is om snel (neem dit wel met een korrel zout) iets uit te leggen.  Voor de kijker voorkomt het ook veel ergernis, want hij/zij ziet hoe je iets voor elkaar krijgt.  Ik heb zelf reeds veel tijd verloren omdat handleidingen onvoldoende waren.

Voor één van mijn scholen, mocht ik een verzameling Androidtablets kopen en omdat een tablet voor veel van mijn collega's onontgonnen gebied is, wil ik er een reeks screencasts over maken, zodat de toestellen snel ingeburgerd raken volgend schooljaar.  Het is een lange ontdekkingstocht geweest, hoe ik dit voor elkaar kon krijgen, maar vandaag is het eindelijk gelukt en ik wil je laten delen in mijn ontdekking.  Hoe kan ik dit beter doen dan met een...  screencast.

Twee Nederlandstalige screencasts over Google Docs en Dropbox

Op Kijk & Begrijp heb ik zelf al tientallen screencasts gepubliceerd.  Vandaag kwam ik twee interessante screencasts tegen die demonstreren hoe je Google Docs en Dropbox kan gebruiken op school.  Het bekijken waard:

Dropbox heeft heel wat meer mogelijkheden dan je op het eerste zicht denkt.  Ik ga binnenkort hier ook enkele screencasts over maken.

Kijk & Begrijp

Hoewel de  algemeen ingeburgerd is, stel ik vast dat de PC nog voor velen een weg vol struikelstenen is.  Veel basishandelingen zijn niet gekend.  De cybercriminaliteit scheert hoge toppen, omdat de thuiscomputer weinig tot niet  is. Veel gratis programma's zijn gelijkwaardig aan hun betalende collega's, maar onbekend.  Computers worden om de drie jaar vervangen omdat ze niet worden onderhouden en daardoor tergend traag worden.

Kijk & Begrijp
wil een bibliotheek worden met tientallen screencasts of video's waarin allerlei vaardigheden en programma's worden gedemonstreerd in een begrijpelijke taal.  Computervaardigheden en programma's leer je moeilijk uit .  Het is veel makkelijker als iemand het voortoont.  Zo zie je waar er geklikt wordt, zo hoor je welke muisknop men gebruikt.  Met Kijk & Begrijp ga je aan de  van Patrick Keysabyl  stap voor stap naar jouw einddoel. Kijk, luister, doe en begrijp zijn de vier peilers waarop dit idee steunt, maar als URL is www.kijkenbegrijp.net krachtiger.  Kijk & begrijp is leren in vrijheid: wat, waar, wanneer en hoelang je wilt.  Er werden kosten nog moeite gespaard om kwaliteit aan te bieden.  De  zijn in hoge resolutie gemaakt en draaien op een snelle server.

De website richt zich zowel tot de jeugd, beginners, maar ook gevorderden en ouderen zullen aan hun trekken komen.   Enkel gratis programma's, die hun deugdelijkheid hebben bewezen, komen aan bod. De gebruiker betaalt een klein bedrag ( €3) voor een dag toegang tot de website.  10% van de nettowinst gaat naar de vzw Mobile School die onderwijs aan straatkinderen geeft.  Als kennismaking zijn alle gepubliceerde video's gratis te bekijken tot 1 september 2009.  Regelmatig wordt het aanbod aangevuld.

Meer info vindt u op de website van Kijk & Begrijp www.kijkenbegrijp.net  Ik wil u bij voorbaat danken voor de noodzakelijke aandacht die u aan dit initiatief wilt besteden.

Kwelwerk

Werkwoordvervoegingen zijn vaak een kwelling.  Ik ondervind het aan den lijve.  Niet dat ik problemen heb met het schrijven van werkwoorden (hoewel ik ook niet vrij ben van fouten), maar op maandag sta ik als onderwijzer voor de klas en is spelling één van de vakken die ik dan geef.  Je leert je leerlingen werken met een stappenplan, maar vaak lukt dit niet om zo zonder fouten werkwoorden correct te schrijven in een zin. Germain Dekimpe heeft daarom met de steun van het Vlaams Ministerie van Onderwijs, een heel goed educatief programma geschreven dat gratis is.  

Het is een tijdje geleden, maar ik heb vandaag nog eens een screencast gefabriceerd, speciaal eigenlijk voor de ouders van mijn leerlingen. Ik hoop dat anderen er ook mee gediend zijn.

 Het programma installeren:

 
Het programma gebruiken:
 
 Het programma instellen:
 
 
Ik hoop dat je de nieuwe resolutie die Youtube gebruikt, waardeert. Ik ben om die nieuwigheid overgestapt van GarageTV naar Youtube voor het publiceren van mijn screencasts. 
En nu maar hopen dat er geen werkwoordfouten staan in deze blog... 

Youtube in HD, tevens mijn kerst- en nieuwjaarsboodschap

Regelmatige bezoekers van mijn edublog, zullen reeds geconstateerd hebben dat ik regelmatig een screencast maak en post op deze blog. (De laatste tijd wat minder, door andere prioriteiten) De meeste screencasts post ik op GarageTV, maar ik las onlangs dat Youtube achter de schermen experimenteert met HD of High Definition. HD-beelden zijn uiteraard scherper dan gewone streaming video. Het is nu reeds mogelijk om HD-streaming video aan te bieden via Youtube. Ik heb vannacht en deze morgen een filmpje gemonteerd met mijn jaarlijkse kerst- en nieuwjaarsboodschap. Je vindt het resultaat hieronder.

Technisch komt het hier op neer. Stuur een videobestand door dat groter is dan het gebruikelijk 720 x 560 formaat. Beter nog is je video aan te maken in breedbeeld, want Youtube presenteert dit formaat nu standaard. In de embedded code die je van jouw video krijgt, plak je nu telkens &ap=%2526fmt%3D18 achter de URL van jouw video. Voor mijn video ziet dit er als volgt uit:

<object width="480" height="295"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/9AjCWr0DlVo&hl=en&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/9AjCWr0DlVo&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="295"></embed></object>

wordt:

<object width="630" height="380"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/9AjCWr0DlVo&ap=%2526fmt%3D18 &hl=en&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/9AjCWr0DlVo&ap=%2526fmt%3D18 &hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="630" height="380"></embed></object>

Merk op dat ik ook de hoogte en breedte heb gewijzigd van 480 x 295 naar 630 x 380

Het bestand van 50,8 Mb kan ik nu gratis stockeren zonder dat ik mijn eigen dure serverruimte hiervoor moet opofferen.

 

Help, ik hoor geen geluid

Volgende screencast is bedoeld voor beginners.  Maar als ze mij die vraag stellen, dan ben ik gelukkig, want dat betekent dat ze hun computer gebruiken.

 

Online formulieren maken met Google Docs

Ik heb in een vorige blog al bericht dat Google een reuzetool erbij heeft: je kan nu online formulieren aanmaken binnen Google Docs, gekoppeld aan een rekenblad.  Wie een beetje creatief is, kan zalige toepassingen bedenken, die de efficiëntie sterk verhogen.  Ik gebruik het nu anderhalve week, tot volle tevredenheid, om mijn werk als ICT-coördinator te stroomlijnen. Volgende screencast vertelt er alles over:

Slapen om sneller wakker te worden

Het probleem van veel computers is dat ze veel tijd nodig hebben om op te starten.  Dit probleem kan je makkelijk snel oplossen door de computer af te sluiten in slaapstand.  In deze screencast leg ik uit hoe je dit voor elkaar krijgt.

Slaapstand
Voor deze screencast heb ik eens gebruik gemaakt van Dailymotions.  Ik heb niet de indruk dat de kwaliteit beter is dan bij GarageTV of Youtube.  Het duurt ook iets later vooraleer je video bewerkt is en online staat.  Ter vergelijking heb ik hetzelfde bestand verstuurd naar GarageTV. Benieuwd of er verschil te zien is.

Lynda

Kennen jullie Lynda? Ik heb al jaren met Lynda een pedagogische relatie, maar straks meer hierover.

Donderdag hebben wij binnen de cel ICT onze functiebeschrijving als ICT-coördinator besproken, aangepast en goedgekeurd.  Daarin staat dat de ICT-coördinator bereid moet zijn om zich constant bij te scholen in functie van zijn beroep.  Ik heb collega's die zich constant bijscholen via avondonderwijs en REN-sessies.  Ik heb in mijn ICT-carriere van 27 jaar welgeteld 4 cursussen gevolgd: basic, flash voor beginners, flash voor gevorderden en Windows Server 2003.  Al de rest heb ik via zelfstudie gevolgd.  Ik vind dit veel efficiënter: je leert op eigen tempo en verliest geen tijd aan verplaatsing.  Nadeel is wel dat je bij problemen niemand kan ter hulp vragen. 

Lynda.com is een website waar heel wat trainingen worden aangeboden door middel van screencasts.  De cursussen zijn ontzettend uitgebreid: van Office, over Photoshop tot PHP.  Laatst is er zelfs een cursus Drupal bijgevoegd.  Je kan 7 dagen gratis kennis maken met de lespakketten via http://movielibrary.lynda.com/html/promoSignupForm.asp?promo=seneca&plog={2A1CF8F7-6E2B-4DE7-B265-CBB9E8845934} Je krijgt dan toegang tot alle screencasts.  Die worden wel in de Engelse taal aangeboden.  De kostprijs van zo'n cursus vind ik schappelijk, zeker voor wat er wordt aangeboden.  Het niveau is ook heel gevarieerd: van beginner tot expert. 

Mailinglijsten deel 2

Ik heb een screencast gemaakt, hoe je mailinglijsten aanmaakt met Google Groups.