Vul je mailadres in:

Met dank aan FeedBurner

Afbeeldingsresultaat voor keysabyl

Ik ben Patrick Keysabyl, onderwijzer en ICT-coördinator.  Ik ben verslaafd aan het educatief gebruik van de computer.  Ik probeer af te kicken met wandelen, fietsen, reizen, fotografie, video, lezen, joggen en badminton.  Gelukkig heb ik een fantastische vrouw die mijn verslaving al die jaren verdraagt.

 

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers en 0 gasten online.

Gebruikerslogin

Start

persoonlijk

warning: Creating default object from empty value in /home/cokmisrg/domains/triangel.be/public_html/site4school/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

GPS op de fiets

 

Ik heb me tijdens de voorbije vakantie een GPS aangeschaft voor op de fiets.  Na wat wikken en wegen, ben ik voor de Garmin etrex Vista Hcx gegaan of beter gereden.  De voordelen van een Garmin ten opzichte van mijn GPS in de auto zijn de volgende:

  1. Veel langere batterijduur.  Ik heb er zeker al 15 uur mee gefietst zonder dat ik de herlaadbare batterijen een beurt moest geven.
  2. Hoe meer zon, hoe beter het scherm zichtbaar is.  Bij de GPS in de auto is het precies omgekeerd.
  3. Klein en licht.
  4. Waterdicht.
  5. Op het internet zijn veel routes te vinden. Bv op www.routeyou.com 
  6. Betrekkelijk eenvoudig om zelf routes uit te stippelen.
  7. Snel en stevig te monteren op het fietsstuur.
  8. Veel nauwkeuriger dan mijn autoGPS.
  9. Na enkele seconden gebruiksklaar.

Twee nadelen: geen 3D navigatie mogelijk en geen stemondersteuning.  Het zijn kleine nadelen die niet echt beperkend zijn op de fiets.

Ik schreef "betrekkelijk" eenvoudig om zelf routes te maken.  Ik ben toch even zoet geweest om uit te dokteren hoe ik de een route in mijn GPS kreeg.  Daarom voor mezelf en voor de anderen, onderstaand stappenplan.  Ik heb weinig info hierover gevonden op het net. Het was vooral een beetje van dit mengen met een beetje van dat.  Gelukkig heb ik zo een bruikbare oplossing gevonden.

1) De route maak ik met Google Maps.  Zo gaan we volgend weekend fietsen rond Lac de l'Eau d'Heure, het grootste merengebied in België. Ik heb hiervoor twee routes. De ene vond ik op routeyou.com De andere route heb ik zelf uitgestippeld op Google Maps.  Het geeft je een fantastisch gevoel om zo een fietsroute te maken.  Je zoekt, zoomt in, kijkt en vergelijkt.  Let wel dat je Google Maps onder routebeschrijving instelt als Lopen.

2) Met het programma Tyre, kopieer ik de link uit Google Maps in het programma en sla dan mijn route op als een GPX-bestand.  GPX is voor de GPS wat PDF is voor documenten. Elke GPS kan ermee overweg, dus ook mijn Garmin. 

3) Het GPX-bestand laad ik binnen het programma Mapsource dat bij mijn Garmin werd geleverd.  De route verschijnt dan als rechte lijnen van punt naar punt.  De route is nog niet zichtbaar op het wegennet zelf.  Daarvoor klik ik met de rechtmuisknop op de route en kies voor "Route opnieuw berekenen".  Mapsource stippelt de route dan opnieuw uit, maar deze keer gebruik makend van het bestaande wegennet.

4) Ik hoef nu nog enkel deze nieuwe route te exporteren naar mijn Garmin via de USB-kabel.

Ik maak er zeker in de toekomst een filmpje over bij Kijk & Begrijp.

 

Joepie

Joepie, mijn desktopPC is hersteld.  Zoals ik verwacht had, was het moederbord stuk.  Eigenlijk was de programmatie van de BIOS naar de knoppen en daarvoor moet het hele moederbord vervangen worden.  Mijn dealer heeft het nog net binnen de garantie kunnen ruilen. Ik hoef enkel de portkosten te betalen.

Dit voorval heeft me alweer eens geleerd om van alles een backup te nemen. Ik had dit gedaan, deze keer zelfs van mijn Outlookbestanden.  Hiervoor moet je gewoon het bestand outlook.pst kopiëren naar een veilige omgeving.  Dat bestand vind je meestal op C:\Documents and Settings\uw\Local Settings\Application Data\Microsoft\Outlook\, waarbij uw staat voor uw gebruikersnaam op de PC.

Het volgende wat ik nu zeker doe is Fences installeren, want ik vind dit een schitterend programma om mijn bureaublad wat op orde te zetten.

Lifehacking

Lifehacking, ik had er tot op de ICT-dag in Gent nog nooit van gehoord.  Tijdens de broodjespauze zijn we in een groepje leuke websites aan het uitwisselen waar we regelmatig naar toe surfen.  Een collage raadt mij de site www.lifehacking.nl aan.  Een opbaring werd het en ik ben nu ook een regelmatige bezoeker van deze site. 

Lifehacking kan je best omschrijven als Meer doen, in minder tijd met minder stress.  Wie regelmatig mijn blogs volgt, zal ervaren hebben dat dit nu net mijn levensmotto is.  Gisterenavond heb ik dan het gratis e-book Zen-to-done gelezen.  Echt vernieuwend was het niet voor, maar het is prettig om vast te stellen dat je een aantal tips jezelf reeds toegeëigend hebt.  OK, er is zeker nog heel wat werk aan de winkel als het op orde aankomt.

Ik raad iedereen wie graag druk bezig is (en zijn we dat niet allemaal in het onderwijs?) om de principes van lifehacking eens door te nemen.  Je zal veel efficiënter gaan leven.

Fotomontages

In mijn vorige blog had ik het over een probleem dat opgetreden was na gebruik van Proshow Gold van Photodex.  Proshow Gold is nochtans een uitstekend programma om presentaties te maken van foto's met ondersteunende muziek.  Het programma is heel gebruiksvriendelijk en efficiënt, in een mum van tijd heb je een professioneel ogende presentatie gemaakt, met mooie overvloeien tussen de foto's.  Het resultaat brand je zo op een CD, DVD of kan je online presenteren op jouw website.  Er bestaan eigenlijk drie versies: Proshow, maar hiermee kan je geen bestanden aanmaken voor het internet, Proshow Gold en Proshow Producer.  Die laatste heeft heel wat meer toeters en bellen, maar die heb je zelden nodig. Voor de prijs van net geen 70 dollar, heb je een product in handen waarmee je kwalitatief mooie resultaten kunt maken. Moet je nog eens een presentatie maken van een bos-, zee- of stadsklas, dan raad ik je zeker Proshow Gold aan.  Het kan ook gratis met Powerpoint of Windows Mediaplayer, maar ik weet uit ervaring dat je met deze programma's, minstens 10 keer meer tijd nodig hebt.

Ik ben ook in een fotoclub en tijdens de maand december houden wij altijd een verkiezing van de mooiste presentatie van het jaar van onze leden.  Voor deze verkiezing heb ik met Proshow Gold een montage gemaakt over ons bezoek tijdens de grote vakantie aan Oradour sur Glane.  Oradour werd door de Duitser op 10 juni 1945 volledig verwoest.  Het dorp is als nagedachtenis aan deze verschrikkelijke gebeurtenis onveranderd gebleven. Het wordt wel onderhouden in die zin dat de natuur het niet overwoekerd.  Het is een vreemd gevoel in een dorp te lopen waar de tijd bijna letterlijk bleef stilstaan.

Klik op de foto op de tijd te laten stilstaan op 10 juni 1945:

P7102617

Straks vieren we Wapenstilstand.  Misschien kan deze montage in klas dienen om de gruwelen van de oorlog te tonen. 

Mijn eerste date

Mijn vrouwtje schrok even toen ik vertelde dat ik in Brussel een date had met klasse. Vandaag was het zo ver.  Na anderhalf uur sporen had ik mijn eindbestemming bereikt: het Noordstation.  Toen was het nog vijf minuten wandelen tot de gebouwen van het Ministerie van Onderwijs.  Daar vond ik mijn date. De jonge ploeg die het tijdschrift Klasse lay-out, had tien lezers uitgenodigd om een kijkje te komen nemen achter de schermen.  Van de tien genodigden, waren er vier op de uitnodiging ingegaan, waarvan nog eens de helft effectief aanwezig was.  Maar het was meer dan de moeite waard.  Ik ben al enkele keren te gast geweest in de gebouwen van het Ministerie van Onderwijs, onder andere omdat ik in de werkgroep zetelde die de ICT-competenties heeft opgesteld. Later hebben we met de ongeveer dezelfde werkgroep, de ICT-competenties in eindtermen verwoord.

De werkruimte van Klasse huist op de benedenverdieping en straalt dynamiek, originaliteit en groepsgeest uit.  Overal zijn er eilandjes, afhankelijk van hun verantwoordelijkheid: de lerarenkaart, Yeti, Maks, Klasse voor ouders, Klasse voor leerkrachten.  Aan de muren hangen grote posters van normale mensen, om de medewerkers eraan te herinneren voor wie ze al die publicaties maken.  De vergaderruimte bestaat uit een antieke tafel met antieke zeters errond.  De hoofdredacteur zit ergens verstopt in een hoekje met een Marokaans gestoelte. De clichés zijn ook hier terug te vinden: de schrijvende medewerkers maken gebruik van Windows, terwijl de grafici liever in de Apple bijten.

We werden heel vriendelijk onthaald door Mieke die hiervoor een middagje verlof opofferde.  Ik hoop dat we een klein steentje hebben kunnen bijdragen, want het doel van de date was iets van elkaar op te steken, om de publicaties nog beter te maken.

Klasse is nu ook uitgebreid met Klasse.TV   Je kan er nu in de voetsporen treden van een zorgcoördinator. Interessant voor de ouders, omdat die zo ervaren welk takenpakket een zorgcoördinator voorgeschoteld krijgt.  Ik hoop dat men ook de ICT-coördinator eens  volgt, want wij zijn ook manusje van alles in een school: les geven, zorg met ICT, computers installeren en herstellen, printers aansluiten, de schoolwebsite onderhouden, foto's publiceren,...

Ik ben bekeerd, ik kon niet anders.

Ik kon het missen als kiespijn (en daar zet ik nou ook net mee), maar vandaag bevroor mijn desktop en bij het opnieuw opstarten  kreeg ik het bekende blauwe scherm te zien, met de droge mededeling dat één of ander Windowsbestand beschadigd was of niet kon worden teruggevonden.  Ik moest toen naar de stomatoloog voor kaak- en kiesproblemen.  Bij mijn terugkomst geprobeerd of ik mijn computer nog aan de praat kon krijgen, maar tevergeefs.  Ik heb toen maar besloten om Vista te installeren en alle programma's van nul af opnieuw te installeren, een klusje waar ik nu mee bezig ben en dat de eerste dagen nog niet achter de rug zal zijn.  Ik ben mijn bestanden zelf gelukkig niet kwijt, omdat ik de map Mijn documenten altijd op een andere partitie zet.  Ik ben wel bang dat ik al mijn mails van de voorbije 4 jaar kwijt ben.  Als het dus de volgende dagen rustig is op het internetfront van mijn kant, dan weet je waarom.

Buren bij Kunstenaars

Hierbij wil ik iedereen uitnodigen in de Vrije Centrumschool A. Rodenbachstaat 16 te Roeselare.  Ik toon er tijdens het weekeinde van Buren bij Kunstenaars mijn mooiste ogenblikjes van 't voorbije schooljaar.  Toen ik van mijn hobby mijn beroep kon maken, had ik plots geen hobby meer.  Ik heb toen een oude hobby terug opgenomen, namelijk de fotografie.  Ik probeer zo weinig mogelijk de foto's te bewerken met de computer, maar vaak kan het niet anders. De mogelijkheden van de digitale donkere kamer zijn zo fantastisch dat het als computerfreak onmogelijk is om hieraf te blijven.

TV-gids

Sedert de grote vakantie ben ik toegetreden tot de digitale TV-kijkers.  Aanleiding was een paginagrote reclame in de Zondag, begin juli. Daarin kon je een digitale recorder kopen voor € 99 in plaats van € 249 bij Telenet.  Op de website van Telenet was al een tijdje te lezen dat je zo'n digicorder enkel nog kon huren.  Daarom ben ik snel op dit aanbod ingegaan.  De kwaliteit is inderdaad stukken beter dan analoog, hoewel ik de indruk heb dat mijn digitale schotel die ik tijdens de vakantie in het buitenland gebruik, nog net iets betere kwaliteit biedt.  Maar dan heb je niet de voordelen van een digicorder.  Nu wordt ik niet betaald door Telenet om reclame te maken, dat wil ik dus ook niet doen.  Toch vind ik de digitale TV-gids die je op je TV kan opvragen, reuzehandig.  Op de website van De Morgen kan je onderaan ook zo'n TV-gids raadplegen, maar omdat ik die TV-gids ook met mijn leerlingen gebruik, heb ik die er even uit geselecteerd.  Het resultaat kan je HIER bekijken.  Je kan een hele reeks interessante vragen stellen met deze TV-gids als bron, zoals:

1) Welk film kan je bekijken op .... om ....
2) Op welke zenders krijg je een journaal voorgeschoteld?
3) Welk genre wordt in het paars getoond?
4) Waarvoor staan de letters TMF?
5) Hoeveel uur TV biedt ... aan op één dag?
6) Hoeveel minuten duurt de film .... ?
7) Op welke zender zie je de reportage .... ?
...

Maar ook voor persoonlijk gebruik is zo'n TV-gids handig. Hij staat intussen bij mijn favorieten op mijn browser.

Goed begonnen is snel gewoon

De eerste officiële werkdag zit erop.  Ongelooflijk hoe twee maanden vakantie in flits verdwijnen op een eerste schooldag.  Alles valt zo snel in zijn normale plooi.  Voor mij verandert er niets op maandag, dan sta ik opnieuw in het zesde leerjaar.  Misschien wel voor het laatst, want mijn duobaancollega zou graag wisselen van leerjaar en dan verhuis ik normaal gezien mee.  We zien wel.  Er is wel een school weggevallen waar ik de vorige jaren als ICT-coördinator kwam.  Jammer, want ik jeunde me tussen de collega's aldaar. In de plaats is een voormiddag zorg gekomen in mijn ankerschool waar ik in 1985 ben gestart.  Ook een uitdaging, zeker als de doelstelling is om ICT te betrekken in de individuele ondersteuning van leerlingen.   

Vandaag las ik een leuk berichtje in de Standaard over spam: gebruikersnamen die beginnen met een a, m, s, r of p, krijgen veel meer spam dan iemand met een e-mailadres dat begint met een q, y of een z.  Ik val jammer genoeg in de eerste categorie, want Patrick begint met een p.  Ik krijg wel meer dan 40% spam in mijn bus, maar eigen schuld, dikke bult. Ik moet maar mijn mailadres niet openbaar plaatsen op één of meer websites.  Gelukkig heb ik mailwasher om de boel te wassen.

Tijdens de vakantie werd de website van Triangel volledig herwerkt.  In Drupal uiteraard.  Het is de bedoeling om leden van Triangel nog meer te dienen als vroeger en dit voor een spotprijs.  Ik blijf lesmateriaal aanbieden in deze blog, maar leden van Triangel krijgen steeds een toetje meer, zoals de antwoorden op de vragen.  Ik hoop dan ook dat trouwe bezoekers van deze blog ook lid willen worden van Triangel.  Het is voor mij een bevestiging dat mijn werk geapprecieerd wordt.

Penguin Café Orchestra

Een uitsmijter die niets met ICT te maken heeft, maar oh zo mooi is: The Penguin Café Orchestra. Dank je wel Youtube dat we hiervan mogen blijven genieten. Ik vind deze muziek grandioos. En het past zo goed bij de vakantie die voor de deur staat.

Perpetuum Mobile

Music For A Found Harmonium

Air á Danser

Salty Bean Fumble

Paul\