Vul je mailadres in:

Met dank aan FeedBurner

Afbeeldingsresultaat voor keysabyl

Ik ben Patrick Keysabyl, onderwijzer en ICT-coördinator.  Ik ben verslaafd aan het educatief gebruik van de computer.  Ik probeer af te kicken met wandelen, fietsen, reizen, fotografie, video, lezen, joggen en badminton.  Gelukkig heb ik een fantastische vrouw die mijn verslaving al die jaren verdraagt.

 

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers en 0 gasten online.

Gebruikerslogin

Start

ICT-coördinator

warning: Creating default object from empty value in /home/cokmisrg/domains/triangel.be/public_html/site4school/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

De ICT-coördinator: pedagogisch en/of technisch

Ik ontmoet regelmatig verschillende ICT-coördinatoren.  In mijn scholengemeenschap zijn we met z'n vijven.  Ik zit ook in de diocesane stuurgroep van mijn provincie.  Aan de hogeschool in Brussel bestaan de cursisten ook uit ICT-coördinatoren.  In mijn vele contacten met collega's valt me op dat er als ICT-coördinator steeds minder tijd is voor pedagogische taken, omdat technisch werk de overhand heeft.  Ik was vroeger van mening dat een goede ICT-coördinator zichzelf overbodig moest kunnen maken.  Leerkrachten moesten met de gekregen kennis op den duur zelfstandig kunnen werken met ICT.  Nu stel ik vast dat hoe beter ICT in een school draait, hoe meer (technisch) werk er is voor de ICT-coördinator. Omdat men de computer meer en meer gebruikt, willen de leerkrachten ook dat het computerpark zijn werk doet.  Door het leerlingenaantal dat daalt, zijn er echter minder uren dan vroeger.  We moeten dus merkelijk meer doen met minder tijd en dat frustreert niet alleen mezelf, maar ook mijn leerkrachten. 

Zijn er nog ICT-coördinatoren met deze ervaringen?

Hoe vaak wordt onze schoolwebsite bezocht?

Vorige week vroeg een collega of ik wist hoeveel bezoekers onze schoolwebsite heeft.  Ik wist dit niet en heb er daarom een teller opgezet.  

Dit gaf voor deze week het volgende resultaat:

Groen zijn het aantal pagina’s die bekeken worden.  Onze website bestaat uit verschillende pagina’s.
Blauw is het aantal unieke bezoekers.  Een mama die driemaal inlogt per dag, wordt slechts één keer geregistreerd.
Orange zijn de bezoekers die vroeger reeds een bezoek hebben gebracht.

Op dinsdag hadden we 146 unieke bezoekers waarvan vermoedelijk 75 ouders (die terugkeren)  Dat is behoorlijk veel. 

Een website trekt altijd volk door het gebruik van zoekmachines.  Vandaar dat het aantal unieke bezoekers meestal hoger ligt dan de terugkerende bezoekers.

Friday is vandaag 12 juni, normaal dus dat het bezoekersaantal hier laag ligt.

  • Ik maak hiervoor gebruik van Statcounter.  Deze website registreert 500 logins gratis.  Je kan nog veel meer info opvragen:
  • Welke browser gebruikt mijn bezoeker?
  • Waar op de wereldkaart komen mijn bezoekers vandaan?
  • Via welke link zijn zo op de website terecht gekomen?
  • De duur van het bezoek
  • De zoekwoorden waarmee men op de website is terecht gekomen

Allemaal nuttige informatie voor een webbeheerder, die soms ook de ijdelheid streelt ;-)

Kijk & Begrijp

Hoewel de  algemeen ingeburgerd is, stel ik vast dat de PC nog voor velen een weg vol struikelstenen is.  Veel basishandelingen zijn niet gekend.  De cybercriminaliteit scheert hoge toppen, omdat de thuiscomputer weinig tot niet  is. Veel gratis programma's zijn gelijkwaardig aan hun betalende collega's, maar onbekend.  Computers worden om de drie jaar vervangen omdat ze niet worden onderhouden en daardoor tergend traag worden.

Kijk & Begrijp
wil een bibliotheek worden met tientallen screencasts of video's waarin allerlei vaardigheden en programma's worden gedemonstreerd in een begrijpelijke taal.  Computervaardigheden en programma's leer je moeilijk uit .  Het is veel makkelijker als iemand het voortoont.  Zo zie je waar er geklikt wordt, zo hoor je welke muisknop men gebruikt.  Met Kijk & Begrijp ga je aan de  van Patrick Keysabyl  stap voor stap naar jouw einddoel. Kijk, luister, doe en begrijp zijn de vier peilers waarop dit idee steunt, maar als URL is www.kijkenbegrijp.net krachtiger.  Kijk & begrijp is leren in vrijheid: wat, waar, wanneer en hoelang je wilt.  Er werden kosten nog moeite gespaard om kwaliteit aan te bieden.  De  zijn in hoge resolutie gemaakt en draaien op een snelle server.

De website richt zich zowel tot de jeugd, beginners, maar ook gevorderden en ouderen zullen aan hun trekken komen.   Enkel gratis programma's, die hun deugdelijkheid hebben bewezen, komen aan bod. De gebruiker betaalt een klein bedrag ( €3) voor een dag toegang tot de website.  10% van de nettowinst gaat naar de vzw Mobile School die onderwijs aan straatkinderen geeft.  Als kennismaking zijn alle gepubliceerde video's gratis te bekijken tot 1 september 2009.  Regelmatig wordt het aanbod aangevuld.

Meer info vindt u op de website van Kijk & Begrijp www.kijkenbegrijp.net  Ik wil u bij voorbaat danken voor de noodzakelijke aandacht die u aan dit initiatief wilt besteden.

Van Vista naar XP deel 2

Ik had je nog het vervolgd beloofd van mijn avonturen tussen Vista en XP.  Ik start met het goede nieuws: de laptop draait nu perfect onder XP.  Het vinden van de juiste drivers was nog een tocht met struikelstenen.  Gelukkig bestaat er een programma als Everest.  Hiermee wordt je computer doorgelicht en krijg je een overzicht van alle onderdelen waaruit je computer is opgebouwd.   Ik heb nu bijvoorbeeld geen geluid op mijn computer omdat de juiste driver niet is geïnstalleerd.  Everest vertelt me dat ik werk met een geluidskaart van Realtek ALC888/1200 @ ATI SB600 - High Definition Audio Controller    PCI.  Ik maak gebruik van de website www.driverguide.com om snel de juiste driver te vinden.  Je moet wel geregistreerd zijn, maar dat is gelukkig gratis.  Ik heb de ervaring dat Googelen veel meer tijd kost.  Ook het zoeken op de site van de fabricant is vaak zoeken naar een speld in de hooiberg. Van Everest kan je  een trial downloaden en die werkt perfect, daarna heb je Everest toch niet meer nodig eenmaal alle drivers zijn geïnstalleerd.

Er bestaan ook programma's waarmee je al jouw drivers in één keer kunt backuppen voor 't geval er later iets misloopt met jouw computer en je Windows moet herinstalleren.  Zoek HIER even tussen, je vindt vast en zeker wel iets.  Ik gebruik hiervoor Driver Genius, maar er bestaat misschien beter materiaal. 

Van Vista naar XP

Laptops kosten steeds minder.  Ik heb onlangs voor een school vijf Compaq Presario's CQ60 gekocht voor €499 't stuk. Neen, geen netbooks, maar volwaardige laptops met webcam, ingebouwde microfoon en numeriek klavier.  Er steekt zelfs 2 Gig ramgeheugen in, één gig meer dan in de folder.  Ze hebben één nadeel: er staat Windows Vista op.  Niet dat ik iets tegen Vista heb.  Vista wordt afgeschilderd als een draak van een besturingssysteem. Ten onrechte vind ik.  Maar op school configureer ik alle computers op dezelfde manier, met hetzelfde bureaublad en programma's.  Ik heb geprobeerd om dit ook onder Vista te doen, maar ik moest jammer genoeg vaststellen dat heel wat educatieve programma's het niet meer deden.  Snelkoppelingen verdwenen, DOS-programma's van Dainamic waren onbruikbaar.  Kortom, ik wilde Windows XP terug op de laptops.  Een lijdensweg zo blijkt. 

De laptop wilde niet booten vanaf de installatie-CD van XP.  Ik kreeg het gevreesde blauw scherm.  Googelen leerde me dat ik zelf een boot-CD moest maken, waarop de SATA-driver ingebakken stond die mijn Compaq kon lezen.  Dit had ik nog nooit gedaan. Gelukkig vond ik deze interessante website die me leerde hoe ik dit tot een goed eind moest brengen.  Gisterenavond heb ik dan die boot-CD gebrand en deze morgen met een bang hartje uitgeprobeerd. Wonder boven wonder, nu startte mijn nieuwe boot-CD inderdaad op.  De installatie is nu bezig, maar ik weet dat ik nog heel wat problemen mag verwachten met het vinden van de juiste drivers.  Ik hoop dat deze website mij hierbij zal helpen.  Ik hou je op de hoogte.  Het illustreert alleen maar hoeveel uren je als ICT-coördinator steekt in een op het eerste zicht klein werkje.  Maar ik moet toegeven, dit zijn uitdagingen waar ik van hou.  Het is een virtueel gevecht van mij tegen de computer, een gevecht dat ik altijd wil winnen.  Gelukkig zijn er veel mensen op het net die hun ervaringen van deze strijd posten, zodat anderen er ook hun wapens mee kunnen smeden. Misschien wordt deze blog ook door iemand opgevist met dezelfde problemen. 

Returnil Virtual System

Ik ben ICT-coördinator in 5 vestigingsplaatsen.  Voor elke school heb ik gemiddeld 3,5 uur van 60 minuten.  In die 210 minuten ben ik bezig met lesgeven, technische problemen oplossen en beleid.  Een computer die in de fout gaat kost me normaal die 210 minuten om hem volledig vanaf nul terug te installeren en in het netwerk op te nemen. Ik weet dat ik dat met een image veel sneller kan en in mijn computerklas doe ik het ook zo, want daar staan 14 dezelfde computers.  Maar de computers in de klassen zijn allemaal verschillend.  Ik heb dus het liefst dat daar zo weinig mogelijk problemen mee zijn.  Eerlijk gezegd lukt me dat ook, omdat ik gebruik maak van software zoals Windows Rescue, maar soms loopt het toch fout.

Ik heb nu weer zo'n schatje ontdekt: Returnil Virtual System.  Het is om te beginnen ook gratis voor thuisgebruik, maar vallen scholen daar ook niet onder?  Na de installatie maakt het op de C-schijf een virtueel station aan, standaard Z, maar je kan het ook een andere letter geven.  Als je RVS activeert, dan wordt bij de volgende herstart van Windows, de computer opgestart in een virtuele omgeving.  Dit betekent dat het lijkt alsof je werkt vanaf je eigen harde schijf, maar dat is niet zo.  Wordt je computer geïnfecteerd of een gastheer voor spyware, dan is dat niet zo erg.  Na de volgende opstart, staat je computer terug in zijn originele toestand.  De makers hebben volgens hun website dit ook gemaakt als een bescherming tegen virussen en andere ongedierte, maar voor een ICT-coördinator is dit ook een zegen, want wat er ook uitgespookt wordt op de computer, na de heropstart staat de PC terug zoals jij het wilde.  Het is wel belangrijk dat er een tweede partitie of schijf aanwezig is, want als je bestanden opslaat op de C-schijf, zijn die ook verdwenen.  Staat de map documenten op een andere partitie, dan blijft die bewaard. 

Het is trouwens een verstandige gewoonte om je map documenten niet op de ROOT van je computer te zetten.  De ROOT is de partitie waarop windows staat, want bij een crash is het vaak die ROOT die naar de knoppen is en dan ben je jouw bestanden ook kwijt.  De map documenten kan je gemakkelijk verplaatsen, door met de rechtermuisknop op deze map te klikken en de eigenschappen op te vragen. Bij doel staat waar je map zich bevindt en dit kan je dan aanpassen.

Voor je het programma op jouw computer loslaat, kan je best eerst de grote kuis houden met Advanced Systemcare uit mijn vorige blog, anders hou je een slecht systeem intact.

ICT-leerlijn

Als voorbereiding voor de postgraduaatopleiding ICT-coördinator aan de HUB, was ik op zoek naar interessante ICT-leerlijnen.  De mooiste leerlijn die ik vond was die van de regio Meetjesland.  Bedankt collega's voor dit bijzonder interessant instrument.  Zo volledig, funtioneel en efficiënt!

Je kan je trouwens nog steeds inschrijven voor de opleiding uit mijn openingszin.  Ik ben ervan overtuigd dat het een heel degelijke scholing zal worden.

Jaarthema's ICT

Het internet is een enorme bron van informatie.  Het vraagt echter van de leerkracht heel wat zoekwerk om de juiste sites te vinden voor het juiste doel.  Gelukkig zijn er altruïstische mensen die dit reeds hebben gedaan.  In dit overzicht heb ik gepoogd om deze informatie te rangschikken in een jaaroverzicht, omdat je als leerkracht vaak een thema aanbiedt volgens de tijd van het jaar.  Ik wil vooral collega Jack Nowee uit Nederland van harte bedanken voor zijn ongelofelijk interessante Yurls die hij voortdurend ontwikkeld voor ons onderwijsmensen. De webpaden en Yurls voor leerkrachten zijn hoofdzakelijk van hem.  De ICdeeTjes zijn ontwikkeld door de ICT-coördinatoren van Arkorum.  Ten slotte vind je nog enkele online lessen aangeboden door Triangel.
Een webpad is een reeks van opdrachten die leerlingen kunnen uitvoeren rond een gegeven thema.  Er is steeds een werkblad beschikbaar dat ook kan afgeprint worden. Verder worden de websites die nodig zijn om een opdracht tot een goed einde te brengen, steeds meegeleverd. 
 = Online lesmateriaal van Triangel. Deze lessen zijn bedoeld voor de derde graad.
Ik hoop dat dit overzicht een interessant instrument wordt om ICT nog meer in de school toe te passen. Het werk is niet af.  Je merkt dat er nog heel wat thema's geen info bevatten.
Wie zelf interessant materiaal heeft dat in dit overzicht past, mag het me altijd mailen
Voor wie nog met de lespakketten van Anywize.net werkt, ik heb toen een dergelijk overzicht gemaakt van ons lesmateriaal. Deze lessen zijn nog steeds goed bruikbaar.

>>> Klik HIER om het overzicht te zien <<<

ICT-dag in Gent op maandag 1 december

Op maandag 1 december gaat in Gent de 13de ICT-dag door, een must voor wie bezig is met ICT in het onderwijs.  Ik ben reeds een bezoeker van het eerste uur en heb er ook al een tiental voordrachten mogen verzorgen.  Ook dit jaar wil ik alle geheimen uit de doeken doen, hoe de verschillende toepassingen die Google heeft ontwikkeld, in klas kunnen gebruikt worden.  Vanaf oktober kan je online inschrijven. 

Ik combineer zo'n dag steeds door zelf een voordracht te geven en er eentje mee te pikken.  Zo steek ik ook wat op van collega's.

Conflict voor een snelkoppeling

Ik wil graag een gebeurtenis delen van vandaag. 

In één van mijn scholen verhuizen de oude computers uit de computerklas naar de benedenbouw: eerste, tweede en derde leerjaar.  Ik heb er Windows 2000 op gezet en op dezelfde manier geconfigureerd als de nieuwe computers in de computerklas.  Hierbij werk ik met een mapje, waarin alle programma's netjes gerangschikt staan volgens uitgever, zodat de leerkracht alles snel kan terugvinden.  Ik leverde en installeerde vandaag een computer in het 2de leerjaar bij Meester P.  Toen alles draaide (weliswaar wat trager dan op een hedendaagse machine) vraag P. of mijn digitaal rekenboek er ook op stond.  Ik toonde dat het icoontje in de map Triangel stak. Toen ik aan de installatie van een volgende computer wilde beginnen in een andere klas, vroeg P of ik geen rechtstreekse snelkoppeling op het bureaublad wilde zetten van het digitaal rekenboek.  Ik zei laconiek: "Maar dat mag jij ook doen hoor P."  Ik kreeg toen te horen dat dit toch mijn werk was en dat hij één van de grootste computersgebruikers was van de school (wat ook klopt) en dat ik dat nog niet voor hem wilde doen.  Blijkbaar had ik een gevoelige snaar geraakt. Omdat ik niet van valse muziek hou in een (werk)relatie, vroeg ik hem wat eigenlijk het probleem was.  Het probleem was snel duidelijk.  P. gaf toe dat hij geen snelkoppeling kon maken op het bureaublad.  Ik heb hem dat dan ook rustig uitgelegd en na een gesprekje was alles weer snel bijgelegd.

Maar dit feit toonde nogmaals aan dat er nog veel werk is aan de winkel.  Je probeert in een halve dag zoveel mogelijk te doen, maar je stelt dan vast dat de basiskennis bij veel collega's nog niet gekend is, zodat je ook hierin nog tijd moet investeren.

Meneer de minister, mogen de ICT-coördinatoren nog enkele uurtjes bijkrijgen?