Vul je mailadres in:

Met dank aan FeedBurner

Afbeeldingsresultaat voor keysabyl

Ik ben Patrick Keysabyl, onderwijzer en ICT-coördinator.  Ik ben verslaafd aan het educatief gebruik van de computer.  Ik probeer af te kicken met wandelen, fietsen, reizen, fotografie, video, lezen, joggen en badminton.  Gelukkig heb ik een fantastische vrouw die mijn verslaving al die jaren verdraagt.

 

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers en 0 gasten online.

Gebruikerslogin

Start

hardware

warning: Creating default object from empty value in /home/cokmisrg/domains/triangel.be/public_html/site4school/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Nieuw of tweedehands

Ik krijg als ICT-coördinator regelmatig de vraag of een school beter investeert in nieuwe computers of in tweedehandsmateriaal.  Directies zijn eerder geneigd om te investeren in nieuw materiaal omdat ze menen dat de computers daarom langer up-to-date blijven en dat ze beter zijn.
We hebben de mond vol over recyclage en hergebruik op school, maar niets wordt sneller vervangen dan ICT-materiaal.  Ik geef toe dat ik me ook hieraan bezondig.  Ik koop om de drie jaar een nieuwe computer, ik heb al een tweede tablet na twee jaar en het is ondertussen ook reeds mijn tweede smartphone.
Windows heeft/had de vervelende gewoonte om steeds trager te werken na verloop van tijd, een vervelende eigenschap waar Apple en Linux niet aan onderhevig zijn.  Vaak wordt verkeerdelijk gedacht dat een trage computer een hardwareprobleem is, terwijl het juist meestal een softwareprobleem is.  Het is dus meestal niet nodig een traag beestje te vervangen.
Tweedehandstoestellen die door gespecialiseerde firma's worden aangeboden zijn bijna altijd professionele toestellen die beroepsmatig werden gebruikt en afgeschreven zijn na drie of meer jaren.  Het zijn stuk voor stuk gekende merken als HP, Dell of Lenovo.  De toestellen komen op de tweedehandsmarkt terecht omdat ze boekhoudkundig geen waarde meer hebben, maar niet omdat ze stuk zijn, integendeel.  Ze zijn vaak beter dan de nieuwe klooncomputers die verkocht worden.  OK, ze hebben geen harde schijf van één terra, maar dergelijke grote schijven heeft niemand nodig op school.  De toetsenborden zijn kwalitatief hoogstaand, want er moest vaak op getokkeld worden in het bedrijfsleven.  Het is geen probleem om een hele school uit te rusten met hetzelfde merk en type toestel, wat voor een ICT-coördinator het leven heel wat aangenamer maakt.  De meeste firma's geven ook minstens 6 maanden garantie en mijn dealer vervangt zelfs na één jaar nog toestellen of voedingen.
Door te kiezen voor tweedehandsmateriaal, blijft er (hopelijk) budget over voor degelijke educatieve software.
Je vindt hieronder een lijstje van firma's die tweedehandsmateriaal leveren aan scholen.  Soms heb je geluk dat ze nog gratis het oud materiaal meenemen.

De toestellen die geleverd worden door deze firma's zijn nagekeken, gereinigd en bevatten meestal een propere installatie van het besturingssysteem dat erop stond.  Er hangt meestal een licentieklever op, zodat je wettelijk in orde bent. 

Koop nu een reservelamp voor jouw beamer en krijg er een beamer bij

In de LIDL kan je nu een beamer van NEC kopen voor €400 en laat dit nu net de prijs zijn die ik dit schooljaar betaalde voor een nieuwe lamp voor onze beamer van het merk NEC.  Ik heb persoonlijk niets tegen digitale borden, maar als schooldirecteur zou ik eerder opteren om alle klassen te voorzien van een eigen beamer (ook de kleuterklassen) in plaats van de hoogste klassen een digitaal bord te geven, zodat geen budget meer vrij is.  Ik stel dan nog vast dat de garantie drie jaar bedraagt.  Dit is voor mij ook een belangrijke reden geweest waarom ik de meeste van mijn laptops in de LIDL of ALDI heb gekocht.  

Digibook, een goedkope e-reader uit de HEMA: mijn eerste ervaringen

Er vallen weer koopjes te rapen in deze eindejaarstijd.  Ik heb gisteren in de HEMA een e-reader gekocht met de merknaam Digibook.  Maar eigenlijk is het een ereader van Ambiance.  Ik was 99 euro lichter toen ik buiten kwam.  Het toestel heeft 2 Gig aan boord en ik heb reeds ervaren dat dit meer dan voldoende is om minstens 500 boeken in te bewaren.  Op het net zijn gelukkig heel wat gratis boeken te vinden, jammer genoeg wel Engelstalig.  

Een e-reader is een eenvoudige computer met een e-inkscherm.  Dit scherm werkt helemaal anders dan de laptopschermen.  Het bezit geen achtergrondlicht.  Het toestel verbruikt ook bijna geen stroom eenmaal een bladzijde zichtbaar is.  Zo kan je met één batterijlading 7000 bladzijden lezen en dat zijn er toch al heel wat.  Hoe meer licht, hoe beter het scherm leesbaar is, dus ook in vol zonlicht.

Mijn eerste ervaringen waren echter niet positief: de ereader werd op geen enkele van mijn drie computers herkend als ik hem aansloot met de bijgeleverde USB-kabel.  De Digibook bleef gewoon hangen, zodat ik deze via de resetknop achteraan nieuw leven moest inblazen.  Toen ik een SD-kaart in het toestel stopte waarop ik enkele e-boeken had gezet, lukte het plots wel.

Voor €99 ben ik nu, al bij al wel tevreden.  Het scherm leest prettig.  Alleen reageert het toestel wat traagjes, bijvoorbeeld bij doorbladeren naar het volgende blad.  Ook vind ik het gebruik van de knoppen niet zo logisch, maar ik merk dat dit snel went.

Ik hoop dat ik er een trouwe partner bij heb als ik op reis ben, want enkel buitenshuis maak ik tijd vrij voor een goed, liefst spannend, boek.

Oude computers een nieuw leven schenken

Ik heb drie oudere laptops gratis op de kop kunnen tikken.  Ze bezitten alle drie een Pentium 4, het minimum dat ik aanvaard voor gebruik in de klas.  Normaal wil ik geen computers van ouders omdat het teveel werk is om de nodige drivers te vinden en alles te installeren. Je bent toch makkelijk een kleine dag bezig.  Als je dit kan doen voor tien dezelfde computers, dan is het de energie waard.  Voor een laptop wil ik een uitzondering maken.  Ze nemen weinig plaats in en verbruiken merkelijk minder dan een desktop.

Op oude computers installeer ik geen Windows meer.  Ik heb ervaren dat Linux veel vlotter draait en minder eisen stelt aan de hardware.  Ik kies hierbij voor Xubuntu omdat deze versie op zijn beurt minder vraagt van de computer dan Ubuntu.  Ik ben geen Linuxfreak en heb er weinig verstand van, maar de installatie verloopt altijd vlot en daarna heb ik een werkende PC waarmee vlot kan gesurfd (volgens vandale.nl zijn gesurft en gesurfd beiden goed) worden.  Steek wel een internetkabel in de computer tijdens de installatie, dan worden alle updates netjes mee geïnstalleerd.

Daarna zet ik er wat software op.  Om te beginnen de educatieve software van GCompris.  Die wordt niet standaard meegeleverd met Xubuntu wat bij Edubuntu wel het geval is, maar je kan dit vlot installeren binnen Linux.  Het werkt een beetje zoals bij de Apps van Apple.  Vervolgens installeer ik Chrome als browser, daarmee surf je zelfs op een oudere computer tegen lightspeed.

Op het internet ga ik dan op zoek naar goedkoop geheugen zodat de PC minstens over een halve Gb of 512 Mb beschikt.  Dit is voor Linux perfect.  In België en Nederland kost geheugen handenvol geld.  Op Amazon.de of Amazon.uk.co  is dit veel goedkoper, maar die willen om onbegrijpelijke redenen niet verzenden naar België.  Bij de uitleg staat dat er niet verstuurd wordt naar Iran, Noord-Korea, enz.  België staat er niet tussen, maar toch weigert men te verzenden naar mijn thuisadres.  Ik kon vandaag twee nieuwe latjes van 1 Gig op de kop tikken in Amerika via Ebay voor $ 40,50 + $1 verzendkosten (!)  Bij omrekening bleek dit €30 te zijn.  Ik hoop dat hier geen douanekosten bijkomen, meestal heb ik geluk voor kleine zendingen.  Ik vond een aantal tweedehandssites in België die €35 vroegen voor 128 Mb.

Eenmaal voorzien van nieuwe hersenen, beschik je weer over een computer die nog jarenlang mee kan voor gebruik in de klas. Met Linux heb je verder weinig kopzorgen naar ouderhoud toe.  Ik zal zo weer enkele collega's gelukkig kunnen maken.  Voor de kinderen speelt het geen rol of ze nu met Windows surfen of Linux, sommigen weten het zelfs niet.

Dit lijkt me een leuk hebbeding

Iedereen heeft het over de iPad, maar ik begrijp niet waarom dit de max kan zijn als de iPad geen Flash wil afspelen.  Ik zit regelmatig in mijn vrije tijd Flashcontent te bekijken, dus ik zou mij waarschijnlijk mateloos ergeren met zo'n ding in de zetel.  Neen, ik wacht op de komst van de Google Pad in november, om te zien of dit iets voor mij is.  Nu moet ik zeggen dat Dell ook een leuk hebbedingetje gedemonstreerd heeft in Berlijn vorige week (hoewel de prijs waarschijnlijk geen verkleinwoord zal zijn). Zie onderstaande video.  Multitouch is blijkbaar geen onderdeel van dit apparaat.

FON@school: La Fonera 2

Wie mijn posts volgt, weet dat ik reeds lang lid ben van FON, de grootste WIFI-gemeenschap ter wereld.  Wie een Fonera koopt (zo heet de draadloze accesspoint) en deze deelt met anderen, mag ook overal ter wereld gebruik maken van het draadloze netwerk van andere FON-gebruikers.  Geen paniek, het is niet zo dat je er zomaar films mee kan downloaden, dat is niet de bedoeling.  Intussen is de nieuwe La Fonera 2 verschenen,  de Rolls-Royce van de accesspoints voor de prijs van een Trabantje.

 

Ik zet even de mogelijkheden op een rijtje:

  1. Twee netwerken: een privé en een vrij (voor andere FON-gebruikers)
  2. USB-poort waarop je het geheugen onbeperkt kan uitbreiden met harde schijven en geheugensticks of andere toestellen met een USB-poort (printer, webcam, ...)
  3. Onafhankelijk van jouw computer kan je foto's, video's of bestanden uploaden naar Picasa Webalbums, Flickr, Youtube, Rapidshare, Torrentsites, ...
  4. Ingebouwde printerserver.  Je kan zo in een school alle computer laten printen op één en dezelfde printer, zonder dat er een PC nodig is voor het delen.
  5. mogelijkheid om een 3G netwerk te maken
  6. Aansluiten van een webcam, waardoor je een beveiligingscamera kan installeren in de computerklas, zonder dat een PC hoeft te draaien.
  7. Backupmogelijkheden
  8. Mogelijkheid om zelf toepassingen te schrijven of toe te voegen
  9. Gasten toevoegen aan je privénetwerk.  Zo kunnen bv. CLB-medewerkers gemakkelijk gebruik maken van het draadloos netwerk, zonder dat je jouw netwerksleutel moet doorgeven.
  10. ...

De mogelijkheden zijn schier eindeloos, want in de Fonera 2 zit een minicomputer ingebouwd gebaseerd op Linux. Het toestel verbruikt heel wat minder energie dan een desktopPC, zodat die buiten de schooluren kan uitgezet worden, terwijl de Fonera 2 toch een aantal zaken onafhankelijk kan uitvoeren.

Het interessante aan dit alles is dat de Fonera 2.0 momenteel net geen €50 euro kost (zonder verzendingskosten) een peulschil in vergelijking met vele andere draadloze accesspoints. Ik ben bezig om mijn scholengemeenschap te voorzien van een Fonera 1.  Zo kunnen de 300 personeelsleden overal gratis draadloos op het internet in elke school.

Ik ben bezig met een reeks screencasts te maken die de mogelijkheden van de nieuwe Fonera 2.0 demonstreren:

Interessante links i.v.m. FON:

Ik ben ervan overtuigd dat de Fonera de beste keuze voor een school is, indien ze een draadloos netwerk willen installeren.  Met een aangepaste antenne, kan je het bereik nog sterk uitbreiden.


 

 

 

Vergroot eenvoudig het bereik van uw draadloos netwerk

Draadloos netwerk is gemakkelijk, maar door de grote oppervlakte niet overal bereikbaar in een school.  Ik heb vandaag wat geëxperimenteerd en ben tot de vaststelling gekomen dat het bereik sterk verbetert met een grotere antenne.  Ik heb op onze accesspoint één van de twee kleine antennes afgevezen en er een grotere op gezet.  Het signaal was in de klassen aan de overkant van de speelplaats veranderd van zwak naar zeer goed.  Een goedkope oplossing om iedereen toch van internet te voorzien.  't Is maar dat je 't weet.

Nog een tip, valt je draadloos netwerk uit, trek dan voor 10 seconden de stroom even uit.  Dit kan ook met de router of modem.  9 op de 10 gevallen is het probleem daarmee opgelost.  In technische termen doen we op die manier een eenvoudig  reset.

Internet op vakantie

Straks is het weer vakantie.  Omdat ik ook op vakantie regelmatig op internet zit, heb ik mezelf een pre-vaderdag aangeschaft.  Voor op de auto een externe 9 DBi antenne samen met de ALFA USB highpower  Op de televisiemast van mijn caravan monteer ik straks een Nanostation2, een richtantenne die in open veld een reikwijdte zou hebben van 15 km.  Ja, je leest het goed km en niet m.  Testen spreken eerder over 5 km, maar dat vind ik nog uitstekend.  Op de camping waar we verblijven is er volgens de website een wifipunt. Hopelijk kunnen we net als vorig jaar er gratis gebruik van maken.  Op http://maps.fon.com kan ik controleren of er FON's in de buurt zijn (wat jammer genoeg niet het geval is) maar onderweg kom ik er zeker tegen.  Ik heb alle Fon's als POI's in mijn GPS steken van heel Europa.

De testen met de ALFA thuis zijn in elk geval zeer goed.  Rond mijn woning ontdekte ik een zevental WIFI-punten, waarvan één onbeveiligd.  Het signaal is vele keren sterker dan met de ingebouwde antenne in mijn laptop.  Ik heb nu niet de bedoeling om te wardriven, maar ik vind het wel leuk speelgoed.

Vorig jaar heb ik geen prentkaarten meer verstuurd.  Ik heb zelf een fotocollage gemaakt met enkele digitale foto's van tijdens de reis en die verstuurd aan vrienden en kennissen via e-mail.  Met Skype, Fring of Jajah bel ik ook over het internet gratis of tegen lokaal telefoontarief naar de kinderen thuis. 

Meer info over FON vind je HIER en HIER.

Nieuw beeldscherm

Ik heb een joekel van een beeldscherm gekocht tijdens de paasvakantie: een 24 inch breedbeeld LCD-scherm.  Ik droomde hier al een tijdje van.  Binnenkort is het weer montagetijd voor de video's van de eerste en plechtige communie.  Op mijn vroeger LCD-scherm had ik altijd plaats te kort.  Nu kan ik in breedbeeld de montage uitvoeren en mijn "oud" scherm staat ernaast als tweede scherm waarop ik het resultaat onmiddellijk kan bewonderen.  In breedbeeld passen ook gemakkelijk twee pagina's van mijn tekstverwerker.  Het is ook zalig werken als je screencasts gebruikt.  Je speelt de screencast af op scherm 1, terwijl je op scherm 2 naäapt. 

Ik merk dat de kwaliteit van LCD-schermen er ook sterk op vooruit is gegaan, terwijl de prijs best meevalt.  Alleen vrouwtje maakt zich zorgen hoe ze nu het stof moet afnemen.  Over stof gesproken, een collega kreeg controle van haar directie. Achteraf in de evaluatie zei de directeur dat het jammer was dat de klascomputer zo lang geleden nog was gebruikt.  Op de vraag hoe hij dat wist, antwoordde hij laconiek: de toetsen van je toetsenbord liggen bedenkt onder een laag stof.

The sixth sense

Het zesde zintuig, neen ik heb het niet, maar ik heb het vandaag wel gezien en het zou de computer moeten worden over tien jaar.  Mijn eerste computer bouwde ik zelf en het was de duurste computer die ik had.  Nu loop ik rond met een computer die in mijn borstzakje van mijn hemd past en die veel meer kan dan die eerste computer.  Op TED zag ik een leuke bijdrage hoe de computer er binnenkort kan uitzien.  Ik wil het jullie niet onthouden.  De moeite waard voor gadgetfreaks zoals ik.