Vul je mailadres in:

Met dank aan FeedBurner

Afbeeldingsresultaat voor keysabyl

Ik ben Patrick Keysabyl, onderwijzer en ICT-coördinator.  Ik ben verslaafd aan het educatief gebruik van de computer.  Ik probeer af te kicken met wandelen, fietsen, reizen, fotografie, video, lezen, joggen en badminton.  Gelukkig heb ik een fantastische vrouw die mijn verslaving al die jaren verdraagt.

 

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers en 0 gasten online.

Gebruikerslogin

Start

Google Drive

warning: Creating default object from empty value in /home/cokmisrg/domains/triangel.be/public_html/site4school/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Google Drive offline gebruiken

Een veelgehoord misverstand bij Google Drive is dat je enkel met deze tool kan werken als je internet hebt.  Dit klopt niet.   Je moet in de instellingen aangeven dat je offline wilt werken:

 

 

Ik heb op de trein al vaak documenten bewerkt en nieuwe aangemaakt.  Op het ogenblik dat mijn laptop opnieuw internettoegang heeft, worden de bestanden gesynchroniseerd in de cloud.

Google Drive was een programma (het wordt begin 2018 stop gezet) waarmee je de map in de cloud van Google Drive ook fysiek op jouw computer zette en beide gesynchroniseerd hield, maar deze app is vervangen door Backup & synchroniseren, zodat je nu elke map op je harde schijf kan backuppen bij Google.  Scholen met een G Suite-account kunnen zo perfect een backup aanmaken, gratis en voor niets.  Gebruikers van de G Suite krijgen onbeperkte ruimte op de Google-servers.

Google Drive: wie zoekt, die vindt!

Ik heb ondertussen de link gevonden waar je Google Drive als applicatie mee installeert op jouw computer: https://tools.google.com/dlpage/drive/index.html?pli=1   Dit is net als bij Google Chrome enkel een downloadprogrammaatje waarmee je Google Drive downloadt.  Na de installatie wordt gevraagd naar jouw google-account en wachtwoord.  Daarna wordt een map op jouw computer aangemaakt, die je kan syncen met andere computers (Windows & OS X - geen Linux) en tablets (Voorlopig enkel Android).  Gelukkig kan je onder geavanceerd instellen welke mappen je wilt opnemen in deze Google Drivemap, want na vier jaar intensief gebruik, staat er bij honderden bestanden in mijn Google Docs.   Eigenlijk heb ik Insync niet meer nodig, maar het kan geen kwaad om een dubbele backup te hebben.

Google Drive, van euforie naar ontgoocheling

Gisteren was ik er als de kippen bij om Google Drive te zien, maar neen dus.  Mijn Google Drive was nog niet klaar.  Met een vinkje zou ik via mail op de hoogte worden gebracht als mijn Drive klaar zou zijn.  Toen ik deze morgen Google Docs opende, kreeg ik een venster te zien of ik van Google Drive wilde gebruik maken.  Natuurlijk!  Ik dacht dat ik een programma ging moeten installeren, zoals bij mijn Dropbox of Sugarsync, maar opnieuw neen.  Google Docs ondergaat gewoon een gedaanteverwisseling in Google Drive.  Ik kan nu wel bestanden slepen naar de juiste map vanuit mijn verkenner naar Google Drive en die worden eventueel automatisch omgezet naar het Google Docs-formaat.  Ook PDF-bestanden worden via OCR herkend naar inhoud.  Maar dat kon vroeger ook al binnen Google Docs.  De enige vernieuwing is dat ik mijn bestanden gewoon kan slepen.  

Maar de grooste domper werd een bezoek aan ZDnet.com waar in een artikel wordt beweerd dat in de gebruikersvoorwaarden van Google staat, dat Google alle inhoud van Google Drive zo maar kan gebruiken of doorgeven aan derden.  Ik heb geen gebruikersvoorwaarden gezien toen ik instemde met Google Drive.  Ik zou nu graag terug keren naar mijn oude Google Docs.  Kan dit?

Volgens wat ik op internet vind, zou Google Drive ook als een map op mijn computer te vinden zijn, maar ik weet niet waar ik die map kan vinden.

UPDATE:  Ook op ZDnet.be staat nu een artikel over eigendomsrechten op Google Drive.