Vul je mailadres in:

Met dank aan FeedBurner

Afbeeldingsresultaat voor keysabyl

Ik ben Patrick Keysabyl, onderwijzer en ICT-coördinator.  Ik ben verslaafd aan het educatief gebruik van de computer.  Ik probeer af te kicken met wandelen, fietsen, reizen, fotografie, video, lezen, joggen en badminton.  Gelukkig heb ik een fantastische vrouw die mijn verslaving al die jaren verdraagt.

 

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers en 0 gasten online.

Gebruikerslogin

Start

Google

warning: Creating default object from empty value in /home/cokmisrg/domains/triangel.be/public_html/site4school/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Bouw een nieuwe schoolwebsite met Sites van Google

Afbeeldingsresultaat voor sites google
Met Google Sites kan je volledig gratis een schoolwebsite maken en beheren op de veilige servers van Google zelf.  Ik heb enkele mooie voorbeelden opgezocht op het net ter illustratie:
 
Wat zijn de voordelen van Sites uit de G Suite:
 1. Gratis
 2. Perfecte samenwerking met andere toepassingen van Google: Photos, YouTube, Drive, kalender.
 3. Veilig voor hackers.  De URL begint met https, waarbij de s staat voor secure of veilig.
 4. De website wordt automatisch aangepast voor elk medium: PC, tablet of smartphone.
 5. Meer info, lees je HIER
Verwarrend is wel dat er twee versies bestaan van Google Sites: een klassieke en een nieuwe.  De nieuwe is gebruiksvriendelijker, maar bevat (tot nu toe) minder mogelijkheden dan de oude.  Google heeft wel beloofd dat de ontbrekende opties later worden toegevoegd.
 
Een uitstekende handleiding voor de oude versie, vind je HIER.
Drie screencasts voor de nieuwe versie: deel 1    deel 2    deel 3
YouTube levert natuurlijk ook verschillende (meestal Engelstalige) screencasts.
 
Persoonlijk zou ik voor de nieuwe versie gaan, want die oogt mooier.

Hoe verwijder je een groep in het vernieuwde Google discussiegroepen?

Vandaag had ik een interessante vergadering met de ICT-coördinatoren van mijn gebied.  Op een bepaald ogenblik werd iets getoond over Googlegroups en ik merkte dat de layout compleet veranderd is.  Toen ik deze avond dit van naderbij bekeek en een groep wilde wissen, vond ik nergens hoe ik dit moest doen.  Nu ik het weet, is het logisch, maar 't koste me toch een kwartier zoeken.  Om je deze tijd te besparen, heb ik er een screencast van gemaakt.  De andere instellingen voor een groep zitten op dezelfde plaats.

Ik vond een Googlewhack

Drie jaar geleden blogde ik al over Googlewhacking.  Dit is een activiteit die ik nog steeds geef als opdracht aan mijn leerlingen.  Vandaag vond ik mijn eerste Googlewhack: tentsletje en kikvors.   Ik ben benieuwd hoelang deze Googlewack overeind zal blijven.  Mijn klas zal deze week dagelijks deze zoekwoorden ingeven om te controleren hoe lang één resultaat te zien is.  Normaal zou dit groter dan één moeten worden, want ik heb de woorden op onze ICT-agenda gezet en nu ook op mijn edublog.  Controleer je mee?  Jammer dat tentsletje nu geen zo'n katholiek woord is, maar ik durfde het niet proberen met  zwaffelen, wat ook een woord van het jaar is.

PS: Deze avond stelde ik vast dat mijn Googlewhack voorbij was, jammer, maar het bewijst hoe ongelooflijk snel Google het internet afschuimt.

Joepie, Chrome doet het weer!

Versie 19 van Chrome wilde bij niet meer opstarten.  Op enkele computers op school was dit ook het geval, dus dit kon geen toeval zijn. Vreemd genoeg vond ik niemand op het net met hetzelfde probleem.  Ik heb nu vier maanden Coolnovo gebruikt, maar merk dat dit weinig evolueert, in tegenstelling tot Chrome.   Daarom probeerde ik vandaag versie 21 te installeren en alles verliep opnieuw vlekkeloos.  Ik merk dat de favorieten bovenaan verdwijnen als je een website bezoekt.   Zijn er nog nieuwigheden?

Google Drive: wie zoekt, die vindt!

Ik heb ondertussen de link gevonden waar je Google Drive als applicatie mee installeert op jouw computer: https://tools.google.com/dlpage/drive/index.html?pli=1   Dit is net als bij Google Chrome enkel een downloadprogrammaatje waarmee je Google Drive downloadt.  Na de installatie wordt gevraagd naar jouw google-account en wachtwoord.  Daarna wordt een map op jouw computer aangemaakt, die je kan syncen met andere computers (Windows & OS X - geen Linux) en tablets (Voorlopig enkel Android).  Gelukkig kan je onder geavanceerd instellen welke mappen je wilt opnemen in deze Google Drivemap, want na vier jaar intensief gebruik, staat er bij honderden bestanden in mijn Google Docs.   Eigenlijk heb ik Insync niet meer nodig, maar het kan geen kwaad om een dubbele backup te hebben.

Google Drive, van euforie naar ontgoocheling

Gisteren was ik er als de kippen bij om Google Drive te zien, maar neen dus.  Mijn Google Drive was nog niet klaar.  Met een vinkje zou ik via mail op de hoogte worden gebracht als mijn Drive klaar zou zijn.  Toen ik deze morgen Google Docs opende, kreeg ik een venster te zien of ik van Google Drive wilde gebruik maken.  Natuurlijk!  Ik dacht dat ik een programma ging moeten installeren, zoals bij mijn Dropbox of Sugarsync, maar opnieuw neen.  Google Docs ondergaat gewoon een gedaanteverwisseling in Google Drive.  Ik kan nu wel bestanden slepen naar de juiste map vanuit mijn verkenner naar Google Drive en die worden eventueel automatisch omgezet naar het Google Docs-formaat.  Ook PDF-bestanden worden via OCR herkend naar inhoud.  Maar dat kon vroeger ook al binnen Google Docs.  De enige vernieuwing is dat ik mijn bestanden gewoon kan slepen.  

Maar de grooste domper werd een bezoek aan ZDnet.com waar in een artikel wordt beweerd dat in de gebruikersvoorwaarden van Google staat, dat Google alle inhoud van Google Drive zo maar kan gebruiken of doorgeven aan derden.  Ik heb geen gebruikersvoorwaarden gezien toen ik instemde met Google Drive.  Ik zou nu graag terug keren naar mijn oude Google Docs.  Kan dit?

Volgens wat ik op internet vind, zou Google Drive ook als een map op mijn computer te vinden zijn, maar ik weet niet waar ik die map kan vinden.

UPDATE:  Ook op ZDnet.be staat nu een artikel over eigendomsrechten op Google Drive.

Hoe streetview gebruiken in de klas

Deze morgen werd ik wakker met het nieuwsbericht dat Google Streetview nu overal beschikbaar is in België.  Bij het opstaan, onmiddellijk gecheckt of mijn huis te zien was.  Ja hoor.  De foto is reeds meer dan twee jaar oud, maar het is weldegelijk mijn huis.  Direct ben ik aan de slag gegaan om enkele ICdeeTjes in een tekst te gieten om deze morgen reeds uit te proberen met mijn leerlingen:

Een primeur: sedert vandaag kan je jouw huis op het internet bekijken.

 1. Surf naar maps.google.be
 2. Stel Google Maps in op satelliet en niet op kaart.
 3. Tik in het zoekveld jouw adres, vergeet je huisnummer niet!
 4. Klik links op de foto Streetview. Het is mogelijk dat je geen foto ziet. Sleep dan het oranje mannetje boven het +teken naar de plaats waar je woont.
  Als je in een nieuwe wijk woont, is het mogelijk dat er nog geen streetview mogelijk is.
 5. Wat betekent streetview in het Nederlands? Zoek dit eventueel op met translate.google.com
 6. Draai de foto rond en verken jouw buurt.  Ontdek zelf hoe streetview werkt.
 7. Wanneer zouden deze foto’s genomen zijn?  Hoe weet je dat?
 8. Leg met streetview de weg af die je neemt naar school.
 9. Kan jij de volledige weg volgen? Waarom wel/niet?
 10. Waarom zijn nummerplaten van auto’s en gezichten niet te herkennen?
 11. Zoek een kerktoren op in de buurt.  Hoe laat is het op de klok?
 12. Misschien is er in jouw gemeente wel een bord/reclamepaneel waarop de datum te zien is.  Zo weet je zeker wanneer de foto's werden genomen.
 13. Zoek een winkel met een grote etalage.  Met een beetje geluk kan je de auto zien waarmee Google de foto's maakte.
 14. Bekijk volgende gebouwen in streetview:
  Het stadhuis van Brussel
  Het centraal station van Antwerpen
  Het belfort van Brugge
  De Sint-Baafs-kathedraal in Gent
  De klokkentoren in Lier
 15. Maak eventueel een screenprint en plak de afbeelding in een document.
 16. Zoek met Google Maps de exacte plaats vanwaar onderstaande foto werd genomen:

 Enkele opmerkingen na de les:

 • Niet alle kinderen konden hun huis zien in streetview omdat ze in een nieuwbouwwijk wonen.
 • Eén leerling herkende zichzelf in de omgeving van de school.
 • Streetview vraagt veel van de bandbreedte van de internetverbinding.  Het is dus normaal dat alles met een grote klas wat trager binnen komt.
 • Bij de voorbereiding van een uitstap kan nu vooraf online de locatie worden verkend.
 • Streetview kan zeker ook ingezet worden bij verkeerseducatie.  Op het digitaal bord kan je vooraf eerst online oefenen om een gevaarlijk kruispunt over te steken.  Maar de realiteit mag natuurlijk niet wegvallen zo.

De gekke sprongen van Google Maps

 Vandaag moesten mijn leerlingen bij de webquest www.nooitmeeroorlog.be  met Google Maps de afstand berekenen tussen Lo (West-Vlaaderen) en Bavou (Normandië). Met de auto toont Google Maps de route over Vlaanderen en Frankrijk, maar omdat de vluchtelingen tijdens de eerste wereldoorlog zelden over auto's beschikten, toonde ik dat je in Google Maps ook de route als voetganger kan opvragen.  En dan gebeurde iets vreemds.  Controleer zelf.

Google als spelvoorspeller

"Meester?"

"Ja, Arnaud"

"Hoe schrijf je pinguin?"

"Wel Arnaud, open even Google binnen Chrome en tik het woord in, zoals jij denkt dat het geschreven moet worden"

Arnaud doet wat hem gevraagd wordt en tikt: puingin.  Hij drukt op de entertoets en onmiddellijk verschijnt de vraag Bedoelde je pinguin? en Arnaud ziet zelfs enkele afbeeldingen van een pinguin, zodat hij weet dat hij juist zit.

Op die manier gebruik ik vaak de zoekmachine van Google als een spelvoorspeller.   De kinderen hebben die vaak bij de hand en hoeven zo geen duur programma als Kurzweil te bezitten. 't Is maar dat je 't weet.

Oh ja, dit hoeft niet met Google Chrome, maar bij Chrome kan je de zoekwoorden onmiddellijk intikken in het adresvenster bovenaan.

Google instant

 't Is zover, Google Instant is nu ook standaard ingeschakeld in de zoekmachine.  Voor Chromegebruikers weinig nieuws onder de zon.  Als je zoekwoorden begint in te tikken, dan probeert de zoekmachine te voorspellen welk zoekwoord je intikt.  Begin ik met "de" in te tikken, dan toont Google de lijn, dexia, de standaard en decathlon.  "Denk" resusulteert in denksport, denkspelletjes, denk, denktank en denkspelen. "Denko" toont het bedoeling denkoefening in de lijst.  Volgens Google zou je zo gemiddelde 3,5 seconden uitwinnen bij een zoekopdracht. Voor wie het maar niets vind, kan instant gelukkig uitschakelen. Het is weer één van die toepassingen die je snel gewoon wordt.