Gebouwd met Drupal

 

Afbeeldingsresultaat voor keysabyl

Ik ben Patrick Keysabyl, onderwijzer en ICT-coördinator.  Ik ben verslaafd aan het educatief gebruik van de computer.  Ik probeer af te kicken met wandelen, fietsen, reizen, fotografie, video, lezen, joggen en badminton.  Gelukkig heb ik een fantastische vrouw die mijn verslaving al die jaren verdraagt.

Blogs via mail

Vul je mailadres in:

Met dank aan FeedBurner

QR-code

 

Recente reacties

Geen reacties beschikbaar.

Gebruikerslogin

CAPTCHA
Deze vraag voorkomt spam als reactie. Sorry voor het ongemak.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers online.

 

Inleiding

Ik ben Patrick Keysabyl, leerkracht en ICT-coördinator binnen de scholengroep Arkorum.  Omdat ik dagelijks oplossingen vind voor mijn problemen op het internet, wil ik mijn oplossingen ook delen via deze blog.  Mijn schrijfsels zijn in de eerste plaats bedoeld voor collega-ICT-coördinatoren, maar ook voor iedereen die begaan is met ICT in het (basis)onderwijs.  De inhoud van mijn blogs zijn soms technisch, maar vaak ook van pedagogische aard.  Ik kijk oprecht uit naar jouw reacties.  

 

Puck en het raadsel van de code

In 2014 blogde ik hier even over Puck, een wonderkind in de wereld van de computers.  Ik vroeg me af hoe het met deze kerel zou zijn en botste zo toevallig op een vervolgdocumentaire van zo'n kwartiertje.  De inhoud is minder interessant dan de vorige, maar ik heb vooral onthouden dat hij zijn vrijheid belangrijker vindt dan werken voor een groot bedrijf.  Wel even je adblocker uitschakelen, of je krijgt niets te zien.

Coderen op muziek

Afbeeldingsresultaat voor code dance party

Ik heb zonet Dance Party uitgetest: een schitterende combinatie tussen muziek en coderen.  Met de bekende blokjes van Scratch laat je verschillende creaturen dansbewegingen uitvoeren op gekende muziek.  Je kan heel wat instellen zoals de achtergrond, de muziek, de grootte, de kleuren van de figuren en natuurlijk ook hun danspasjes.  In een derde graad moet dit leiden tot hilarische danspartijen. Laat jouw leerlingen dit dan ook nog eens zelf dansen en je hebt een mix van verschillende leerdomeinen: wiskunde, muziek en bewegen.

Bekijk dit filmpje eens als opwarmer.

Ook jouw school kan gegijzeld worden

Wie niet weet dat het bedrijf Picanol een week buiten strijd is geweest door een computerhack, verbleef waarschijnlijk op een onbewoond eiland uit vrees voor het coranavirus.  Twee weken later onderging het Atlas College in Genk hetzelfde lot: meer dan 1700 computers werden onbruikbaar door het virus Razor 2020.  Volgens een oud artikel uit 2014 blijkt dat onze Belgische scholen gemakkelijk zijn te hacken.  Kan het de computers binnen jouw school ook overkomen? Jazeker. Ik kreeg deze week onderstaande mail in mijn Gmailbox:

 

Het bericht "✈ DHL Shipment Notification : 9867957950" van SHIPMENT@DHL.COM bevat een virus of een verdachte bijlage. Het is daarom niet via je account  gedownload en is blijven staan op de server.

Bericht-ID: <0dfeb064313111cc66e36a6d534676e3@sirlancelot.hu>

Als je deze persoon antwoord wilt geven, klik je op beantwoorden en verzend je een bericht.

Bedankt,

Het Gmail-team

Gelukkig laat ik al mijn mails (ook die van mijn school) in mijn Gmail terecht komen.  Google controleert elke mail op verdachte bijlagen. Het is daarom ontzettend belangrijk om met elke mail voorzichtig om te springen.  Daarom deze vuistregels:

  1. Klik nooit spontaan op een link in een mail.  Onderzoek steeds de afzender van de mail en het adres die onder een link steekt.
  2. Installeer zelf geen software op de computers van de school.  In principe kan dit meestal niet, maar er zijn toch besmettingen gekend van leerkrachten die “gratis” software wilden installeren of gebruikten op PC’s in hun klas.
  3. Als je ziet dat je computer besmet is, trek onmiddellijk de stroomdraad uit en verwittig de ICT-dienst.

Een uitgebreid artikel over ransomware (gijzelingssoftware) kan je HIER nalezen.

Kangoeroeklas

Afbeeldingsresultaat voor kangoeroeklas

Mijn website kangoeroeklas.nl is een hele tijd offline geweest.  Dit had te maken met een verhuis van deze website, omdat ik alles binnen één webhotel wil beheren, om kosten te sparen.  Door een verkeerde instelling binnen PHP, gaf de website een foutmelding en stond die offline.  De fout is rechtgezet en de website is terug operationeel.   De meeste denkspelen zullen eind 2020 niet meer werken, omdat ze allemaal in Flash zijn geschreven.  Tot dan zijn ze bruikbaar, mits toestemming van de gebruiker.

Kids op het Net: nu ook via Yurls

Afbeeldingsresultaat voor kids op het net

Maandag presenteerde ik tijdens de 35ste ICTdag een sessie rond de internetwedstrijd Kids op het Net, die ik nu voor de tweede maal organiseer voor mijn scholengemeenschap Arkorum.  Ik kreeg voor deze sessie een evaluatiescore van 80% wat voor mij betekent dat er behoefte is aan zo'n wedstrijd om de ICT-eindtermen mee te helpen bereiken.  Omdat de website van Kids op het Net geënt is op mijn scholengroep, heb ik alle tien de opdrachten verwerkt in een Yurls-pagina.  Elke opdracht is beveiligd achter een wachtwoord.  Alle tien de wachtwoorden vormen samen de link naar één sleutelwoord.  Wie dit woord als eerste vindt, wint de wedstrijd.  Het is zeker niet mijn bedoeling dat ik deze wedstrijd voor andere scholen opvolg, maar wie de lijst met alle wachtwoorden wenst, om te gebruiken in de eigen school, stuurt een mailtje naar patrick@triangel.be  Je ontvangt dan z.s.m. de wachtwoorden.  Het wachtwoord voor de eerste opdracht krijg je cadeau:  kroon       Als 't God belieft geef ik volgend jaar de sessie opnieuw.  Wie de opdrachten onder begeleiding zelf eerst eens wil uitvoeren, is dan meer dan welkom.

Werd mijn wachtwoord gehackt?

Wie regelmatig mijn blogs leest, weet dat ik vaak schrijf om voor elke website een ander wachtwoord te gebruiken.  De enige reden is dat als jouw wachtwoord gehackt is op een bepaalde website, het voor een hacker niet moeilijk is om ook op andere websites in te loggen met jouw wachtwoord.

Via de website have I been powned was het al langer mogelijk om te controleren of jouw mailadres en wachtwoord gehackt werden.  Maar wie gebruikt maakt van de browser Chrome krijgt nu ook deze controle. Ik was zelf verrast van het aantal (oude) websites waarmee ik in het verleden inlogde met eenzelfde paswoord dat gehackt werd.

Merk op, deze service werkt enkel als je jouw paswoorden ook in Chrome opslaat, een optie die ik aanraad.

Wanneer je niet automatisch een checkup te zien krijgt van jouw paswoorden, kan je deze link gebruiken: https://passwords.google.com/

 

Een letterboek

't Is al een tijdje geleden dat ik nog eens een mediatheekje gepubliceerd hebt.  Bij deze is dit rechtgezet.

VOORBEELD

Klik HIER

OMSCHRIJVING

Een letterboek, je kent het vast wel van je kinderen: bij elke letter van het alfabet worden enkele afbeeldingen gepresenteerd die met deze letter beginnen.  Bij de A kan zo aap, agent, arts, arm of anker staan. Zo’n letterboek is makkelijk online te maken met leerlingen van het eerste leerjaar (wel naar het eind toe van het schooljaar) of groep 3.

https://www.youtube.com/watch?v=26llPBXuEvk&feature=youtu.be&hd=1

 

Afbeeldingsresultaat voor klik hier

Digitee

 http://www.arkorum.be/ark/patrick/web_digitee/

Vijftien jaar geleden, in 2004 lanceerde ik Digitee voor ons onderwijs en het was van bij de start een succes.  DIGItee is een samentrekking van de woorden DIGITAAL en dictee. DIGItee bevat de volledige leerstof spelling van het basisonderwijs. Het programma maakt gebruik van 3634 woorden en 315 woordreeksen. De woorden werden digitaal ingesproken en verwerkt als mp3-bestanden, zodat de overdracht over het internet een fluitje van een eurocent is. De woordreeksen bestaan uit twee delen: 185 reeksen met woorden rond een bepaalde spellingsmoeilijkheid (bv woorden met ij of ei) en 130 woordpakketten met gevarieerde spellingsproblemen, gerangschikt volgens leerjaar.

Digitee werd geschreven in Flash, een programmeeromgeving die eind 2020 niet meer ondersteund wordt door moderne browsers.  Digitee werd niet verder ondersteund en is bij het afsluiten van een server niet meer online sedert een paar jaar.  

Maar omdat ik nog regelmatig mails krijg of Digitee nog bestaat, ben ik op het einde van deze vakantie aan de slag gegaan om Digitee volledig te herwerken in html5 zodat het opnieuw door moderne browsers zoals Firefox, Chrome of Edge wordt ondersteund.  Het wordt een werk van lange adem, want programmeren vraagt tijd en die tijd wil ik niet altijd meer vrij maken omdat ik andere prioriteiten heb.  Mijn computergebruik stond deze vakantie op een laag pitje en ik heb ervan genoten.  Maar ik wil je via deze weg op de hoogte houden van de vorderingen.  Zo leg ik ook een beetje druk op mezelf.

Pagina's