Gebouwd met Drupal

 

Ik ben Patrick Keysabyl, onderwijzer en ICT-coördinator.  Ik ben verslaafd aan het educatief gebruik van de computer.  Ik probeer af te kicken met wandelen, fietsen, reizen, fotografie, video, lezen, joggen en badminton.  Gelukkig heb ik een fantastische vrouw die mijn verslaving al die jaren verdraagt.

Blogs via mail

Vul je mailadres in:

Met dank aan FeedBurner

QR-code

 

Recente reacties

Geen reacties beschikbaar.

Gebruikerslogin

CAPTCHA
Deze vraag voorkomt spam als reactie. Sorry voor het ongemak.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers online.

 Twitter (@Twitter) | Twitter

Inleiding

Ik ben Patrick Keysabyl, leerkracht en ICT-coördinator binnen de scholengroep Arkorum.  Omdat ik dagelijks oplossingen vind voor mijn problemen op het internet, wil ik mijn oplossingen ook delen via deze blog.  Mijn schrijfsels zijn in de eerste plaats bedoeld voor collega-ICT-coördinatoren, maar ook voor iedereen die begaan is met ICT in het (basis)onderwijs.  De inhoud van mijn blogs zijn soms technisch, maar vaak ook van pedagogische aard.  Ik kijk oprecht uit naar jouw reacties.  

 

Radi’O Zoutloos

 

Radi’O Zoutloos  is een luisterspel voor kinderen vanaf 6 jaar van 6 afleveringen die telkens 15 minuten duurt.

Het is een verhaal over vroeger en later en den dag van vandaag. Over iemand moeten

missen of toch maar liever vergeten. Een ode aan het leven en de fantasie. Een

hartverwarmend verhaal vol humor en hoop, levensdrift, geheime liefdes, familiale

toestanden, vluchtroutes, passie en geluk ...

 

In bijlage vind je de lesbrief en hieronder ook de linken naar de verschillende zes afleveringen.

 

Om een goede luisterkwaliteit te garanderen, raden we ten zeerste aan om goede boxen of een geluidsinstallatie te voorzien in de klas. Bij beluistering met een koptelefoon hoor je het bovendien als 3d geluid.

 

AFLEVERING 1

https://songbox.rocks/songbox/eHs30I4G0WSliqrfrnD0jtZUmTECyrmGciKyo5IBrvTGfb49O7 

AFLEVERING 2

https://songbox.rocks/songbox/7jnPujCxBEILTVi6Cbhsa4JrLrebS7F2j6zBa8kV59g1CztX9

AFLEVERING 3

https://songbox.rocks/songbox/KpEGe4UHWd0P5MhPzl1fx2B1SyCoM0yKmTU9phlaSBuPg75dGK 

AFLEVERING 4

https://songbox.rocks/songbox/APFsMg1v9eE6IXhvVmpmzrgSYZYIzOJDhsw6yjTmGKZaSQzK7y  

AFLEVERING 5

https://songbox.rocks/songbox/N3KyAyc2PMkWs9cLE8o3avg8jLXYgwOGQjgNrT3bah8BiR3r1i 

AFLEVERING 6

https://songbox.rocks/songbox/MCDEJtROCw8fbx6v0K6Z3WMqhEyo8MeiLyCBqhdi2IOEo99pGk 

Lesmap

Stappenplan afstandsleren in het basisonderwijs

digitale toestellen

Om scholen uit het basisonderwijs te ondersteunen, ontwikkelde het Departement Onderwijs en Vorming een stappenplan in functie van afstandsleren. 

Het plan focust op de inzet van educatieve technologie en is gebaseerd op een model van Kennisnet in Nederland. Kennisnet ondersteunt scholen om ICT professioneel in te zetten.

Les op afstand organiseren betekent: keuzes maken, die uitvoeren en leraren de ruimte geven om zich voor te bereiden. Goede communicatie op elk moment is daarbij heel belangrijk.

Er zijn drie stappen:

  1. Inventariseer of de randvoorwaarden in orde zijn: ICT-voorzieningen | Leermiddelen en -omgevingen | Deskundigheid

  2. Plan het onderwijs.

  3. Volg de ontwikkelingen nauw op en stel bij waar nodig.

 

Stappenplan

 

Gratis sjablonen voor allerlei creatieve knip-, vouw- en plakprojecten

Met deze website kan je allerlei templates afdrukken waarmee je verschillende soorten doosjes en enveloppen kunt maken. Handig om een cadeautje in te verpakken voor één of andere gelegenheid.  En waarom oudere kinderen dit in een les STEM niet laten maken voor jongere kinderen?  Laat moederdag maar komen.

 

Link:  www.templatemaker.nl

Een klembord

Kopiëren en plakken, we doen het dagelijks, maar herken je dit?  Je kopieert een stuk tekst, dat je een uur later opnieuw nodig hebt, maar ondertussen staat een andere tekst in jouw klembord.  Wist je dat je met de toetsencombinatie  Windowstoets + v  een geschiedenis kan oproepen van teksten die je in het klembord hebt gekopieerd?  Zo kan je snel een stukje tekst van vroeger opnieuw terugvinden en gebruiken.  Handig niet?

Edubits

Triangel | Educreatieve software en websites

Goed nieuws, alle educatieve programma's op edubits.eu werken opnieuw.  De verbinding met edubits verloopt sinds enkele weken via een beveiligde https-lijn en blijkbaar moest ik dit ook aanpassen in de broncode van de programma's, wat intussen gebeurd is.  Bedankt Els om me hierop te wijzen.  Klikt gerust op de afbeeldingen om te testen of er nog problemen zijn, waavoor dank.

 Tago

 Multipla

 Memosoni

  Euro

SELFIE

 

SELFIE is een gratis tool voor zelfevaluatie die toont hoe goed scholen het doen op vlak van ICT. Je krijgt inzicht in je sterke en minder sterke punten op het gebied van digitale onderwijs- en leertechnologieën. 

Meer info

Leerlijn Media

Waar vinden we een leerlijn voor media?    Het fundament dat onze Vlaamse overheid aanreikt, zijn de 8 ICT-eindtermen.  Het katholiek onderwijs heeft deze verwerkt in ZILL-doelen voor media, omdat ICT inderdaad meer is dan enkel ICT.  Het is heel moeilijk om media te catalogiseren volgens leeftijden of klassen.  Het is wel mogelijk kapstokken aan te reiken, maar die mogen niet bindend zijn.  In dit document vind je een mooi overzicht van de leerdoelen media gegroepeerd volgens onze klassen.  Maar een doel is nog geen activiteit.  Media mag ook nooit geen doel zijn op zich.  Dat is niet de geest van de ICT-eindtermen, maar ook niet van de ZILL-doelen.  Een doel media moet steeds geïntegreerd zijn in een ander leerdomein zoals wiskunde, taal of wero, hoewel ik nu niet de juiste ZILL omschrijvingen gebruik.  Gelukkig vind je in het ZILL-leerplan heel wat toffe activiteiten die gekoppeld zijn aan een mediadoel.  Wie zijn taal-, wiskunde- of weromethode erop na pluist, vindt vast en zeker een wekelijkse media-activiteit.  Maar methodes verstikken vaak de kansen om zinvol met media bezig te zijn, omdat er geen tijd voor is.

Op het web vond ik wel nog enkele bewonderenswaardige initiatieven:

Spelling oefenen

Wie op zoek is naar leuke manieren om spelling te oefenen, moet zeker eens een kijkje nemen op deze website.  Die is volledig gratis, maar je moet er wel reclame bijnemen.  Maar voor de rest steekt de website mooi ineen.  Je kan als leerkracht een klas aanmaken en die beschikbaar stellen voor jouw leerlingen.  Alle taalmethodes uit Nederland zijn aanwezig.  Alleen jammer dat de auditieve uitspraak ook echt Nederlands klinkt.  Bij woorden met één lettergreep valt dit minder op, zodat deze website zeker inzetbaar is voor jongere kinderen.  

spellingoefenen.nl

DIGItee: visueel dictee

St Patrick's day - Celtic World

St-Patrick's day, het ideale moment om versie 2.0 aan te kondigen van DIGItee.  Visueel dictee werd toegevoegd zodat je op drie manieren een woord visueel kan aanbieden: 

  • Het woord blijft staan zodat het in feite kan worden gekopieerd. 
  • Het woord verdwijnt wanneer een letter wordt aangeklikt.
  • Na drie seconden verdwijnt het woord en verschijnen de letters.

Bekijk deze lijst om alle wijzigingen te zien die DIGItee ondertussen onderging.

Pagina's