Een NAS-server
Ik heb mezelf een cadeautje gegeven met de eindejaarsdagen: een NAS-server. Hoewel ik deze voor persoonlijk gebruik heb gekocht, zie ik ook een aantal voordelen voor een school. Maar laat me eerst uitleggen wat een NAS-server is.
Een computer werkt met data. Die data wordt opgeslagen op een schijf. Momenteel heb je reeds schijven van 4 Terrabyte groot. Daar kan gigantisch veel op. Een NAS-server is een doos waarin minstens één zo'n harde schijf zit die verbonden is met een netwerk. Rond die harde schijf is nog wat hard- en software gebouwd, waarmee het dataverkeer verzorgd wordt. Deze harde schijf is daardoor van overal bereikbaar: zowel op het eigen netwerk, als via het openbare internet.
Wat zijn nu de voordelen voor een school?
Een NAS-server verbruikt veel minder stroom dan een gewone PC. Met een gewone PC zijn je bestanden ook overal te benaderen, maar een PC continu laten draaien, vraagt heel wat meer elektrische energie.
Met een NAS-server neem je eenvoudig backups van belangrijke mappen overal op de computers op school waar dit belangrijk is. Je kan een NAS-server vergelijken met clouddiensten als Dropbox of Google Drive, alleen is de ruimte waarover je beschikt, honderden keren groter. Jij bent ook de baas over je eigen server.
Hang een compatibele printer aan je NAS-server en iedereen kan hierop printen vanuit de school. OK, dat kan met de meeste fotokopiemachines ook tegenwoordig.
Geluids- en videobestanden opgeslagen op de NAS-server, zijn overal toegankelijk: in elk leslokaal en op elk mediatoestel: PC, laptop en tablet. Voor mijn NAS-server worden hiervoor apps gratis voorzien voor iOS en Android.
Aan sommige NAS-servers kan je ook minstens één IP-camera hangen, zodat alle beelden worden opgeslagen op de NAS-server. Bij ongewenst bezoek, kan de politie achteraf de beelden bekijken en hopelijk ook zo de daders vinden. Via de NAS-server kan je ook overal die beelden live bekijken.
Ik heb mezelf een Synology DS214 aangeschaft en ben er heel tevreden over. Vergeet niet dat je eigenlijk een lege doos koopt. Je moet bij een NAS-server ook nog minstens één harde schijf kopen. Koop je twee dezelfde, dan kan je die in RAID koppelen zodat je twee harde schijven hebt die elkaars klonen zijn. Gaat er één in de fout, dan heb je nog altijd een identieke tweelingschijf.
Reactie toevoegen