Collega's passen vaak door het paswoord (zelfs ik)
Vorige week moest ik Schoolonline demonstreren voor mijn collega's. Met het schaamrood op de wangen, kon ik niet inloggen omdat ik mijn wachtwoord en/of gebruikersnaam was vergeten. Thuis heb ik dit probleem nooit. Zowel op mijn desktop als op al mijn laptops staat Lastpass geïnstalleerd. Die neemt het invullen van gebruikersnamen en paswoorden voor zijn rekening. Maar moet je een demo geven op een vreemde pc, dan gebeurt het wel dat ik niet kan inloggen omdat mijn digitaal geheugen in de vorm van Lastpass niet voorhanden is.
Lastpass is een paswoordenmanager die gratis volgende taken op zich neemt:
1) Aanmaken van een veilig paswoord
2) Automatisch invullen van gebruikersnaam en paswoord op websites
3) Automatisch invullen van formulieren (zelfs op een veilige manier, je kredietkaartgegevens)
4) Lastpass draait onder Windows, Mac, Linux en op de meeste browsers
Je moet enkel nog één wachtwoord kennen: je lastpass-wachtwoord. Ik kan dit programma aanraden voor iedereen. Het zal je veel zorgen besparen, want de vraag die ik als ICT-coördinator het meest hoor, is "Patrick, kan jij mijn wachtwoord terug vinden van...?"
In deze twee video's krijg je meer uitleg over Lastpass. Vooral de tweede is heel interessant, maar Engelstalig. Wie de taal niet goed machtig is, kan via de CC-knop onder de video, automatisch Engelstalige ondertitels laten genereren. Het is zelfs mogelijk om die nog eens te laten vertalen naar het Nederlands, maar aangezien dit digitaal gebeurt zonder menselijke tussenkomst, is het resultaat vaak abominabel slecht.
De eerste website heb ik wel laten vertalen naar het Nederlands, omdat de Engelse ondertitels wel voorhanden waren en hier is het resultaat beter. Eigenlijk ongelooflijk dat je nu realtime teksten kan vertalen naar het Nederlands die begrijpbaar zijn. Men is nu reeds volop aan 't experimenteren om gesproken taal automatisch te laten vertalen, zodat je bijvoorbeeld met jouw smartphone spreekt met een Engelstalige collega in jouw moedertaal die voor de overkant vertaald wordt naar het Engels en omgekeerd voor jou in het Nederlands.
Maar hoe gebruik je Lastpass op een vreemde computer, zelfs in een internetcafé? Hiervoor heb ik vandaag volgende oplossing uitgewerkt. Ik heb (bijna) altijd mijn USB-stick rond mijn nek hangen. Deze week heb ik die vervangen door een 32 Gb versie uit den Aldi. Ik liep de laatste weken steeds tegen de foutmelding aan dat mijn digitaal 8 GB geheugen vol zat van mijn vorige stick. Tijd voor vier maal meer opslag.
Op deze USB-stick heb ik een draagbare versie gezet van de browser Opera. Ik word meer en meer gecharmeerd door de mogelijkheden en vooral snelheid van deze lichtgewichtbrowser uit Noorwegen. Ik kan Opera nu op elke computer opstarten via mijn USB-stick. Ik laat zo ook nergens een spoor echter van mijn surfgedrag. Binnen deze draagbare Opera heb ik Lastpass geïnstalleerd. Ik heb wel de mogelijkheid uitgeschakeld dat mijn Lastpass-wachtwoord wordt onthouden, want ik wil niet dat iemand die mijn USB-stick zou vinden, al mijn paswoorden kan ontdekken. Op deze website kan je steeds de laatste versie van Opera Portable downloaden. Opera draait dan wel in het Engels, maar via deze link is hier een Nederlandstalige mouw aan te passen.
Vanaf nu surf ik via mijn eigen browser met mijn instellingen, waar ik ook ben. Dat geeft me een veilig gevoel, zolang ik mijn stick niet ergens heb achtergelaten. Wie vindt een USB-stick uit die een alarmsignaal laat horen als ik mij op meer dan tien meter van mijn achtergelaten stick bevind?
Reactie toevoegen