Opgelet met computers die niet aan de stroom hangen
Vaak proberen scholen zuinig om te springen met energie. Op zich is daar niets verkeerds mee, maar er zijn als ICT-coördinator ook nadelen aan verbonden. Alle toestellen die aan de stroom hangen, verbruiken een beetje energie: ruststroom noemt men dit. Hoe ouder een toestel, hoe groter die ruststroom is. Daarom zie ik vaak dat computers in de klas verbonden zijn met een contactdoos met een rode knop.
Wanneer een computer niet verbonden is met het elektriciteitsnet, dan wordt de interne batterij aangesproken om noodzakelijke info te bewaren, zoals de tijd, datum en technische gegevens van moederbord en harde schijf. Regelmatig krijg ik de vraag eens langs te komen omdat de computer niet wil opstarten. Blijkt dat de batterij leeg is, zodat de computer opgestart wordt in het jaar 2000 of zelfs nog vroeger. Het doorstarten lukt wel, als je op de functieknop F1 drukt.
Meestal zijn de collega's tevreden als ze weten dat ze op F1 moeten drukken, maar het probleem zal zich herhalen, zolang de batterij niet vervangen wordt of de computer niet aan de stroom blijft hangen. Ik heb even zitten rekenen en de kostprijs voor één computer uitgeschakeld aan het net kost ongeveer €0,02 of op jaarbasis zo'n €6. Dit is ongeveer de kostprijs van het batterijtje. Het batterijtje gaat wel drie jaar mee, maar als ICT-coördinator kruipt er ook tijd in om die batterij te vervangen en er één te halen.
Reactie toevoegen