Panoramafoto's maken
Mijn citytrip naar Malaga zit erop. Voor het weer moest je er niet zijn, dit was hier in Vlaanderen beter. Hoewel, de eerste twee dagen waren wel best te pruimen, maar de volgende twee dagen werden we getrakteerd op regen van 's morgens vroeg tot 's avonds. Het was wel warme regen van 18 graden. Gelukkig heb ik een spatwaterdicht fototoestel, zodat ik toch volop digitale beelden heb geschoten.
De eerste dag maakten we een wandeling naar de top van de Gibralfaroheuvel waar je op de burcht van Castillo een prachtzicht hebt over Malaga. Een uitstekend moment om nog eens een panoramafoto te maken. Een panoramafoto bestaat uit verschillende foto's die achteraf softwarematig aan elkaar worden genaaid of gestiched. Wat weinigen weten is dat je hiervoor beter vertikale foto's neemt. Je zorgt ervoor dat deze elkaar voor zo'n 30% overlappen. Je stelt je fototoestel ook niet automatisch in, maar met een vast diafragma en tijd, zodat de belichting op alle foto's ongeveer hetzelfde is. Hoewel dit niet altijd lukt.
Het beste programma om alle foto's samen te voegen tot één panormafoto is het programma autostich. De demo die je gratis kan downloaden werkt zonder beperkingen. Wel opletten die je in de opties de grootte van je pano instelt, want standaard staat dit op 10% en dan krijg je maar een kleine foto. Ook zorgen die je de geheugenruimte voldoende groot instelt. Ik gebruikte 11 foto's van zo'n 10 Mb en het is een beetje experimenteren hoeveel geheugen je hiervoor moet instellen. Beter te groot dan te klein. Het resultaat was een foto van 15 Mb.
Probleem is dat je die online ook moet kunnen presenteren en in mijn zoektocht vond ik een gedeeltelijke web2.0 toepassing: clevr.com. Het stichen gebeurt via een Adobe Air-applicatie, waarna de foto vervolgens geupload wordt. Je krijgt dan een panoramische foto die je kan embedden in jouw website. De kwaliteit van het stichen vind ik minder dan bij autostich, maar het werkt wel vlot.
Panorama of 2011 Malaga on CleVR.com
Welke toepassingen zijn er nu voor het onderwijs? Je zou met de leerlingen een virtuele voorstelling kunnen maken van de school. Elke leerling breng een digitaal fototoestel mee naar school en maakt van elk lokaal (zonder kinderen!) een reeks overlappende foto's. Achteraf worden deze verwerkt met CLeVR. Eventueel kan hier een website rond gebouwd worden met bijvoorbeeld Google Sites.
Terwijl je toch bezig bent, zet dan in elke klas eenzelfde voorwerp, bijvoorbeeld een geel badeendje. Achteraf kunnen de kinderen dan dit eendje zoeken.
Ook kan je een panoramische foto maken van 360° vanaf het midden van de speelplaats. Aangezien een schoolwebsite tegenwoordig ook vaak gebruikt wordt door ouders in hun zoektocht naar een goede school, kan dit een meerwaarde zijn om de school te presenteren.
Reactie toevoegen