Een eigen e-mailadres
Vanaf het vijfde leerjaar maak ik met de leerlingen een gmailadres aan. Ik krijg bij het begin van het schooljaar telkens wat wantrouwige reacties van ouders, over de veiligheid van zo'n eigen e-mailadres. Het is inderdaad zo, dat ouders bij het gebruik van gmail de controle kunnen verliezen over de escapades van hun kinderen op mailgebied. Ik ga ervan uit dat dit hoort bij opvoeden, het loslaten van je kinderen. Toch geef ik steeds bij het begin onderstaande brief mee met mijn leerlingen. Je mag die gerust integraal overnemen:
Met ingang van 1 september 2007 zijn de eindtermen ICT van kracht. Eén van deze eindtermen luidt: De leerlingen kunnen ICT gebruiken om op een veilige, verantwoorde en doelmatige manier te communiceren. Met deze eindterm in het achterhoofd, hebben alle leerlingen van de klas een e-mailadres aangemaakt bij Gmail. Dit heeft de volgende voordelen:
1) Het is gratis
2) Iedereen bezit een persoonlijk e-mailadres voornaam.naam@gmail.com
3) Dit e-mailadres kan later nog gebruikt worden
4) Gmail bezit een goede spamfilter, zodat er weinig reclamemail ontvangen wordt
5) Gmail scant alle mails op virussen
6) Gmail kan via de browser gebruikt worden en met Outlook (Express) of ander mailprogramma
7) De kinderen chatten veilig binnen Gmail, omdat ze enkel met vrienden chatten van de klas
8) Dit Gmailadres is ook een Google-account waarmee de leerlingen toegang hebben tot andere interessante toepassingen van Google. Zo gebruiken we ook Google Documenten waarin een online tekstverwerker zit. Zo kunnen de leerlingen steeds aan hun bestanden werken, zowel op school als thuis.
Een eigen e-mailadres betekent ook dat de leerlingen zelf verantwoordelijk zijn voor dit e-mailadres. Wanneer ze hun paswoord vergeten, hebben ze geen toegang meer. In het verleden werd dit e-mailadres zelden misbruikt door leerlingen om pestmails te versturen. Het spreekt vanzelf dat indien dit toch zou gebeuren, we als school streng zullen optreden.
Indien u nog met vragen zit over dit Gmailadres, mag u mij altijd bellen op .............................. of mailen naar ...................@...................be Gelieve in de agenda uw handtekening te plaatsen naast Brief Gmail, als controle dat u deze brief hebt gelezen.
Digitale groeten,
Meester .....................
Reactie toevoegen