Gebouwd met Drupal

JufYvon

 

Ik ben Patrick Keysabyl, onderwijzer en ICT-coördinator op rust.  Ik ben nog steeds verslaafd aan het educatief gebruik van de computer.  Ik probeer af te kicken met wandelen, fietsen, reizen, fotografie, video, lezen, joggen en badminton.  Gelukkig heb ik een fantastische vrouw die mijn verslaving al die jaren verdraagt.

QR-code

 

class="statcounter"> href="http://www.statcounter.com/drupal/"
target="_blank"> src="http://c.statcounter.com/3185000/0/ef99cd2f/0/"
alt="drupal analytics" >

Hoe nieuwe leerstof vastleggen op video?

De kans is groot dat na de paasvakantie de scholen nog steeds enkel voorzien in opvang.  Onze onderwijsminister gaf reeds aan dat vanaf dan nieuwe leerstof kan worden aangeboden aan onze leerlingen.  Het hoe krijgen we voorlopig niet te horen. Daarom krijgen we heel wat vragen hierover binnen.  

De efficiëntste manier is om een les met nieuwe leerstof op te nemen op video en deze video aan te bieden aan jouw leerlingen.  

Om een video te maken heb je een camera nodig.  Gelukkig bezit waarschijnlijk iedereen twee camera’s, namelijk die van de smartphone.  De eenvoudigste manier is om jouw les op te nemen met de selfiecamera die vooraan op je telefoon zit.  Je zet je telefoon tegen een bv. enkele boeken. Het voordeel van het gebruik van de selfiecamera is dat je jezelf aan het werk ziet.  Elke smartphone bezit standaard een foto- en videoapp. Het grootste probleem is om jouw video(‘s) online te krijgen, zodat jouw leerlingen die kunnen zien, maar daar kom ik straks op terug.

Elke recente laptop beschikt ook over een webcamera, die meestal verwerkt zit boven het scherm.  In Windows 10 heb je een cameratool. Tik in het zoekvenster onderaan van je taakbalk maar eens “camera” in:

Je klikt op het camera icoontje om de video-opname te starten.  Daarna zie je twee knoppen: één om je opname te pauzeren en eronder om te stoppen.

Als je op het vierkantje onderaan klikt, krijg je jouw opname(s) te zien.  Als je hierop met de rechtermuisknop klikt, kan je de map openen waar je videobestand(en) staan.  Deze map is belangrijk om jouw bestanden online te zetten, waarover later meer.

Om een video-opname van je computerscherm te maken, kan je  https://screencast-o-matic.com gebruiken   Er bestaat ook een gratis versie van. Je kan de video's onmiddellijk posten bij screencast-o-matic zelf en via een link kunnen anderen deze bekijken.  Werkt goed en makkelijk. Op Klascement vind je enkele handleidingen.

De video’s online plaatsen

Een videobestand dat op de eigen computer staat, is niet te bekijken door anderen.  Het bestand moet daarom eerst online worden geplaatst. Er bestaan verschillende tools om video’s online te zetten, de bekendste zijn YouTube en Vimeo, maar persoonlijk vind ik het gebruik van Google Drive het makkelijkst.  Je sleept je video vanaf jouw computer naar een gedeelde map, wacht enkele minuten en daarna hoef je enkel de link van de video aan jouw leerlingen te bezorgen. Je maakt best een map aan met een GSuite-account. Het aantal video’s dat je hierin plaatst is onbeperkt en ze mogen ook onbeperkt zijn van duur, hoewel ik geen video’s zou plaatsen die langer duren dan 10 minuten.

Link: Klik hier om vier filmpjes te zien waarin ik uitleg hoe je dit alles voor elkaar krijgt.

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag voorkomt spam als reactie. Sorry voor het ongemak.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.