Het internet is dood, lang leve het internet
Vele wetenschappers zijn het erover eens: het internet is ten dode opgeschreven. Net zoals onze snelwegen, raken de digitale snelwegen meer en meer overvol. Er ontstaan files door de gigantische toevoer van info dat via eentjes en nulletjes wordt doorgestuurd. Nieuwe toepassingen vragen ook steeds meer bandbreedte, zoals film.
Het internet is ontstaan in Zwitserland, toen de CERF een manier zocht om snel informatie uit te wisselen met andere wetenschappelijke instituten. Datzelfde CERF is er nu in geslaagd om een intranet te ontwikkelen dat 10 000 keer sneller is dan het huidige internet. Binnenkort worden de grootste universiteiten ter wereld, via dit nieuwe internet met elkaar verbonden. De geschiedenis heeft ons geleerd dat de gewone burger over enkele jaren ook kan genieten van deze nieuwe vinding.
Ik beweer steeds dat we nog maar aan het begin staan van de nieuwe technologische revolutie. Dergelijke feiten bewijzen dat ik gelijk heb.
Toch blijft ons onderwijs al jaren ter plaatse trappelen ivm ICT. Ik zag gisteren een oude bekende terug, die ook al jaren met ICT bezig is in het onderwijs. We waren het er beiden over eens dat de educatieve software in de laatste 20 jaar nooit veranderd is. Het zijn nog steeds eenvoudige inoefenprogramma's zonder remediëring. Multimedia, stemherkenning komen niet aan bod. Het is begrijpelijk, want goede educatieve software ontwikkelen vraagt handenvol geld en uitgeverijen die werken voor het Nederlands taalgebied, kunnen dit nooit terug verdienen. Daarom houden ze het bij eenvoudige programma's die hun methode ondersteunen, omdat het mooi oogt!
Reactie toevoegen