Gebouwd met Drupal

JufYvon

 

Ik ben Patrick Keysabyl, onderwijzer en ICT-coördinator op rust.  Ik ben nog steeds verslaafd aan het educatief gebruik van de computer.  Ik probeer af te kicken met wandelen, fietsen, reizen, fotografie, video, lezen, joggen en badminton.  Gelukkig heb ik een fantastische vrouw die mijn verslaving al die jaren verdraagt.

QR-code

 

class="statcounter"> href="http://www.statcounter.com/drupal/"
target="_blank"> src="http://c.statcounter.com/3185000/0/ef99cd2f/0/"
alt="drupal analytics" >

Opzetten van een Androidtablet

In mijn vorige twee blogs over tablets in het onderwijs, heb ik de voor- en nadelen uit de doeken gedaan van de verschillende besturingssystemen en heb ik ook de tablet voorgesteld waarvoor ik uiteindelijk heb gekozen.  In deze blog beschrijf ik hoe ik deze tablet heb geconfigureerd.  Ik hoop dat ik daarna een backup kan maken van deze tablet om deze over te zetten op andere tablets, zodat ik niet elke tablet apart moet installeren.  Ik weet dat dit kan met een tablet die gerooted is (lees 'gekraakt'), maar de Acer is dit niet.

Ik heb eerst een gmailaccount aangemaakt, speciaal om de tablets te beheren, bv tablets.schoolnaam@gmail.com  Ik heb bewust gekozen om geen GoogleApps-account aan te maken met de domeinnaam van de school, omdat we dan geen gebruik kunnen maken van Google+ Of we dit nodig hebben, weet ik nu nog niet.

Daarna heb ik een antivirusprogramma  geïnstalleerd.  Tablets zijn voor hackers een geliefkoosd doelwit.  Ik koos voor Avast.

Vervolgens heb ik Android wat beveiligd in functie van het gebruik met kinderen.  Het installeren van apps rechtstreeks op de tablet is beveiligd met een wachtwoord.  In de instellingen kan je ook ingeven dat enkel apps op niveau van laag volwassenen mogen worden geïnstalleerd.  Met de app AppLock  kan je allerlei handelingen beveiligen met een wachtwoord.  Verder heb ik de DNS aangepast op OpenDNS, zodat geen websites kunnen bekeken worden die niet bestemd zijn voor kinderogen.

Een Androidtablet verbruikt merkelijk meer stroom in slaapstand dan een iPad.  Daarom heb ik de wifi zo ingesteld dat deze automatisch afsluit als de tablet in slaapstand wordt gezet wanneer de tablet niet aan de stroom hangt.

Met behulp van het internet heb ik een lijst samengesteld van apps die ik wil installeren.  Ik heb hier vooral gebruik gemaakt van de website eduapp.nl  Alle apps werden geïnstalleerd vanaf de PC.  Automatisch worden die dan op de tablet geïnstalleerd.  Omdat ik andere tablets ook zal instellen met dezelfde account die ik eerst had aangemaakt, worden alle apps op alle tablets aanvaard, ook de betalende.  Of dit zo zal blijven in de toekomst is koffiedik kijken, maar laten we het hopen.

Met Android kan je vanaf versie 4.2 met verschillende gebruikers werken, maar ik was niet zo tevreden over de voordelen hiervan.  Daarom heb ik gebruik gemaakt van de uitstekende app Kidsplace om verschillende gebruikers aan te maken, beveiligd met een pincode.  Zo kunnen kinderen zelf geen apps installeren of zaken wijzigen.  Ik heb gekozen voor vier soorten gebruikers: kleuters, onderbouw, bovenbouw en tools.  De tools zijn vooral bedoeld voor de leerkrachten, maar je kan sommige tools eenvoudig toevoegen aan elk soort gebruiker.  Zo staat het fototoestel bij elke gebruiker.

Omdat de tablets ook gebruikt zullen worden om foto's mee te nemen en te publiceren, ben ik lang op zoek geweest naar een eenvoudige, maar efficiënte manier om de foto's achteraf te beheren.  Foto's kan je automatisch laten publiceren op de Google+pagina van je account, maar dat was voor gebruik op school niet haalbaar.  Ik heb er het volgende op gevonden.  Met de app Foldersync kan je de foto's uit de fotomap van Android synchroniseren met een willekeurige map in de Cloud, ook Google Drive.  Omdat elke klas zijn eigen tablet als fototoestel gebruikt, zullen per klas alle foto's naar een eigen map worden gesynchroniseerd in de Google Drive-account van onze school.  De leerkrachten moeten dan enkel achteraf de foto's nog wat schiften en per onderwerp verzamelen in een nieuwe deelmap en de foto's zijn klaar om op de schoolwebsite gepubliceerd te worden.

Ik ben nu nog in blijde verwachting van een hoes uit silicone die ik in China besteld hebt.  Ik weet ondertussen dat die verstuurd werd, maar het water is wel diep tussen China en België.  De hoes is bestemd voor een iPad mini, maar ik hoop dat de Acer er ook in past, want de afmetingen verschillen niet zoveel.

Ik heb vooraf heel wat opzoekingswerk verricht.  Je vindt hieronder een lijst met links waar ik veel interessante info uit gehaald heb:

http://www.techradar.com/news/mobile-computing/tablets/how-to-make-android-child-friendly-1045708/1

http://android.stackexchange.com/questions/28296/full-backup-of-non-rooted-devices

http://www.tabletsforschools.org.uk/classroom-management-how-to-take-control-of-tablets-in-a-networked-classroom/

Content filteren door DNS aan te passen: https://www.youtube.com/watch?v=_fLNlBJdvQg

http://download.cnet.com/Qustodio/3000-27064_4-75593121.html

http://www.tomsguide.com/us/download/Kids-Place,0301-53165.html

Hoe foto’s synchroniseren tussen Android en een bepaalde map op Google Drive?
http://android.appstorm.net/how-to/synchronization/how-to-sync-photos-to-google-drive-via-foldersync/

Tot slot wil ik nog kwijt dat een tablet de computer in de klas niet kan vervangen.  Ik heb ondertussen tientallen apps de revue zien passeren, maar er zitten geen educatieve apps tussen die beter zijn dan op een PC.  Meestal ligt het niveau heel wat lager.  De tablet is wel een aanvulling en biedt nieuwe mogelijkheden, maar die ervaring moet ik nog opdoen met mijn leerlingen, maar ik kijk er wel naar uit.

Ken je zelf nog leuke apps of tips, aarzel dan niet om ze me door te mailen.  Je doet er niet alleen mij een plezier mee, maar ook alle collega's die deze blogs volgen.

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag voorkomt spam als reactie. Sorry voor het ongemak.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.