Gebouwd met Drupal

JufYvon

 

Ik ben Patrick Keysabyl, onderwijzer en ICT-coördinator op rust.  Ik ben nog steeds verslaafd aan het educatief gebruik van de computer.  Ik probeer af te kicken met wandelen, fietsen, reizen, fotografie, video, lezen, joggen en badminton.  Gelukkig heb ik een fantastische vrouw die mijn verslaving al die jaren verdraagt.

QR-code

 

class="statcounter"> href="http://www.statcounter.com/drupal/"
target="_blank"> src="http://c.statcounter.com/3185000/0/ef99cd2f/0/"
alt="drupal analytics" >

Digitale schoolborden

Er zijn twee grote spelers bij de digitale borden: Smartboard en Activboard.  Smartboard wordt in Vlaanderen verdeeld door Vanerum, terwijl Prodiason voor Activboard alleenverdeler is. Beide systemen hebben hun kleine voor- en nadelen, maar ik heb beide kunnen uittesten en ben tot de slotsom gekomen, dat je best het goedkoopste bord kiest. In gebruik verschillen ze niet zoveel van elkaar.  Hou er rekening mee dat in die prijs ook de software is inbegrepen, de beamer en eventueel de installatiekosten.  Vele uitgeverijen breiden hun methodes stilletjes aan uit met toepassingen voor een digitaal bord.  Gelukkig zijn deze toepassingen niet merkgebonden, zodat de toepassingen werken op beide systemen. 

De software van Smartboard kan je thuis uittesten op jouw computer.  Dit heeft ook het voordeel dat je sommige specifieke software voor Smartboard op Activboard kan gebruiken, als je de software installeert op de computer waarop de software voor Activeboard is geïnstalleerd. 

Ik heb eens gezocht welk lesmateriaal er voorhanden is voor beide borden: 

Ik stel vast dan er weinig materiaal bestaat dat specifiek voor een bepaald bord werd ontwikkeld.  Veel lesmateriaal dat op een computer draait, werkt natuurlijk ook op een digitaal bord.  Vooral software waarbij geklikt en gesleept moet worden, is heel bruikbaar voor een digitaal bord.

In een leuk filmpje kom je meer te weten over de mogelijkheden van een digitaal bord.

Vele scholen hangen één digitaal bord in het computerlokaal.  Op zich is daar niets mis mee natuurlijk, maar een digitaal bord hoort eigenlijk thuis in de klas.  Een klassiek krijtbord heb je niet meer nodig, als je naast het digitaal bord, nog een wit bord voorziet waar je met aangepast viltstiften op schrijft.  Bordschema's sla je op en hoef je daarom maar één keer nog te maken.  Verbeteringen zijn een fluitje van een cent: je scant het invulblad van de leerlingen in en je noteert de juiste antwoorden op het bord.

Zoals met alle werkmiddelen is de meerwaarde van een digitaal bord vooral bepaald door de creativiteit en de competentie van de leerkracht zelf.  Het vraagt een tijd voor je de werking gewoon bent, maar eenmaal je aan de top zit van die leercurve kan je het bord niet meer missen.  Zelf zit ik nog halfweg die leercurve, ik heb het van horen zeggen

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag voorkomt spam als reactie. Sorry voor het ongemak.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.