De nieuwe Chinees overtreft alle verwachtingen
Ik heb me een nieuwe smartphone aangeschaft, eentje van Chinese makelij. De reden is tweeledig: er passen twee SIM-kaartjes in en de prijs/kwaliteit ligt hoger dan bij de gekende merken. Na wat wikken en wegen heb ik een Jiayu G4 aangeschaft. Ik kon dit toestel rechtstreeks importeren uit China en op zich is dat geen probleem, mijn vorig toestel heb ik ook zo gekocht. Maar er is nu een verdeler van het toestel in België en daar krijg ik twee jaar garantie. Bij problemen kan ik ook daar terecht. De service is in elk geval prima, ik mailde voor een probleem waar ik geen oplossing voor vond (eerst zelf zoeken, zo leer je het meeste bij) en vijf minuten later werd ik gebeld door een vriendelijke dame die me stap voor stap hielp. Die verdeler is dezelfde firma van Schooltab.be
Ik heb het toestel nu een tiental dagen en ik ben er heel tevreden over. Als nieuw toestel waarbij het toestel regelmatig wakker is, houdt de 3000mA-batterij het twee volle dagen uit, WIFI/3G altijd actief. Het scherm reageert direct en correct op alle vingerbewegingen op een manier zoals ik dit enkel op mijn iPad gewoon ben. Het 4,7 inch scherm is groot genoeg en toch kan het toestel nog mee in het borstzakje van mijn hemd. De telefoonkwaliteit is meer dan voldoende en het speakertje levert een krachtig geluid op. Met 2GB + 32 GB ram is er heel veel plaats voor software en data. Het scherm oogt fantastisch en is zelf bruikbaar in de zon. Volgens verschillende recenties was de GPS een minpunt, maar ik heb deze reeds twee keer gebruikt in de auto samen met Sygic en de start duurt wat langer dan bij mijn iPad of Asus Transformer, maar daarna werkt hij zoals het hoort. Ik zou er geen schatten mee zoeken tijdens een geocache omdat de nauwkeurigheid dan onvoldoende is.
Hieronder lijst ik de apps op die ik regelmatig gebruik. Ik heb de links naar de Playstore er niet onder gezet, die vind je makkelijk zelf, lijkt me.
Aviary: een prachtige launcher die je Android omtovert tot een heel interessant en intelligent toestel.
Achtergronden HD: leuke foto's als achtergrond instellen.
Advanced Task manager/killer: Sluit alle programma's die open staan om batterij te sparen als dit nodig is.
Alarm Clock extreme free: stel zoveel alarmen in als je wilt. Handig bij een uiltje knappen als daar tijd voor is.
Bikenode: Fietsknooppunten op je telefoon in Vlaanderen en Nederland.
Evernote: mijn digitaal anti-Alzheimer
Wunderlist: zie Evernote
Airdroid: Werk via jouw PC op jouw smartphone. Vind ook jouw telefoon terug als hij gestolen wordt.
Chromebrowser
Opera Mini browser: om spaarzaam te surfen onder 3G of lager
Dropbox: makkelijk bestanden uitwisselen tussen PC en telefoon
Google Drive
Google Play Music: 20 000 bestanden uit mijn muziekbibliotheek, overal gratis te beluisteren
Google Goggles: scant alles wat te scannen is, ook gebouwen
Google Vertalen: was bijzonder handig in Noorwegen deze zomer
MX-speler: speelt alle soorten video af
Quickoffice: opent MS-Officedocumenten
Skype: gebruik het weinig op mijn telefoon, maar iets om achter de hand te hebben
Swiftkey: een betalende app om snel tekst in te voeren. Voorspelt verbazend goed wat je zal typen
Sygic: uitstekende GPS-software met een Tomtommotor, maar merkelijk goedkoper. Ik had ervoor betaald voor mijn Asustablet en kon het zonder problemen nog eens installeren op mijn telefoon.
Symbaloo: mijn links van de pc zijn nu ook beschikbaar op mijn telefoon
Tripadvisor: een handig programma voor een reiziger als ik
Tweetcaster: een interessante twittercliënt
Grooveshark: onbeperkt gratis muziek beluisteren
Google Maps: uitstekende kaartsoftware, maar ik weet nu niet of dit er standaard al niet op staat.
Mobile security van Avast: een virusscanner
NMBS: een app die ik liever niet vaak gebruik, maar toch regelmatig nodig heb bij het treinreizen
Radio.be: Alle Belgische radiozender online
Satellite Director: Hiermee vind ik snel de juiste satelliet met mijn schotel
Tunein Radio: Muziek streamen naar je telefoon. Interessant in het buitenland omdat er minder dataverbruik is dan met Radio.be
Wifi Manager: WIFI-spots vinden in de omgeving
Wikitude: toont op je telefoon wat er in de omgeving te ontdekken valt
Belgacom Fon wifi access: Als FON-gebruiker mag ik hier ook gratis gebruik van maken. Lekker handig in binnen- en buitenland.
3G Watchdog: houdt bij hoeveel data ik verbruik op GSM-netwerken. Vooral in het buitenland is dit handig om voor geen verrassingen te staan.
Vodafone Usage Manager: In het buitenland kan ik voor €3 per dag 100 Mb internetten. Deze app voorkomt dat ik over de schreef ga, wat toch al gebeurd is toen ik in slaap viel terwijl ik online naar de Vlaamse Radio luisterde.
Dit zijn enkel apps die ik op mijn telefoon heb geïnstalleerd (naast diegene die er standaard op staan). Op mijn tablet(s) staan er nog andere, zoals spelletjes, YeloTV, kranten, ... Vooral apps waar een groter scherm voor nodig is.
Ik ben altijd geïnteresseerd in nog boeiende apps voor een telefoon (of tablet), vooral diegenen die je zelf niet meer kunt missen.