Java bijwerken op het computerpark van school
Java is een plugin die bepaalde toepassingen mogelijk maakt die anders niet te gebruiken zijn in een browser. Je kan het vergelijken met Flash. Op een iPad draait Flash niet. Daarom zie je bepaalde banners niet of kan je sommige flashspelletjes niet spelen. Java wordt door hackers vaak gebruikt om in een computer in te breken, omdat het veel fouten in de programmeercode bevat die hackers misbruiken. Daarom worden er met de regelmaat van de klok updates uitgebracht. Onderaan zie je dan een oranje icoontje in je taakbalk verschijnen met de korte boodschap: er is een update voor java beschikbaar.
Het is verstandig om de laatste update te installeren, maar op school zijn dat heel wat computers. Klik je op het oranje icoontje, dan wordt eerst het installatieprogramma gedownload en als je niet oplet bij het begin van de installatie, breng je nog twee wijzigingen aan op jouw computer die niets te maken hebben met java: er wordt een toolbar mee geïnstalleerd en de startpagina wordt gewijzigd zonder dat je erom gevraagd hebt.
Dit schooljaar heb ik het anders aangepakt. Ik zet via deze website de laatste versie van java op de server in een map die bereikbaar is voor alle computers van de school. Op het bureaublad van deze computers staat een snelkoppeling naar dit installatieprogramma. Wanneer een nieuwe update uitgebracht wordt, stuur ik een mailtje aan de collega's dat ze even op die snelkoppeling moeten klikken en automatisch wordt de nieuwe versie van java geïnstalleerd. Deze versie bevat ook niet de bijhorende malware waarop je anders getrakteerd wordt.
Veel experts raden het gebruik van java af, maar een aantal programma's op het rekenweb hebben het nog nodig.