Ik heb een draadloze accesspoint aangesloten, maar hoe kan ik nu draadloos internetten?
Ik stel vast dat meer en meer collega's op school draadloos op het net willen. Ze hebben hun eigen laptop mee of willen met de smartphone een draadloze verbinding. Op mijn school was er niet overal dekking. Daarom besloten we via een wereldbekend postorderbedrijf in Duitsland drie accesspoints te kopen. De prijs was de helft lager dan in België en de verzendkosten waren gratis. Zou België dan inderdaad zo'n duur land zijn? Soit, de bestelling kwam drie dagen later netjes binnen en ik aan de slag. Ik dacht dat ik gewoon het internetkabeltje in de poort Internet moest stoppen en dat daarmee de kous af was. Mis dus: geen internet. Ik wil jullie mijn tijdverlies van een halve dag zoeken besparen, door hier de oplossing neer te schrijven, want het internet leerde me, dat ik niet de enige was met het probleem.
Koop je een draadloze accesspoint zonder router, dan zal je geen problemen ervaren, je steekt het internetkabeltje in het poortje dat er is en klaar is kees. Een kind kan de was doen. Een router vraag je? Een router verzorgt het digitaal verkeer tussen het internet dat via jouw modem binnen komt en de verschillende computers die erop zijn aangesloten. Er worden meer draadloze acesspoints met router verkocht dan zonder en daar zit het venijn. Binnen een netwerk wil er maar één router de baas zijn. Breng je twee routers in jouw netwerk, dan vraag je om problemen. Met veel geluk zal je draadloze accesspoint werken, maar de internetverbinding valt waarschijnlijk regelmatig uit, zodat je op het internet leest dat dit of dat merk op geen ballen trekt.
OK, je hebt een draadloze accesspoint gekocht met een router ingebouwd. Wat nu? Wel, het komt erop aan om de functies van de router uit te schakelen. In mijn geval was dit het uitschakelen van DNS en van DHCP. Hoe je dit doet, hangt af van jouw modem, maar de handleiding vertelt er vast en zeker meer over. Mijn modem had standaard ook het IP-adres 192.168.0.1, maar op dat adres zit ook de router achter de modem. Dus moest ik ervoor zorgen om mijn draadloze accesspoint een IP-adres te geven dat vrij was. In mijn geval was dit 192.168.0.2, maar een pingopdracht vertelt je snel of dit IP-adres vrij is, zoniet, schuif je een nummertje op, bv 192.168.0.3.
Maar toen was ik er nog niet. Ik had een draadloze accesspoint gekocht met vier internetpoorten en één poort waar internet bij stond. Ik dacht dat de kabel van het internet in de internetpoort moest, dan had ik nog vier vrije LAN-poorten om bijkomende computers op aan te sluiten. Mis dus. De internetpoort mag je enkel gebruiken als je gebruik wilt maken van de router. Ik moest de internetkabel in één van de LAN-poorten steken en toen werkte alles plots perfect. Ik heb natuurlijk mijn draadloze accesspoint ook van een naam voorzien (het lokaal waar hij staat) en van de nodige beveiliging, zodat niet iedereen op de accesspoint kan inloggen, maar dat wordt netjes beschreven in de handleiding. In de poort Internet heb ik een papier gepropt, zodat anderen deze poort niet kunnen gebruiken. 't Zou de eerste keer niet zijn dat zoiets gebeurt nadat de kuisvrouw iets te grondig te werk is gegaan.
Op dezelfde manier heb ik de andere twee draadloze accesspoints geconfigureerd en nu draait alles als een zonnetje. Ik was wel een halve dag kwijt aan zoeken.
Wie meer wil weten over een draadloos netwerk, vindt dit in onderstaand filmpje: