Gelieve de filter te reinigen
Meer en meer klassen beschikken over een beamer. Deze is meestal noodzakelijk voor een digitaal bord, maar als mijn mening gevraagd wordt, dan opteer ik voor drie beamers, in plaats van één beamer met digitaal bord. Ik heb niets tegen digitale borden, maar momenteel hangen die hoofdzakelijk in de derde graad, terwijl graad 1 en 2 blijven werken op krijtborden en het moeten doen met prentjes. Wie de gelukkige gebruiker is van een beamer, weet dat er regelmatig een boodschap in het beeld verschijnt: Gelieve de filter te reinigen. Velen zien dit als de taak van de ICT-coördinator, maar die heeft hier niet altijd tijd voor en de vraag is of dit wel zijn taak is. Daarom wordt die filter soms te laat of niet gereinigd, hoewel dit een werkje is dat niet moeilijk is.
Een beamer heeft meestal twee filters. Dit is een eenvoudig klepje waar een haasje tegen zit. Je trekt die klepjes voorzichtig uit de beamer en gaat ermee naar buiten. Het stof zit op de filter, dus aan de buitenkant van het klepje. Je houdt deze zijde van jou af en blaast het stof eruit aan de andere kant. Let op dat je het filtertje zelf niet weg blaast. Daarna steek je de twee klepjes terug in de beamer.
Maar je zal merken dat je de foutmelding daarna nog blijft zien. Software in de beamer houdt netjes bij hoeveel uur de beamer gewerkt heeft. Na bijvoorbeeld 250 uur, wordt de boodschap Gelieve de filter te reinigen, automatisch geprojecteerd. Er zit geen voeler in de beamer die controleert of de filter verstopt is. Na het reinigen, moet je zelf nog in het menu via de afstandsbediening, de teller terug op 0 zetten.
De branduren van een lamp zijn niet eeuwig. Meestal liggen die tussen de 2000 en 3000 uur. Het is dus zinvol om de lamp af te leggen als de beamer niet gebruikt wordt, want deze lampen happen een groot deel weg van het schoolbudget. Tijdens een pauze kan je de beamer ook in slaaptstand zetten. Ook dit doe je met de afstandsbediening.
Vraag gewoon eens aan de ICT-coördinator om dit één keer te tonen tijdens een personeelsvergadering en daarna kan elke leerkracht dit zelf.