Gebouwd met Drupal

JufYvon

 

Ik ben Patrick Keysabyl, onderwijzer en ICT-coördinator op rust.  Ik ben nog steeds verslaafd aan het educatief gebruik van de computer.  Ik probeer af te kicken met wandelen, fietsen, reizen, fotografie, video, lezen, joggen en badminton.  Gelukkig heb ik een fantastische vrouw die mijn verslaving al die jaren verdraagt.

QR-code

 

class="statcounter"> href="http://www.statcounter.com/drupal/"
target="_blank"> src="http://c.statcounter.com/3185000/0/ef99cd2f/0/"
alt="drupal analytics" >

Reactie toevoegen

Windows 8: Mijn eerste ervaringen

Toen ik gisteren onder ogen kreeg dat de consumer preview van Windows 8 reeds één miljoen keer was gedownload, kon ik toch moeilijk achter blijven om dit nieuwe besturingssysteem eens uit te testen.  Omdat ik geen recente computer op overschot heb, installeerde ik daarom Windows 8 onder Virtual Box op mijn computer.  Dit heeft wat beperkingen, maar als testcase is het best te gebruiken.   Zo duurde het even vooraleer ik Windows 8 als breedbeeld op het scherm van mijn Macbook zag staan. Gelukkig bracht deze blog uitkomst.  

Graag wil ik mijn eerste ervaringen eens neerbloggen.

De installatie verliep vlekkeloos en behoorlijk snel.  Het valt op dat Windows 8 geen zo'n grote slokop is als zijn oudere broers.  Met de komst van Windows 7 viel al een verbetering waar te nemen, maar deze weg wordt nu verder ingeslagen.  Bij het opstarten wordt gevraagd een account aan te maken, gekoppeld aan een mailadres.  Hier ging ik in de fout: ik gebruikte een mailadres dat niet gekoppeld is aan Windows Live.  OK, ik kon dit achteraf wel koppelen, maar ik wil dit niet, omdat ik een ander live-account bezit.  Ik gebruik dit zelden (enkel voor mijn Skydrive).  Nu vond ik nergens hoe ik mijn eerste mailadres kon wijzigen in mijn Windows Live account.  Ik heb dan maar een nieuwe gebruiker aangemaakt.

Windows 8 wil twee werelden verenigen: de tablet en de desktop.  Windows 8 start steeds op met de metro-interface die bedoeld is voor tablets.  Daarna kan je terug schakelen naar de desktop.  Ik vind persoonlijk die vereniging niet altijd geslaagd.  De metro ziet er heel gelikt uit en werkt waarschijnlijk op een tablet ook vlot, zoals ik uit de verschillende YouTubefilmpjes kon opmaken.  Maar op een desktop werkt het soms irriterend.  Windows heeft opnieuw netjes gejat uit OSX van Apple, door gebruik te maken van de hoeken van de desktop als activeringspunten voor bepaalde functies.  Rechtsonder ga je naar het startscherm en niet de startknop zoals ik in sommige artikels lees.  Die is volgens mij weldegelijk verdwenen, ofwel heb ik nog niet kunnen uitvissen waar die verborgen zit.  Linksboven activeer je een veld dat de verschillende vensters toont die open staan.  De rechterkant is voorbehouden voor andere functies als instellingen van apps of de computer.

Soms wordt de oude desktoplayout en de metrolayout door elkaar gebruikt.  Metro is veel strakker, met grotere letters, wat het gebruiksgemak op een tablet verbetert, maar als je met de desktoplayout werkt, wil ik die metro laten passeren en toch duikt die layout ook op bij instellingen.  Ik vind het ook jammer dat de desktop zoals die gebruikt werd onder Windows 7 grondig werd gewijzigd.  Het meeste vind je wel terug, maar het is zoeken.  Gewoon afsluiten van Windows 8 kostte mij al enkele zoekopdrachten op internet.  Daarvoor moet je terug naar de metrointerface.

Apps is nu het modewoord.  Je installeert geen programma's meer, maar apps uit een winkel of store.  OK, op die manier krijgt Microsoft weer controle over programma's, maar Microsoft wordt zo meer gesloten en gaat dezelfde weg op als Apple dat in OS5 (op de iPad) alles heel sterkt afschermt en controleert.  Het zal voor programmeurs ook meer moeite kosten om hun programma's om te zetten naar Windows 8, dan dit het geval was naar Windows 7.  Misschien is het nog mogelijk klassieke programma's te installeren, dat heb ik nog niet uitgeprobeerd.   Hopelijk kunnen programma's ook compatibel worden gemaakt met oudere versies van Windows zoals dit vroeger het geval was, want anders zullen veel educatieve programma's niet meer gebruikt kunnen worden onder Windows 8.

Een eerste slotsom luidt als volgt.  Als besturingssysteem voor de tablet ziet het er heel mooi en gebruiksvriendelijk uit.  Android koos ervoor om een groot deel van de interface van de iPad te kopiëren, Microsoft kiest duidelijk voor een nieuwe aanpak en die lijkt me geslaagd.  Maar het huwelijk tussen een tablet- en een desktopinterface vind ik minder goed.  Op zich heb ik er geen problemen mee dat de twee op een desktop kunnen draaien, maar ik zou ze liever gescheiden zien en nu zijn ze teveel verweven.  Zo zijn er twee verschillende browsers aan boord.  Internetexplorer en een browser aangepast voor tablets.  Soms krijg je de ene versie te zien en soms de andere en dat heeft niet altijd te maken met je keuze voor desktop of metro.

Ik werkt met Windows sedert de versie 3.0   Ik heb nooit problemen gehad om over te stappen naar een nieuwe versie, maar de overstap van Windows 7 naar 8 is wel groot en ik ben bang dat die overstap voor veel van mijn collega's te groot zal zijn.  De leercurve is veel steiler.   Het aantal apps is nog heel beperkt.  Apps voor mail en agenda richten zich (nog) enkel naar Microsoftproducten.  Als Googlegebruiker hoop ik dat er snel apps komen die ook de afspraken uit mijn Google Agenda netjes  tonen in de metrointerface.  

Ik moet nog veel uitvissen (Windows 8 start trouwens met een vis die uit een kindertekening lijkt te zwemmen), maar ik hoop later nog meer praktijk te mogen bloggen.

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag voorkomt spam als reactie. Sorry voor het ongemak.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.