Wie mijn blogs volgt, weet dat ik een fervent gebruiker ben van de browser Google Chrome. Maar één van mijn scholen is uitgerust met een gedateerdeerd computerpark. Er staan 24 Pentium 4 computers van de eerste generatie, met 256 Mb aan boord. Toen de leerlingen van het eerste leerling vrijdag de computers opstartten en inlogden op de website van school met Google Chrome, lukte dit verwonderlijk genoeg slechts op de helft van de computers. Op één vierde kwam de website tergend langzaam binnen en op nog één vierde lukte het helemaal niet. Als man met geduld, vroeg ik de kinderen een beetje te wachten wat met ongedurige kinderen die willen werken niet makkelijk is. Ik heb toen van armoede de kinderen met hun juf terug gestuurd naar klas. Een probleem oplossen, terwijl tien kinderen roepen "Ik zie nog niets en mijn buur wel" is niet eenvoudig.
Ik vermoed dat de oorzaak de volgende is. Alle pc's zijn beveiligd met software waarbij de computers bij het opstarten draaien in een virtuele omgeving, zodat de computers bij afsluiten en opnieuw opstarten, altijd in hun originele toestand worden gezet die ik heb bepaald. Google Chrome is ondertussen aan zijn zoveelste versie toe en de browser wordt steeds automatisch geupdated naar de laatste versie. Aangezien de beveiliging van de pc's de computers steeds terug zet in de originele toestand, wordt Google Chrome telkens opnieuw geupdated en zo vierentwintig keer tegelijkertijd in de computerklas. Gevolg is dat de updates tergend langzaam binnen komen, zodat een deel van de computers bevriezen, zeker bij oudere toestellen zoals hier het geval is.
Ik had beloofd om het probleem zo snel mogelijk op te lossen. Op de pc's stond Internet Explorer versie 7, maar ik had geen zin om naar versie 8 over te stappen (9 draait bij mijn weten niet onder XP) Firefox was ook een optie, maar ik had onlangs gelezen dat Firefox vanaf versie 10 ook gaat voor automatisch updates zoals Google Chrome. Mijn keuze viel dan op een oude getrouwe die ik vroeger op mijn PC had staan: Opera. Ook op mijn smartphone ben ik heel tevreden over deze browser.
Het grote voordeel van Opera is dat het installatiebestand een gezipt bestand is. Wanneer je het uitpakt, dan hoef je enkel dit bestand in de programmamap te kopiëren en je kan onmiddellijk aan de slag. Geen aanpassingen in het register. Enkel een snelkoppeling leggen op het bureaublad. Op die manier kon ik behoorlijk snel Opera installeren binnen één lesuur op alle 24 computers. Vreemd genoeg moest enkel bij de helft Flash ook even worden geïnstalleerd, maar dit ging vlot binnen Opera zelf. Opera startte verbazend snel op, sneller dan Google Chrome bij mij thuis. Benieuwd of dit ook zo zal zijn met 24 computers in één keer, maar ik heb er goede hoop op.
Enige nadeel aan deze operatie is dat ik nu geplaagd zit met rugpijn, want ik deed de installatie rechtstaande (en voorover gebogen), een houding die me reeds in het verleden parten speelde. Maar ja, haast en spoed is zelden goed. Gelukkig weet ik dat de pijn na vier dagen wel verdwijnt. We zitten halfweg.