De (bijna) perfecte zoekmachine
Zoeken op het internet is een belangrijke vaardigheid die in mijn lessen regelmatig aan bod komt. Ik leer mijn leerlingen aan dat juiste sleutelwoorden sneller tot een goed zoekresultaat leiden. In het begin tikken leerlingen vaak vragen in: Hoe hoog is de Eiffeltoren? Toegegeven, dit is nu een slecht voorbeeld, want de artificiële intelligentie van Googles zoekrobot zal het antwoord op deze vraag tonen in een groot lettertype. Maarvaak leiden vragen niet het snelst tot het gewenste antwoord.
Ik liet het woord zonet vallen: artificiële intelligentie (AI). Ik maakte er voor het eerst kennis mee via de schaakcomputer Deep Blue die in 1997 won van de toenmalige wereldkampioen Kasparov. In 2017 versloeg AlphaGo de wereldkampioen go, beschouwd als het moeilijkste bordspel ter wereld. Op YouTube kan je hierover een interessante docu bekijken.
Maar AI begint overal op te duiken. Als amateurfotograaf sta ik onder de indruk hoe AI mijn foto’s veel beter kan maken dan ikzelf. Een achtergrond verwijderen is magie met het online programma remove.bg Wie deze tool ontdekt heeft, zal nooit nog klungelen met een groen scherm in de klas.
Maar chatGPT gaat nog een stap verder. Duizenden artikels werden door deze chatapplicatie verwerkt. Het resultaat is een nieuwe uitdaging voor ons onderwijs. Wanneer Filip van zijn geschiedenisleraar als straf een verhandeling moet schrijven over Julius Caesar, zal chatGPT dit in een oogwenk voor Filip schrijven en zijn geschiedenisleraar zal nooit ontdekken dat Filip zijn straf niet zelf heeft geschreven, want elke tekst die chatGPT produceert is uniek. Probeer het zelf uit, het is gratis. Geniet van de kinderlijke verwondering die ik ook de eerste keer beleefde. Ook dit is mediawijsheid.