Een les streamen / opnemen voor een andere groep / klas
In dit stappenplan leer je hoe je jouw les in klaslokaal A kan streamen naar andere lokalen of zelfs bij leerlingen thuis. In deze coronatijden is lesgeven niet meer wat het ooit geweest is. Leerkrachten moeten creatief omspringen met tijd, techniek en leerlingen.
Streamen betekent dat een les wordt vastgelegd met een camera en microfoon en dat deze via een beeldscherm gelijktijdig of later zichtbaar is. Dit kan met de tools waarmee videogesprekken worden georganiseerd zoals Teams, Meet, Skype of Zoom, maar het kan perfect met een tool die de meesten al veel langer gebruiken: YouTube. Je moet enkel over een Google-account (gmailadres) beschikken en de eerste keer over een dag geduld, maar daarna kan je kwalitatieve opnames maken van jouw les.
Wat zijn de voordelen bij het gebruik van YouTube:
- Het is gratis
- De video’s zijn meestal van betere kwaliteit.
- De opname kan live (met een vertraging van een paar seconden) of achteraf bekeken worden. De opname wordt opgenomen en bewaard op de servers van YouTube.
- De opnames zijn niet openbaar. Enkel wie over de juiste link beschikt, kan de opnames zien.
- Je kan de opname achteraf kort bewerken binnen YouTube, je hebt geen apart programma nodig.
Wat zijn de nadelen bij het gebruik van YouTube:
- De instellingen en het gebruik zijn iets ingewikkelder, maar dit stappenplan legt het jou hopelijk haarfijn uit.
- Voor elke opname wordt een nieuwe URL gemaakt die verdeeld moet worden.
Het stappenplan is verdeeld in drie delen. In het eerste deel komt het eerste gebruik aan bod. In deel 2 leer je hoe je een opname streamt, bewaart en bekijkt. In het laatste deel komt de videobewerking aan bod. Ik toon je enkel hoe je videofragmenten knipt. Er zijn meer mogelijkheden, maar niet belangrijk voor ons doel.