Gebouwd met Drupal

JufYvon

 

Ik ben Patrick Keysabyl, onderwijzer en ICT-coördinator op rust.  Ik ben nog steeds verslaafd aan het educatief gebruik van de computer.  Ik probeer af te kicken met wandelen, fietsen, reizen, fotografie, video, lezen, joggen en badminton.  Gelukkig heb ik een fantastische vrouw die mijn verslaving al die jaren verdraagt.

QR-code

 

class="statcounter"> href="http://www.statcounter.com/drupal/"
target="_blank"> src="http://c.statcounter.com/3185000/0/ef99cd2f/0/"
alt="drupal analytics" >

Reactie toevoegen

RSS Feed

Logo RSS

 Waarschijnlijk heb jij net als ik een aantal websites die je regelmatig bezoekt.  Die websites bevatten waarschijnlijk het logo dat je hiernaast ziet. Heb je jou al eens de bedoeling van dit teken afgevraagd? Wel, dit is het logo om de RSS-feed van de website op te slaan.  RSS staat voor Really Simple Syndication. Met een RSS lezer kan je zo een overzicht krijgen van de nieuwste berichten op jouw favoriete websites. Zo hoef je niet steeds naar elke website apart te surfen, maar kan je eerst een overzicht krijgen van alle wijzigingen binnen één website.

Op de website van Radio 2 vond ik een eenvoudige handleiding hoe je RSS gebruikt. Die tekst vind je hieronder.  Ikzelf gebruik als startpagina iGoogle (zie screencast) en daarop staan alle RSS'en van mijn favoriete websites. Telkens als ik mijn brower opstart, zie ik deze pagina. Zo zie ik bijvoorbeeld alle nieuwe berichten van mijn kranten, maar ook de nieuwe artikels op websites die gemaakt zijn met Site-4-School, want ook deze site heeft zo'n syndicatie.  Ik weet intussen dat reeds enkele ICT-coördinatoren via deze RSS op deze website geabonneerd zijn en dat vind ik heerlijk.

RSS lezen met behulp van een browser
De huidige generatie Netscape- en nauwverwante Mozilla-browsers ondersteunt RSS. Zo bevat Mozilla Firefox een ingebouwde RSS-lezer met de naam 'Live Bookmarks'. Ook de met Mac OS X meegeleverde Safari-browser bevat een ingebouwde RSS-lezer, net als de toekomstige Internet Explorer 7

RSS-datastromen beheren via een website
Een aantal websites biedt de mogelijkheid om een eigen webpagina samen te stellen, opgebouwd met de titels van jouw favoriete RSS-datastromen. Enkele voorbeelden:
google.com/reader/lens/
start.com
newsisfree.com

Specifieke programma's
Er bestaan ook kleine programma's die specifiek gebouwd zijn voor het beheren van RSS-datastromen. Ze bieden het voordeel boven het gebruik van een browser dat ze op de achtergrond kunnen lopen, terwijl je met iets anders bezig bent. Het programma waarschuwt dan wanneer er iets gewijzigd is in een van de sites waarop je bent geabonneerd. Er zijn veel zulke programma's te vinden op het web, hieronder volgen enkele voorbeelden:

AmphetaDesk (Mac, Windows, Linux)
FeedDemon (Windows)
FeedReader (Windows)
Radio Userland (Mac, Windows)

Hoe abonneer ik me op de RSS-stroom van mijn keuze?
Hoe je jezelf precies kunt abonneren, hangt af van het 'leesprogramma' dat je daarvoor gebruikt. Meestal vraagt men de URL van de datastroom waarop je jezelf wilt abonneren. Hieronder krijg je de link naar onze RSS-datastromen. Je kunt die openen in jouw browser en vervolgens de URL kopiëren, sommige lezers laten toe om deze links gewoon in de lezer te 'slepen'

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag voorkomt spam als reactie. Sorry voor het ongemak.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.