Gebouwd met Drupal

JufYvon

 

Ik ben Patrick Keysabyl, onderwijzer en ICT-coördinator op rust.  Ik ben nog steeds verslaafd aan het educatief gebruik van de computer.  Ik probeer af te kicken met wandelen, fietsen, reizen, fotografie, video, lezen, joggen en badminton.  Gelukkig heb ik een fantastische vrouw die mijn verslaving al die jaren verdraagt.

QR-code

 

class="statcounter"> href="http://www.statcounter.com/drupal/"
target="_blank"> src="http://c.statcounter.com/3185000/0/ef99cd2f/0/"
alt="drupal analytics" >

Reactie toevoegen

Bangelijk fantastisch

Met open mond stond ik gisterenavond te kijken naar mijn foto's.  Vol ongeloof riep ik er mijn schat bij, maar die vond het bangelijk.

Sedert 2006 maak ik een backup van mijn foto's op de servers van Google.  Eerst waren die te bekijken met Picasa, later werd dit simpelweg Google Photos.  Ik weet dat grote spelers als Apple, Facebook en Google al een tijdje met gezichtsherkenning bezig zijn.  Ik weet niet of dit bij Facebook nog kan -ik ben geen Facebooker- maar vroeger kon je een gezicht taggen, door een vierkantje rond een gezicht te trekken en daar een naam aan te geven.  

Ik vroeg mij af of dit bij Google ook kan, want ik had deze optie nog nooit gezien in mijn instellingen.  Wat bleek, die optie steekt er weldegelijk in, maar is in de meeste Europese landen niet zichtbaar, omdat het in strijd is met Europese wetgeving inzake privacy.  Je hoeft gelukkig niet naar Amerika te reizen om deze instelling wel te zien.  Met een VPN, een stukje software dat ervoor zorgt dat je vanop de meeste plaatsen ter wereld -zogezegd- surft, kon ik de optie Vergelijkbare gezichten groeperen activeren waardoor Google begon aan het catalogiseren van alle gezichten uit mijn foto's, een werkje wat toch een kleine dag in beslag nam.  Gelukkig kan ik deze inventaris volledig privé houden.

Het resultaat was verbluffend, Google wist iedereen die ik aanklikte bijna feilloos eruit te pikken.  Klikte ik op mijn jongste dochter, dan kreeg ik alle foto's te zien waarop zij te zien is, ongeacht de leeftijd, de kwaliteit van de foto's of dat het een voor- of zijaanzicht was.  Er waren foto's bij waarbij ik dacht: "Aha, hier heeft Google een steek laten vallen",  maar bij nader inzicht bleek mijn dochter er wel op te staan, ergens verborgen tussen andere gezichten.

De zoekfuncties op foto's werkt trouwens ook voor andere onderwerpen.  Ben je op zoek naar een ballon, een mooie zonsondergang of foto's van Antwerpen? Tik de schuingedrukte woorden in de zoekbalk in en je krijgt gegarandeerd de juiste foto's te zien met een bijzonder kleine foutmarge.  

Dit is mogelijk door het toepassen van kunstmatige intelligentie (AI) en het gebruik van neurale netwerken, twee termen die steeds belangrijker worden in onze wereld.  Over filosofische kwesties wil ik het hier niet hebben, zoals steeds zijn er twee kanten aan een medaille.

Wie interesse heeft om mijn test over te doen, vindt alle info met onderstaande links:

https://blog.computercreatief.nl/google-fotos-gezichtsherkenning-aanzetten/

http://www.zdnet.be/nieuws/174816/activeer-gezichtsherkenning-op-google-fotos/

Wat zijn de voordelen nu voor een school?  Ik heb alle foto's van de schoolbibliotheek ook geïnventariseerd.  Leerlingen in het zesde leerjaar kunnen zo op het einde van een schooljaar een persoonlijk fotoalbum samen stellen met alle foto's waarop ze staan van kleuter tot nu, een evolutie die ze niet snel zullen vergeten.  Of een collega gaat op pensioen, het is zo een peulschil om een leuke presentatie te maken met foto's door de jaren heen.

 

 

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag voorkomt spam als reactie. Sorry voor het ongemak.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.