Mijn digitaal geheugen
Ik krijg soms het compliment dat ik een levende internetencyclopedie ben, omdat ik op de hoogte ben van ontzettend veel websites. Het klopt dat ik dagelijks het internet afschuim op zoek naar websites die een educatieve waarde hebben, maar ik heb enkele tools en vaardigheden die me helpen om deze te onthouden.
- Zoeken en vinden op het internet is een vaardigheid die ik me doorheen de jaren eigen heb gemaakt. Het is een vaardigheid die in ons onderwijs veel te weinig aan bod komt. Velen veronderstellen dat de computer voor kinderen een verlengdstuk is van hun lichaam, maar ik stel jammer genoeg vast dat dit heel beperkt is.
- Ik ben nieuwsgierig. De computer/tablet is een prachtig instrument om deze nieuwsgierigheid te bevredigen. Waar ken ik die actrice weer van? Waar ligt Grobbendonk ook weer? Is het nu de of het idee? Ik probeer alles op te zoeken waar ik een antwoord op wil.
- Ik gebruik twee websites als digitaal geheugen: diigo en keep. Diigo gebruik ik als langetermijngeheugen. Via tags kan ik structuur brengen in mijn verzameling: nieuwsbrief, zomervakantie (ivm reizen), programmeren, ... Keep is een tool voor het kortetermijngeheugen: informatie waarvan ik weet dat ik die in de nabije toekomst nodig zal hebben, zoals deze blog. Beide tools hebben een extentie voor Chrome, zodat ik met één klik info in een website kan opslaan voor de toekomst.