Gebouwd met Drupal

JufYvon

 

Ik ben Patrick Keysabyl, onderwijzer en ICT-coördinator op rust.  Ik ben nog steeds verslaafd aan het educatief gebruik van de computer.  Ik probeer af te kicken met wandelen, fietsen, reizen, fotografie, video, lezen, joggen en badminton.  Gelukkig heb ik een fantastische vrouw die mijn verslaving al die jaren verdraagt.

QR-code

 

class="statcounter"> href="http://www.statcounter.com/drupal/"
target="_blank"> src="http://c.statcounter.com/3185000/0/ef99cd2f/0/"
alt="drupal analytics" >

Microsoft SkyDrive

Ik kan niet meer zonder mijn USB-stick.  Telkens als ik hem (ergens) vergeet, merk ik hoe vaak ik de gegevens nodig heb die erop staan.  Mijn eerste stick was 32 Mb groot.  Ik gebruikte die stick enkel voor tekstbestanden en foto's.  Mijn derde stick van 4 Gb is intussen bijna eenjarig.  Je kan nu reeds sticks kopen van 16 Gb.   En zeggen dat ik nog op een computer heb gewerkt met een harde schijf van 100 Kb.  Waar is de tijd. 

Het zat eraan te komen en nu is het eindelijk ook zover: de online-harde-schijf.  Iedereen uit het wereldje weet dat Google al een tijdje met dit concept bezig is, maar het is Microsoft die met de eer wegloopt als eerste een virtuele opslag aan te bieden van 5 Gb die overal toegankelijk is vanaf het internet.  OK, Gmail biedt inmiddels 6 Gb ruimte, maar deze ruimte kan enkel gebruikt worden voor mails met bijlagen. Ja, ik weet het, er bestaat een programmaatje waarmee je ook bestanden kan posten op jouw gmailruimte, maar zo handig is dit niet altijd.

SkyDrive dus, want zo heet de nieuwe boreling van Microsoft biedt jou 5 Gb ruimte aan.  Je bestanden zijn beveiligd met een paswoord dat bestaat uit jouw Live-ID.  Bezit je een hotmailadres, dan maak je in een wip ook een Live-ID aan.  Je kan op SkyDrive drie soorten mappen aanmaken:

- Persoonlijke mappen; alleen toegankelijk voor de gebruiker zelf;
- Gedeelde mappen; de gebruiker bepaalt wie er toegang heeft;
- Openbare mappen; voor iedereen toegankelijk.

Ik heb vandaag SkyDrive even uitgetest.  Via een activeX die je moet installeren kan je via slepen en droppen, een verzameling bestanden in één keer uploaden naar jouw SkyDrive.  Er is echter één grote beperking: je kan geen mappen met bestanden uploaden.  De mappen moet je manueel aanmaken in SkyDrive en daarna de bestanden erin uploaden. 

Veel scholen zijn wat beperkt in hun serverruimte van de schoolwebsite.  Daarom ben ik een groot voorstander van Picasa die je gratis 1 Gb ruimte geeft voor foto's.  Naar lay-out vind ik JAlbum wel mooier dan Picasa.  SkyDrive leek me daarom ideaal om JAlbum eens uit te proberen.  Toen ik de drie mappen van JAlbum manueel had doorgestuurd, bleek dat het begrip Drive of harde schijf toch wat hoog gegrepen is.  Met SkyDrive kan je enkel bestanden beschikbaar stellen, los van elkaar, maar binnen SkyDrive is er geen interactie tussen deze bestanden, zodat je niet zomaar eventjes een websitetje kan posten op jouw SkyDrive. 

SkyDrive leek me wel ideaal om kwalitatieve screencasts te posten.  Nu maak ik gebruik van GarageTV of Youtube.  De kwaliteit vind ik minder.  Via SkyDrive mag ik bestanden uploaden tot 50 Mb groot. Mijn meeste screencasts zijn zo groot niet en het resultaat oogt toch veel mooier dan via GarageTV of Youtube. Maar ook die test is mislukt, omdat het niet mogelijk is om streaming video aan te bieden.  Als je bijvoorbeeld klikt op http://cid-a7773883e3b78cc7.skydrive.live.com/self.aspx/screencasts/wat.wmv dan kan je met een klik wel het bestand downloaden, maar het bestand start niet automatisch op als video in een videospeler.

 

Ik zie nog heel wat voordelen van SkyDrive:

1) Stockeren van bestanden die ik regelmatig nodig heb, zoals een lijst van paswoorden die ik gebruik in mijn verschillende scholen.
2) Delen van grote bestanden die niet via e-mail kunnen verstuurd worden.  Nu gebruik ik hiervoor yousendit, maar de bestanden blijven slechts zeven dag staan en verdwijnen dan onherroepelijk.
3) Een school zou SkyDrive kunnen gebruiken als een soort intranet of Sharepoint om bestanden te delen met zijn korps.

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag voorkomt spam als reactie. Sorry voor het ongemak.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.