Gebouwd met Drupal

JufYvon

 

Ik ben Patrick Keysabyl, onderwijzer en ICT-coördinator op rust.  Ik ben nog steeds verslaafd aan het educatief gebruik van de computer.  Ik probeer af te kicken met wandelen, fietsen, reizen, fotografie, video, lezen, joggen en badminton.  Gelukkig heb ik een fantastische vrouw die mijn verslaving al die jaren verdraagt.

QR-code

 

class="statcounter"> href="http://www.statcounter.com/drupal/"
target="_blank"> src="http://c.statcounter.com/3185000/0/ef99cd2f/0/"
alt="drupal analytics" >

Hoe kan ik d.m.v. ICT met muziek bezig zijn in mijn klas?

 Muziek beluisteren

Ik gebruik graag achtergrondsmuziek in mijn lessen, ik noem dat behangmuziek.  Het zorgt voor een rustige werksfeer.  Kinderen komen thuis vaak in contact met dezelfde soort muziek.  Op school kan je hen kennis laten maken met genres die ze niet gewoon zijn: jazz, wereldmuziek of klassiek.  Via het internet kan je heel wat muziek legaal afspelen, zonder dat je zelf moet investeren in muziekCD's.  Je kan zelfs je eigen muziekstation samenstellen aan de hand van één artiest of groep.  De website stelt dan een playlist op met gelijkaardige muziek.  Of de website maakt gebruikt van een kanaal volgens een bepaalde genre.  Onderstaand overzicht is helemaal niet volledig.   
Collega Ive Hapers heeft op Grooveshark twee interessante speellijsten gemaakt voor klassieke en jazzmuziek.
 
YouTube is een databank van video's, maar is ook zeer goed bruikbaar om muziek te beluisteren en te bekijken.  Vaak is het een plezier om muzikanten aan het werk te zien, het voegt een dimmensie toe aan muziek.  Daarnaast kan je heel wat lesideeën puren uit de muziek die gebruikt wordt bij (teken)films.  Ik herinner mij dat ik Fantasia van Walt Disney vaak gebruikte in mijn tweede leerjaar.  We bekeken bijvoorbeeld een fragment zonder muziek en zochten dan uit vijf muziekfragmenten van Fantasia, welk stuk er best zou bijpassen.  Of we bekeken twee keer een fragment met muziek.  Daarna werd enkel de muziek beluisterd, terwijl het beeld werd afgedekt.  Toen de muziek plots werd stop gezet, moesten mijn kinderen zeggen wat er toen gebeurde in de tekenfilm.
 
Muziek ontdekken
Radio Klara heeft een reeks klassieke CD's samengesteld voor kinderen: Klara-4-Kids.  Bij deze CD's kan je gratis lesmateriaal downloaden voor in de klas.  
De klassieke stukken Peter en de wolf van Sergey Prokovjev  1    2 en de schilderijententoonstelling van Moussorgsky 1 kan je ook in een lessenbundel terug vinden als je op de cijfers klikt.  Die laatste kan je trouwens eens vergelijken met deze twee uitvoeringen van Emerson, Lake & Palmer en van Tangerine Dream.
 
Er valt ook heel wat te ontdekken rond muziekinstrumenten.  In de bib vind je misschien nog de interessante CD  Musical Instruments van Microsoft.  Deze CD is bij mijn weten niet meer te koop, maar hij lag vroeger wel in onze bib.  Via deze cd kan je alle klassieke instrumenten bekijken en beluisteren, apart en samen.  Op deze website kan je iets gelijkaardigs doen, maar het ziet er helemaal niet zo spectaculair uit als vernoemde CD.
 
Muziek spelen
 
Op Kindersongs kan je online het geluid horen van enkele muziekinstrumenten, maar wie Garagaband kent van op de iPad, zal niet onder de indruk zijn.
 
Zingen
 
Op YouTube opnieuw vind je heel leuke kinderliedjes, soms met karoekeondersteuning.  Kinderen vinden het leuk om zo mee te zingen.
Terwijl de kinderen wachten op de komst van Sinterklaas, zingen wij soms met alle kinderen Sinterklaasliedjes, terwijl de tekst geprojecteerd wordt.  Je vindt HIER een volledige beschrijving met screencasts hoe ik dit doe.
 
 
 
Of haal een jukebox in je klas.  Er staan tientallen leuke kinderliedjes op.
Verdeel je klas in twee groepen.  Uit elke groep komt om beurt een leerling een gekend lied inzingen op de website Midomi.  Herkent Midomi het lied, dan verdient de groep een punt.  Plezier gegarandeerd!  Je moet natuurlijk een microfoon aansluiten op jouw pc om van Midomi gebruik te maken.  De eerste keer moet je toestemming geven aan Flash dat de microfoon mag gebruikt worden.   Heb je een tablet in de klas, dan kan je ook twee apps installeren die hetzelfde doen: SoundHound en Shazam.  Beide apps zijn in staat om populaire muziek te herkennen.  In de Google of Applestore vind je deze twee apps terug.
 
Wie geïnteresseerd is in muziek moet de Kinderpleinen eens bezoeken, je vindt er nog vele voorbeelden en lesideeën.

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag voorkomt spam als reactie. Sorry voor het ongemak.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.