Gebouwd met Drupal

JufYvon

 

Ik ben Patrick Keysabyl, onderwijzer en ICT-coördinator op rust.  Ik ben nog steeds verslaafd aan het educatief gebruik van de computer.  Ik probeer af te kicken met wandelen, fietsen, reizen, fotografie, video, lezen, joggen en badminton.  Gelukkig heb ik een fantastische vrouw die mijn verslaving al die jaren verdraagt.

QR-code

 

class="statcounter"> href="http://www.statcounter.com/drupal/"
target="_blank"> src="http://c.statcounter.com/3185000/0/ef99cd2f/0/"
alt="drupal analytics" >

Hoe vind ik de naald in de internetberg?

Het internet is een gigantische bibliotheek waar jij overal toegang toe krijgt.  Maar net als bij een echte bibliotheek, bestaat de kunst erin om snel het boek of de informatie te vinden die je nodig hebt.  Ik stel vast dat veel collega's veel tijd nodig hebben om een geschikte website te vinden.  Het vraagt enige vaardigheid en vooral taalgevoel, want de keuze van de zoekwoorden die je ingeeft, bepaalt hoe snel je de geschikste info vindt.  Zoekmachines zijn zo ontwikkeld dat ze de meest geschikste website aanbieden die voldoen aan de zoekwoorden die jij in geeft.  Je kan beter meerdere zoekwoorden ingeven, maar teveel is ook niet goed.  Soms is het interessant om zoekwoorden tussen "aanhalingstekens te zetten".  De zoekmachine beschouwt die dan als één groep.  

Een zoekmachine toont na het enteren, een lijst van websites.  Je krijgt niet enkel de URL van het adres van de website te zien, maar ook een beetje info waarin jouw zoekwoorden staan.  Meestal volstaat deze informatie om te bepalen of dit een geschikte website is voor jouw doel.  Scan dus met je ogen de lijst, zonder elke website te openen.  Zoekmachines zijn zo gemaakt, dat de meest relavante websites eerst worden gepresenteerd.  Maar het is vaak zinvol om ook enkele pagina's verder te kijken.
 
Er bestaan een aantal zoekmachines of websites waarop je kan zoeken.  Zoekmachines zijn heel waardevol voor de ontwikkelaars. Ze kunnen er ontzettend veel waardevolle informatie uithalen.  Wanneer Google vast stelt, dat je vaak zoekt op auto's, dan zal het ook gerichte reclame over auto's plaatsen op jouw scherm.  Toch gebruik ik persoonlijk altijd Google als zoekmachine.  Het heeft met gewoonte te maken.  Het was vroeger zeker de beste zoekmachine.  Ik weet niet of andere beter zijn, omdat ik ze geen kans geef.  De top drie in de VS ziet er zo uit:
 
Ik heb hierboven wel de Belgische links meegegeven, in de VS worden die natuurlijk niet gebruikt.  Maar er zijn nog andere spelers op de markt. Op deze website ontdek je er honderd.
Op onderstaande websites vind je meer tips om efficiënter te zoeken met Google.  De meeste tips zijn ook van toepassing op andere websites.
Vaak vind je ook op een website een zoekveld om te zoeken binnen de website zelf.  Maar zelfs als deze niet beschikbaar is, kan je met volgende tip zoeken binnen een specifieke website.  Geef het volgende maar in binnen de zoekmachine van Google    kever auto  site: nl.wikipedia.org/wiki   Je zoekt dan enkel binnen wikipedia.   Een kever kan naast een insect, ook een auto zijn.  Wil je enkel resultaten over de auto, gebruik dan deze zoektermen:  kever -insect  Het minteken bepaalt dat er geen informatie over insecten wordt gepresenteerd. 
Wist je trouwens dat je in de moderne browsers als Chrome, Internet Explorer of Firefox jouw zoektermen gewoon in het adresveld mag ingeven, waar je normaal de URL ingeeft van een website?
Echte zoekmachines zijn meestal niet geschikt voor gebruik bij kinderen.  De informatie die aangeboden wordt is te moeilijk voor hen of ze krijgen beelden te zien die schokkerend zijn.  Ik herinner mij het voorval van een leerling dat informatie opzocht als voorbereiding voor een spreekoefening over hun huisdier. Haar zoekterm poesje toonde zoekresultaten die weinig met haar huisdier te maken hadden.  Straks geef ik een tip hoe je dit kunt voorkomen.
Voor kinderen is het beter om kindvriendelijke zoekmachines te gebruiken.  Dat zijn meestal websites die tientallen thema's aanbieden, waarin gelinkt wordt naar websites die wel voor kinderen bestemd zijn.  
In de zoekmachine van Google kan je de resultaten filteren  tegen ongewenste beelden of websitesin de instellingen.  Zo zal Tine bij haar zoekwoord poesje, wel info over haar kat krijgen.  Maar oudere kinderen weten dit ook en schakelen deze filter soms uit.  In onderstaande video toon ik hoe je dit kunt voorkomen.  Gebruik je verschillende browsers op de klascomputer, dan moet je deze handeling wel voor elke browser doen.  Daarom zet ik enkel nog Google Chrome op het bureaublad. 
IFrame
Er bestaat ook software om websites te filteren, maar ik ben hier geen voorstander van.  Misbruiken moeten besproken worden en ik vind sociale controle vanuit de klas ook heel belangrijk hierbij.  Daarom dat dit opgenomen wordt in het computercontract.
Zoeken komt ook voor in de ICT-eindtermen: 6 De leerlingen kunnen met behulp van ICT voor hen bestemde digitale informatie opzoeken, verwerken en bewaren.  Daarom heb ik hieronder enkele leuke ICDEETJES verzameld die mijn leerlingen keitof vonden.
Bij deze zoekopdrachten stellen de kinderen vast dat er op het internet heel veel persoonlijke informatie te vinden is.  Het is daarom ontzettend belangrijk de kinderen te wijzen zeer voorzichtig te zijn met de persoonlijke info die men op het internet post, vooral via sociale media.   Toen wij onlangs een filmpje maakten op school, vonden wij zonder problemen het telefoonnummer van een bekend filmmaker uit Gent op het internet.   Hij schrok hier zelf van en zijn agent belde nog terug met het uitdrukkelijk verzoek dit telefoonnummer niet door te geven. 't Lag wel te grabbel op het internet.

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag voorkomt spam als reactie. Sorry voor het ongemak.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.