Gebouwd met Drupal

JufYvon

 

Ik ben Patrick Keysabyl, onderwijzer en ICT-coördinator op rust.  Ik ben nog steeds verslaafd aan het educatief gebruik van de computer.  Ik probeer af te kicken met wandelen, fietsen, reizen, fotografie, video, lezen, joggen en badminton.  Gelukkig heb ik een fantastische vrouw die mijn verslaving al die jaren verdraagt.

QR-code

 

class="statcounter"> href="http://www.statcounter.com/drupal/"
target="_blank"> src="http://c.statcounter.com/3185000/0/ef99cd2f/0/"
alt="drupal analytics" >

Stop cyberpesten

Ik weet niet of de brochure Stop Cyberpesten reeds lang in mijn bakje in de leraarskamer lag, want ik kijk niet wekelijks naar de inhoud. Feit is dat ik door mijn directeur geattendeerd werd dat er iets in mijn bakje lag, dat mij wel zou interesseren.  Wij hadden dit jaar een gevalletje van cyberpesten, waarschijnlijk alludeerde hij daarop.

Wie vaak ICT in zijn klaspraktijk gebruikt, heeft vroeg of laat met cyberpesten te maken of pesten op het internet.  Stuur je een e-card met moederdag, dan is er soms iemand die dit misbruikt om een minder leuke e-card te versturen.  Geef je aan jouw leerlingen een eigen mailadres, dan nodigt dit ook uit om misbruikt te worden.  Gelukkig valt dit mee en komt cyberpesten bij mij minder voor dan pesten in de reële wereld.  Veel heeft ook te maken met het incasseringsvermogen van bepaalde leerlingen.  Onlangs werd in mijn klas een mailtje verstuurd van een onbekende die het leuk vond om te schrijven: "Ik zal je weten te vinden".  Deze mail was niet persoonlijk gericht, maar iemand van mijn klas had die doorgestuurd naar anderen en één leerling tilde daar zwaar aan, terwijl de anderen het lachwekkend vonden.  Ik wil hiermee cyberpesten niet minimaliseren.  Het kan een groot probleem zijn.  

Daarom heeft Child Focus in samenwerking met de Vlaamse overheid een lespakket rond dit onderwerp uitgegeven.  Het is vooral een praktische leidraad hoe je cyberpesten moet aanpakken op school-, klas en leerkrachtenniveau.  Je vindt de uitgave ook online, wie de brochure niet in zijn bezit heeft.  Elke school ontving één exemplaar.  Wie liever de papieren versie erop naleest, vraagt die eens na bij zijn directie of ICT-coördinator.  De brochure richt zicht naar eerste en tweede graad secundair onderwijs, maar is volgens mij ook bruikbaar in de derde graad basisonderwijs.

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag voorkomt spam als reactie. Sorry voor het ongemak.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.