Gebouwd met Drupal

JufYvon

 

Ik ben Patrick Keysabyl, onderwijzer en ICT-coördinator op rust.  Ik ben nog steeds verslaafd aan het educatief gebruik van de computer.  Ik probeer af te kicken met wandelen, fietsen, reizen, fotografie, video, lezen, joggen en badminton.  Gelukkig heb ik een fantastische vrouw die mijn verslaving al die jaren verdraagt.

QR-code

 

class="statcounter"> href="http://www.statcounter.com/drupal/"
target="_blank"> src="http://c.statcounter.com/3185000/0/ef99cd2f/0/"
alt="drupal analytics" >

Virtualisatie

Ik ben voor openbronsoftware. Het is niet alleen gratis, maar vaak ook heel degelijke software.  En toch draait Windows als besturingssysteem op mijn computer(s). In de jaren tachtig werkte ik met mijn Sinclair Spectrum in de klas, terwijl de rest zich ontfermde over Commodore 64 of MSX.  In de jaren negentig stonden er tot vier Atari ST's in mijn klas, waarmee ik ook een witte raaf was.  In de tweede helft van de jaren negentig ben ik dan overgestapt naar Windows en ben voor dit besturingssysteem ook software gaan ontwikkelen.  Dit was toen een schot in de roos, want er was toen heel weinig educatieve software.  Ik stel vast dat nu de meeste educatieve software ontwikkeld is voor Windows.  Toch is er ook heel interessante gratis software voor Linux, zoals Gcompris (met een beperkt aanbod voor Windows).  Ik heb lang overwogen om beide systemen op mijn schoolcomputers te zetten, maar echt kindvriendelijk is dit niet.  Ik wist dat het met virtualisatiesoftware mogelijk was om binnen een besturingssysteem een ander besturingssysteem te draaien.  Deze week heb ik hiervoor tijd uitgetrokken om te experimenteren.  Ik ben bijzonder aangenaam verrast over de snelheid en mogelijkheden.

Er zijn drie grote spelers in de markt: Virtual PC van Windows, VMWare en Virtualbox van Sun. Alle drie zijn ze gratis, alleen moet je bij VMWare een uitgebreid registratieformulier invullen voor je zover bent.  Ik was niet van plan ze alle drie uit te proberen en een aantal ervaringen bleken heel positief te zijn voor Virtualbox, hoewel ze alle drie blijkbaar goed hun werk doen.  Maar Virtualbox zou iets mindere eisen stellen aan het systeem, zodat ik besloot voor de zon of Sun te kiezen.

Ik heb eerst Windows XP geïnstalleerd op mijn nieuw virtueel station (zelf gebruik ik Vista) en de snelheid viel onmiddellijk op waarmee XP opstartte.  Het is natuurlijk een maagdelijk systeem de eerste keer, maar zelfs dan was de snelheid super.  Het is ook leuk dat je zonder problemen tegelijkertijd met twee besturingssystemen werkt op één computer.  Daarna kwam Ubuntu 8 aan de beurt en die installatie verliep ook vlekkeloos.  Tenslotte heb ik de nieuwe Windows 7 geïnstalleerd die Microsoft gratis aanbood enkele weken terug.  Draait ook perfect.  Er zwemt nu één of andere tropische vis over mijn bureaublad.

Alles is aanwezig: je hebt netwerkverbinding om te surfen, je DVD-drive wordt ondersteund, je geluidskaart kan aangestuurd worden, je kan programma's installeren, zodat virtualisatie ideaal is om zaken uit te proberen, zonder dat je het besturingssysteem waar je standaard mee werkt, overbelast.

Kortom, ik ben heel tevreden met de resultaten van het experiment.  Het werkt ook omgekeerd, Linux of Macgebruikers kunnen via virtualisatie Windows draaien.

Dankzij virtualisatie kan ik nu wel de prachtige software van GCompris draaien onder Windows, euhh, onder Linux op Windows...

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag voorkomt spam als reactie. Sorry voor het ongemak.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.