Gebouwd met Drupal

JufYvon

 

Ik ben Patrick Keysabyl, onderwijzer en ICT-coördinator op rust.  Ik ben nog steeds verslaafd aan het educatief gebruik van de computer.  Ik probeer af te kicken met wandelen, fietsen, reizen, fotografie, video, lezen, joggen en badminton.  Gelukkig heb ik een fantastische vrouw die mijn verslaving al die jaren verdraagt.

QR-code

 

class="statcounter"> href="http://www.statcounter.com/drupal/"
target="_blank"> src="http://c.statcounter.com/3185000/0/ef99cd2f/0/"
alt="drupal analytics" >

Kerstkaarten maken

Juffrouw Dominique wil vandaag kerstkaarten maken met haar derde leerjaar.  Ze heeft van elk kind een foto genomen en die wil ze nu bewerken met www.gocards.nl en doorsturen naar de ouders.

Ik vind het fantastisch dat leerkrachten op die manier ICT willen inschakelen, alleen beseffen ze niet dat de uitvoering moeilijker is dan op het eerste zicht lijkt.  Ik was gelukkig op tijd op de hoogte, zodat ik vandaag kan bijspringen, want anders was haar idee zeker een desillusie geworden, met het gevaar dat ICT niet meer op de plank kwam en dat is toch jammer.

In deze blog beschrijf ik kort hoe ik dit heb uitgewerkt.

1) Alle foto's van de kinderen staan in de bewaarmap.  De bewaarmap is een gedeelde map op de server die via een snelkoppeling op het bureaublad van de kinderen direct toegankelijk is.  In een simpel peer-to-peer netwerk is dit de eenvoudigste manier om een map te delen met alle gebruikers.  Er zijn wel nadelen aan deze manier van werken, maar die wegen niet op tegenover de voordelen.

2) Jonge kinderen zijn niet zo vaardig in het intikken van internetadressen.  Ze vergeten een letter, laten een spatie, allemaal oorzaken dat de website niet gevonden wordt.  Ik los dit als volgt op:

Op de server maak ik een nieuwe snelkoppeling aan.  Dit doe je door met de rechtermuisklik te klikken op een lege plaats van je bureaublad.  Dan verschijnt een menu waarin je klikt op nieuw en vervolgens op snelkoppeling.  Eerst geef je het adres in van de website waar de snelkoppeling naar toe verwijst en vervolgens geef je een naam aan jouw snelkoppeling, in mijn geval: kerstkaart.

Deze snelkoppeling zet ik dan in dezelfde bewaarmap.  De kinderen hoeven nu enkel de bewaarmap te openen op hun computer en op de snelkoppeling kerstkaart te klikken.  Automatisch opent deze website zich in de browser.

3) Voor het mailen maak ik gebruik van gmail (onder Google Apps).  Leerkrachten vinden het vreemd dat je geen offline mailprogramma kan gebruiken, zoals Outlook (express) of Windows Mail.  Ik zou dit kunnen, maar dan moet ik een vaste gebruiker definiëren voor iedereen.  Nu heb ik snel een gebruiker aangemaakt 3A@de-ark.org binnen onze Google Apps.  Met een heel eenvoudig wachtwoord kunnen de leerlingen nu via webmail hun kerstkaart versturen.  Enige voorwaarde is dat de kinderen het mailadres van papa/mama mee hebben, want dat kan ik niet automatiseren.

 

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag voorkomt spam als reactie. Sorry voor het ongemak.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.