Gebouwd met Drupal

JufYvon

 

Ik ben Patrick Keysabyl, onderwijzer en ICT-coördinator op rust.  Ik ben nog steeds verslaafd aan het educatief gebruik van de computer.  Ik probeer af te kicken met wandelen, fietsen, reizen, fotografie, video, lezen, joggen en badminton.  Gelukkig heb ik een fantastische vrouw die mijn verslaving al die jaren verdraagt.

QR-code

 

class="statcounter"> href="http://www.statcounter.com/drupal/"
target="_blank"> src="http://c.statcounter.com/3185000/0/ef99cd2f/0/"
alt="drupal analytics" >

Reactie toevoegen

Microsoft stopt met ondersteuning voor Windows XP

Het valt me op dat veel collega's zo genoten hebben van de voorbije vakantie.  De ontvangen zonne-energie is hier grotendeels de oorzaak van, daar ben ik van overtuigd.  Het mailverkeer lag lager dan vorig jaar, iets waar ik niet rouwig om ben.  Mijn computeractiviteit stond ook op een laag pitje.  Maar we zijn ondertussen reeds een paar versnellingen hoger geschakeld en klaar om de opgedane energie weer om te zetten in bruikbare ICT-info wat resulteert in efficiënter ICT-gebruik op school en bij (j)(m)ezelf.

In februari 2014 stopt Microsoft met de ondersteuning van Windows XP.  Op veel scholen staan nog computers met XP.  Ze kochten tweedehandstoestellen waarop dit besturingssysteem stond.  Windows XP kan ook gemakkelijk geïnstalleerd worden met dezelfde activatiesleutel.  Dit is niet meer het geval bij Vista en hoger.

Betekent dit dat we als school best overstappen naar een nieuwer besturingssysteem?  Ik denk het niet.  Ik heb Windows XP altijd een stabiel besturingssysteem gevonden.  Het draait vlot op oudere computers met niet teveel geheugen (lees een halve gigabyte).  De meeste software die onder Windows 7 of 8 draait, werkt ook onder XP.  Enkel Microsoft zondigt tegen dit principe door bijvoorbeeld hun nieuwste browsers niet compatibel te maken voor XP.  En laat de browser nu een kwetsbare plek zijn voor een computer.  Daarom raad ik ook Explorer niet aan bij collega's.  Onder Windows XP draait zeker een verouderde Explorer die de computer zwak maakt voor aanvallen van buitenaf.  Chrome of Firefox draaien wel perfect onder XP, ook de laatste versies.

Geen ondersteuning betekent dat lekken niet meer gedicht zullen worden die hackers vinden om de computer aan te vallen.  Externe antiviruspakketten en firewalls kunnen de meeste aanvallen opvangen, ook onder XP.  Het gevaar bestaat natuurlijk wel dat een zwakste schakel een heel netwerk kan plat leggen.  Ik heb het zelf één keer meegemaakt en het is geen pretje om dat op te lossen.

Kiezen voor Windows 7 of 8 betekent voor de meeste scholen wel kiezen voor nieuwere computers.  Dit mogen gelukkig recentere tweedehandsmodellen zijn, maar je hebt toch minstens een dualcore processor nodig met 2 Gb geheugen om vlot Windows 7 en 8 te draaien.  Aparte geheugenlatjes bijsteken is niet altijd een oplossing, want de prijzen van geheugen is sterk gestegen het laatste jaar.  Je kan dan beter investeren in een andere computer.

 

"Installeer Linux" hoor ik sommige collega's zeggen.  Ik heb niets tegen Linux, maar heb deze stap in het verleden niet gezet, omdat heel wat educatieve software niet draait onder Linux, ook niet met Wine. Kenners onder jullie zullen Wine reeds geproefd hebben, het is een programma dat sommige Windowsprogramma's laat draaien onder Linux.

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag voorkomt spam als reactie. Sorry voor het ongemak.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.