Vandaag kreeg ik volgende mail:
In het kader van mijn doctoraatsonderzoek aan de vakgroep Onderwijskunde van de Ugent, onderzoeken wij welke ondersteuning leerlingen van het lager onderwijs moeten krijgen wanneer ze leren in een digitale leeromgeving zoals een website. Om dit na te gaan bij leerlingen van het lager onderwijs in Vlaanderen hebben wij een omgeving uitgewerkt die zich richt op het aanbrengen van kennis over de evolutietheorie. De ontwikkeling van de omgeving voerden wij uit in samenwerking met Prof. Johan Braeckman, Prof. Dominique Adriaens en de Cel Wetenschapscommunicatie van de UGent. De omgeving kunt U vinden op watweetjeoverevolutie.be.
In deze omgeving hebben wij verschillende vormen van ondersteuning ingebouwd waarmee de leerlingen creatief aan de slag kunnen om de inhouden te verwerken. Per module van de omgeving zijn er ook testen voorzien zodat jullie als school een zicht krijgen op hoe de leerlingen komen tot kennis in de omgeving. Door deze combinaties worden niet alleen enkele eindtermen lager onderwijs wereldoriëntatie nagestreefd maar ook biedt de omgeving tal van mogelijkheden om de vakoverschrijdende eindtermen ICT en Leren Leren na te streven.
Op dit moment is deze omgeving gratis ter beschikking gesteld aan alle scholen, leerkrachten en leerlingen in Vlaanderen. Hoe dan ook blijven wij graag deze omgeving verder testen in functie van gebruik en kennisontwikkeling.Hiervoor zijn wij op zoek naar scholen met een computerklas (of voldoende pc’s zodat de iedere leerling aan het werk kan) waarbij we bij leerlingen van het 6de leerjaar gedurende max. acht lesuren (bijvoorbeeld op wekelijkse basis) de omgeving mogen testen. Leerlingen krijgen na deelname een diploma. Dit onderzoek zou vanaf januari plaatsvinden en houdt geen extra belasting in voor de leerkracht. Indien uw school of klas bereid is om deel te nemen aan dit onderzoek of u krijgt graag wat meer informatie over dit project, aarzel niet om ons te contacteren.
Hopend op een positieve respons,
Anneline Devolder
Universiteit Gent - Ghent University
Vakgroep Onderwijskunde - Department of Educational Studies (PP06)
Lokaal 120.020
H.Dunantlaan 2
B-9000 Gent
Tel. 0032-9-264 62 52
Persoonlijk vind ik 8 weken wel lang om aan een project te werken. Ik heb een account aangemaakt als leerkracht en was aangenaam verrast door de omgeving waarin ik terecht kwam. Leerlingen leren informatie te verwerken en dat vind ik een heel belangrijk doel, zeker als dit gebeurt via de computer. De leerlingen krijgen verschillende teksten en moeten dan zelf plannen in hoeverre ze die teksten beheersen. Daarna volgt een test. Dit project kan je perfect kaderen als toegepast lezen en wereldoriëntatie.
Toch eens een kans geven?