Hoe en waar kan ik me meer ontwikkelen in ICT voor de klas?
Ik ben nu meer dan dertig jaar bezig met computers. Mijn eerste computer stond in 1983 in mijn klas. In de voorbije jaren heb ik veel zien veranderen, maar ik heb ook veel stilstand gezien. Bij het gebruik van de computer bepaalt niet het apparaat de meerwaarde van ICT in de les, wel de leerkracht. Ik heb vroeger collega's gezien die met oude DOS-machines fantastische dingen deden in de klas. Ik zie nu leerkrachten die hun digitaal bord enkel als projectiescherm gebruiken. De leerkracht blijft de belangrijkste component in verantwoord ICT-gebruik op school. Het is belangrijk om je als leerkracht bij te scholen. Je weet zo wat er technisch mogelijk is. Je werkt veel efficiënter als je programma's door en door kent. Je combineert ideeën die je ziet tot nieuwe ideeën die uit jouw creatief brein ontstaan.
- ICT-praktijkdagen Twee keer per schooljaar worden de ICT-praktijkdagen ingericht ergens in Vlaanderen en al één keer in Nederland. Het woordje praktijk is hier heel praktijk, want meestal worden de sessies gegeven door mensen uit het onderwijsveld die weten waarover ze spreken. Het aanbod is steeds heel gevarieerd. Tijdens een ICT-praktijkdag kan je twee sessies kiezen van 2,5 uur. Over de middag is er ook een ICT-beurs.
- Eeckhoutcentrum Toen de Regionale Expertise Netwerken werden afgeschaft, of kortweg REN, nam het Eeckhoutcentrum in Kortrijk de ICT-navormingen over voor West-Vlaanderen.
- Artevelde Hogeschool Oost-Vlaanderen
- HUB Hogeschool en Universiteit Brussel. Ik verzorg hier de postgraduaatopleiding voor ICT-coördinatoren.
- PDCL Pedagogisch Didactisch Centrum Leuven
- VSKO Vlaams Secretariaat voor Katholiek Onderwijs
- EDUbit Vakvereniging voor ict-coördinatoren en directeurs omtrent ICT-beleid en ICT-beheer
- Didacto ingericht door Klascement
- Google Deze zoekwebsite blijft voor mij de voornaamste uitvalsbasis om mij bij te scholen. Ik vind er bijna altijd de oplossing voor een ICT-probleem.
- Klascement Klascement is de portaalsite voor het onderwijs. Je vindt er honderden uitgewerkte lessen waarin ICT aan bod komt. Er zijn ook nog verschillende deelportalen verzameld in hun projectsites.
- Kennisnet De Nederlandse evenknie van Klascement, maar met meer financiële middelen en medewerkers.
- Leerrijk Een online verzamelbank van artikels over onderwijs met ook interessante bijdragen over ICT
- ICT op het menu: 65 recepten voor computergebruik in de basisschool (zie Virtual School) geen pdf beschikbaar
- ICT, springplank voor de kleuterklas
- ICT-competenties in het basisonderwijs Publicatie over de voorlopers van de ICT-eindtermen, inhoudelijk nog steeds correct.
- ICT zonder beperkingen
- Overzicht van alle publicaties rond ICT in het onderwijs uitgegeven door het Ministerie van Onderwijs
- Kijk & Begrijp
- Lynda Deze video's zijn Engelstalig maar zeer goed voor wie zich technisch diep wil bijwerken. Jammer genoeg, niet gratis.
- YouTube Op deze videosite vind je ontzettend veel en goede screencasts. Met een beetje geluk in de moerstaal.