Gebouwd met Drupal

JufYvon

 

Ik ben Patrick Keysabyl, onderwijzer en ICT-coördinator op rust.  Ik ben nog steeds verslaafd aan het educatief gebruik van de computer.  Ik probeer af te kicken met wandelen, fietsen, reizen, fotografie, video, lezen, joggen en badminton.  Gelukkig heb ik een fantastische vrouw die mijn verslaving al die jaren verdraagt.

QR-code

 

class="statcounter"> href="http://www.statcounter.com/drupal/"
target="_blank"> src="http://c.statcounter.com/3185000/0/ef99cd2f/0/"
alt="drupal analytics" >

Reactie toevoegen

Hoe en waar kan ik me meer ontwikkelen in ICT voor de klas?

Ik ben nu meer dan dertig jaar bezig met computers.  Mijn eerste computer stond in 1983 in mijn klas.  In de voorbije jaren heb ik veel zien veranderen, maar ik heb ook veel stilstand gezien.  Bij het gebruik van de computer bepaalt niet het apparaat de meerwaarde van ICT in de les, wel de leerkracht.  Ik heb vroeger collega's gezien die met oude DOS-machines fantastische dingen deden in de klas.  Ik zie nu leerkrachten die hun digitaal bord enkel als projectiescherm gebruiken.  De leerkracht blijft de belangrijkste component in verantwoord ICT-gebruik op school.  Het is belangrijk om je als leerkracht bij te scholen.  Je weet zo wat er technisch mogelijk is.  Je werkt veel efficiënter als je programma's door en door kent.  Je combineert ideeën die je ziet tot nieuwe ideeën die uit jouw creatief brein ontstaan.

Ik heb zelf weinig nascholingen gevolgd, maar ik heb er zelf al heel wat gegeven.  De voorbereiding van die nascholingen was voor mij de beste nascholing.  Ik ben ook een autodidact, ik leer graag op mijn eilandje van mijn bureau thuis, wanneer ik wil en vaak is dat in de late uurtjes, door niemand gestoord, ondersteund door muziek.
De lijst hieronder is als steeds verre van volledig, maar ik probeer diverse kanalen te bevaren.
Navormingen: Ik bedoel hiermee cursussen gegeven door een lesgever, zodat er contact is tussen lesgever en diegene die een cursus volgt.  Je kan vragen stellen, wat toch een grote meerwaarde is als je jou bijschoolt.
  • ICT-praktijkdagen  Twee keer per schooljaar worden de ICT-praktijkdagen ingericht ergens in Vlaanderen en al één keer in Nederland.  Het woordje praktijk is hier heel praktijk, want meestal worden de sessies gegeven door mensen uit het onderwijsveld die weten waarover ze spreken.  Het aanbod is steeds heel gevarieerd.  Tijdens een ICT-praktijkdag kan je twee sessies kiezen van 2,5 uur.  Over de middag is er ook een ICT-beurs.
  • Eeckhoutcentrum  Toen de Regionale Expertise Netwerken werden afgeschaft, of kortweg REN, nam het Eeckhoutcentrum in Kortrijk de ICT-navormingen over voor West-Vlaanderen.
  • Artevelde Hogeschool Oost-Vlaanderen
  • HUB Hogeschool en Universiteit Brussel.  Ik verzorg hier de postgraduaatopleiding voor ICT-coördinatoren.
  • PDCL  Pedagogisch Didactisch Centrum Leuven
  • VSKO  Vlaams Secretariaat voor Katholiek Onderwijs
  • EDUbit Vakvereniging voor ict-coördinatoren en directeurs omtrent ICT-beleid en ICT-beheer
  • Didacto  ingericht door Klascement
Websites:
  • Google   Deze zoekwebsite blijft voor mij de voornaamste uitvalsbasis om mij bij te scholen.  Ik vind er bijna altijd de oplossing voor een ICT-probleem.
  • Klascement Klascement is de portaalsite voor het onderwijs.  Je vindt er honderden uitgewerkte lessen waarin ICT aan bod komt.  Er zijn ook nog verschillende deelportalen verzameld in hun projectsites.
  • Kennisnet   De Nederlandse evenknie van Klascement, maar met meer financiële middelen en medewerkers.
Edublogs: Zowel in Vlaanderen en Nederland zijn er verschillende collega's die een blog bijhouden over hun onderwijservaringen.  De blogs die ik volg, staan verzameld op een Yurls (Your URL's) pagina.  Vroeger gebruikte ik iGoogle als startpagina in mijn browser, maar nu Google deze tool zal opdoeken, stap ik stilaan over op Yurls.
Literatuur:
Twitter:
Twitter is voor mij een bron waar ik regelmatige mijn digitale dorst kan lessen.  Ik volg via Twitter een vijftigtal collega's die ICT ook hoog in het vaandel voeren.  Dagelijks vijf minuten twitteren, bevredigt mijn informatiehonger naar ideeën en ICT-nieuws.  
 
Screencasts: Ik studeer heel graag met behulp van video's die mij stap voor stap tonen hoe je een computerhandeling uitvoert.  
  • Kijk & Begrijp
  • Lynda  Deze video's zijn Engelstalig maar zeer goed voor wie zich technisch diep wil bijwerken.  Jammer genoeg, niet gratis. 
  • YouTube  Op deze videosite vind je ontzettend veel en goede screencasts.  Met een beetje geluk in de moerstaal.

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag voorkomt spam als reactie. Sorry voor het ongemak.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.