Gebouwd met Drupal

JufYvon

 

Ik ben Patrick Keysabyl, onderwijzer en ICT-coördinator op rust.  Ik ben nog steeds verslaafd aan het educatief gebruik van de computer.  Ik probeer af te kicken met wandelen, fietsen, reizen, fotografie, video, lezen, joggen en badminton.  Gelukkig heb ik een fantastische vrouw die mijn verslaving al die jaren verdraagt.

QR-code

 

class="statcounter"> href="http://www.statcounter.com/drupal/"
target="_blank"> src="http://c.statcounter.com/3185000/0/ef99cd2f/0/"
alt="drupal analytics" >

Reactie toevoegen

Hoe websites aanbieden aan (jonge) kinderen?

Kleuters en kinderen in de eerste graad kunnen wel een browser opstarten, maar kunnen niet of onvoldoende typen om snel een internetadres in te geven.  Als leerkracht kan je moeilijk al die adressen voor jouw leerlingen intikken.  Hoe los je dit probleem op?  In deze blog geef ik enkele tips mee.

1) Als ik met kinderen in de computerklas werk, dan zet ik alles wat we doen klaar op de ICT-agenda.  Via een link op de schoolwebsite, worden de kinderen doorgestuurd (Zet muis op Leerlingen bovenaan en klik op ICT-agenda in het menu) naar een Google Docs-pagina.  Ik heb overal gemakkelijk toegang tot deze pagina en hoef hiervoor niet in te loggen op de schoolwebsite.  Kinderen gebruiken ook thuis deze agenda om terug te keren naar sites waar ze op school mee gewerkt hebben.  Bijkomend voordeel van deze agenda is dat ik een mooi overzicht krijg wat ik op ICT-vlak met de kinderen doe doorheen het jaar.

2) Op je bureaublad kan je ook snelkoppelingen toevoegen naar een bepaalde website.  Deze screencast leert je hoe je dit doet.  Alle computers op school bezitten een bewaarmap.  Dit is een gedeelde map die eigenlijk op de server staat.  In deze map steekt voor elk leerjaar een bijkomende map.  Leerlingen van juf. Greet uit het tweede leerjaar, openen map 2A en vinden daarin de snelkoppeling naar een website waarmee juf. Greet wil werken.  Juf. Greet hoeft hiervoor enkel een snelkoppeling toe te voegen in de map 2A die in de bewaarmap op de server staat.  Ze kan dit ook vooraf doen op de computer in haar klas.  Automatisch is dit bestandje beschikbaar op alle computers op school.

3) Je kan als leerkracht een YURLS-pagina aanmaken.  Your URL's of YURLS is een inventieve manier om een eigen portaalsite te maken.  Een URL is de technische naam voor een internetadres.  Een account aanmaken bij YURLS is gratis, je hoeft enkel wat beperkte reclame erbij te nemen.  Vervolgens leg je via de schoolwebsite een link naar jouw YURLS en de kinderen bereiken in enkele muisklikken alle sites die jij wil dat ze bezoeken.  Er zijn al heel wat collega's voorgegaan met een YURLS-pagina.  Deze websites zijn voor iedereen beschikbaar.  Ben je op zoek naar leuke websites voor jouw eerste leerjaar, dan loont het de moeite om in een zoekmachine eerste leerjaar & yurls in te geven.  Wedden dat je heel wat ideeën opdoet?  Wil je resultaten uit Nederland meepikken, dan geef je beter groep 3 & yurls als zoekwoorden in.  Groep 1 en 2 richt zicht naar kleuters. Ook voor hen zijn prachtig YURLS-pagina's te vinden.  Een handleiding om met YURLS aan de slag te gaan, vind je uiteraard in een YURLS-pagina.

4) Een alternatief voor YURLS is Symbaloo.  Visueel verzamelt Symbaloo links als vierkantjes.  Dit maakt dat Symbaloo een mooie combinatie vormt met een digitaal bord, omdat deze vierkantjes makkelijk zijn aan te klikken.  Je kan verschillende tabbladen aanmaken volgens onderwerp.  Symbaloo presenteert zichzelf als de vervanger voor iGoogle dat verdwijnt in november 2013.  Symbaloo & groep 4 zal je via een zoekmachine leuke websites tonen voor het tweede leerjaar.  Symbaloo lijkt me kindvriendelijker voor de jongsten omdat je meer met pictogrammen kan werken.  Op YouTube, waar trouwens uitstekende hoe-doe-je-dat-filmpjes te vinden zijn, vond ik deze handleiding.

5) Ik zet overal Google Chrome op de computers op school.  Bij sommige collega's verwijder ik zelfs het pictogram van Internet Explorer en zet dit onder Google Chrome.  Ik ervaar gewoon het minst problemen met deze browser en hij is supersnel.  Updates gebeuren automatisch op de achtergrond.  Google Chrome heeft nog een leuke optie, je kan jouw internetfavorieten automatisch toevoegen aan alle Chromebrowsers.  Dit filmpje leert je hoe en het staat alweer op... YouTube.

Met deze vijf tips hoef je nooit meer rond te lopen met een gebogen rug achter jouw leerlingen om internetadressen of URL's in te tikken.

 

 

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag voorkomt spam als reactie. Sorry voor het ongemak.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.