Gebouwd met Drupal

JufYvon

 

Ik ben Patrick Keysabyl, onderwijzer en ICT-coördinator op rust.  Ik ben nog steeds verslaafd aan het educatief gebruik van de computer.  Ik probeer af te kicken met wandelen, fietsen, reizen, fotografie, video, lezen, joggen en badminton.  Gelukkig heb ik een fantastische vrouw die mijn verslaving al die jaren verdraagt.

QR-code

 

class="statcounter"> href="http://www.statcounter.com/drupal/"
target="_blank"> src="http://c.statcounter.com/3185000/0/ef99cd2f/0/"
alt="drupal analytics" >

Reactie toevoegen

Hoe Gmail helpt om de eindtermen ICT te bereiken

Onder de nieuwe eindtermen die met ingang van dit schooljaar in voege treden, staat op de laatste plaats:

8. De leerlingen kunnen ICT gebruiken om op een veilige, verantwoorde en doelmatige manier te communiceren.

Communiceren betekent onder andere e-mailen, chatten, een forum gebruiken, telefoneren (zowel klassiek als met behulp van het internet), GSM.

Daarom start ik bij het begin van elk schooljaar met het aanmaken van een eigen e-mailadres bij de leerlingen van het vijfde leerjaar. Vroeger maakte ik hiervoor gebruik van Hotmail, maar sedert vorig jaar ben ik overgestapt op Gmail, omdat Gmail gewoon beter is. De mogelijkheden zijn uitgebreider dan bij Hotmail, de spamfilter werkt zeer goed, de mail kan je zowel online als offline lezen en met jouw Google account kan je ook nog andere toepassingen gebruiken van Google.

Het stappenplan om met Gmail te werken wordt natuurlijk in de klas aangebracht, maar als geheugensteun vind je hieronder een reeks instructiefilmpjes waarbij ik demonstreer hoe Gmail werkt. Ik weet dat niet alles wordt uitgelegd, maar de filmpjes zijn meer dan voldoende om de basis te beheersen.

1. Hoe maak je een Google account aan?

Om Gmail te kunnen gebruiken, heb je een Google account nodig. Deze account kan later ook gebruiken voor Google.docs of Google.agenda, opnieuw twee toepassingen die in het onderwijs ook heel nuttig zijn.

2. Hoe verstuur, ontvang en wis je mails?

Dit filmpje legt de basishandelingen uit die je in elk mailprogramma terug vindt, dus ook bij Gmail.

 

3. Hoe voeg je een bijlage toe aan jouw mail?

Samen met de mail worden er ook af en toe bijlages verstuurd. In klas gebruiken de leerlingen deze optie vaak om een werk dat ze in klas hebben gemaakt door te sturen naar hun eigen adres, zodat ze thuis verder kunnen arbeiten.

 

4. Gmail: Hoe verzorg je de opmaak?

Met Gmail kan je de layout ook aanpassen van jouw mails: het lettertype veranderen, kleur toevoegen, enz.

 

5. Gmail: Hoe sorteer je mails volgens belangrijkheid?

Belangrijke mails kan je van een ster voorzien, zodat je ze snel terug vindt.

 

6. Gmail: Hoe kan je jouw mails labelen?

Een label is een etiket. Dat etiket kan om het even wat zijn: school, mail van een vriend, een nieuwsbrief. Met Gmail kan je op die manier jouw mails sorteren volgens soort.

 

7. Gmail: Hoe beheer je jouw contactpersonen?

Je bespaart jezelf heel wat tikwerk als je jouw contactpersonen goed organiseert. Met enkele klikken heb je dan één of meer geadresseerden toegevoegd binnen jouw mail.

 

8. Hoe kan je chatten binnen Gmail?

De chatfunctie binnen Gmail is niet zo uitgebreid zoals bij MSN, maar het is wel handig dat het binnen Gmail zit verwerkt. Als alle leerlingen van een klas werken met Gmail, kunnen ze zo gemakkelijk eens een chatsessie houden tijdens de les.

 

Wanneer alle leerlingen hun Gmailadres hebben aangemaakt, laat ik hen een mailtje sturen naar mij met als onderwerp: wachtwoord. In de mail staat dan hun wachtwoord. Zo vang ik twee vliegen in één klap: ik heb zo alle gmailadressen met het bijhorende wachtwoord. In een contract beloof ik dat ik dit wachtwoord aan niemand zal doorgeven, uitgenomen aan de eigenaar als die zijn/haar wachtwoord vergeten is. Geloof me, dit gebeurt regelmatig.

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag voorkomt spam als reactie. Sorry voor het ongemak.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.